Πέμπτη 9 Ιουνίου 2011

Ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές στην Κρήτη



Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίας της ημερίδας που διοργάνωσε ο Δήμος Γόρτυνας της Κρήτης σε συνεργασία με τον “Σύλλογο Φίλων του Περιβάλλοντος” με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος κι είχε ως αντικείμενο τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αλλά και την προστασία του οικοσυστήματος.

Το παρών έδωσαν ακόμη ο Δήμαρχος Γόρτυνας Νικόλαος Σχοιναράκης, η βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας καθώς και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της ευρύτερης περιοχής.
Οι ομιλητές της ημερίδας με τίτλο: “Ενέργεια-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας-Προστασία του περιβάλλοντος”, επιδίωξαν να παρουσιάσουν και να αναλύσουν στο ακροατήριο τα θετικά και τα αρνητικά που έχουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συνάμα επιχείρησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Την ικανοποίησή τους τόσο από την ανταπόκριση του κοινού, όσο και από τα αποτελέσματα της ημερίδας, εξέφρασε ο πρόεδρος του “Συλλόγου Φίλων του Περιβάλλοντος” Μανώλης Χατζηθωμάς, που ευχαρίστησε τον Δήμο Γόρτυνας για την αμέριστη συμπαράσταση και την συνεργασία στην διοργάνωση της εκδήλωσης.
Να σημειωθεί πως η ημερίδα διαμοιράστηκε σε δυο συνεδρίες. Στην πρώτη εισηγητές ήταν κα Αντιόπη Γιγαντίδου, που είναι η Τομεάρχης Λειτουργίας των Κέντρων Ελέγχου Συστημάτων Μεταφοράς της ΔΕΗ κι η οποία μίλησε για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Κρήτη, ο Δημήτρης Χρηστάκης (υπεύθυνος Εργαστηρίου Αιολικού Πάρκου ΤΕΙ Κρήτης) που αναφέρθηκε στην αιολική ενέργεια στην Κρήτη και τις οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις που έχει λάβει και τέλος ο τεχνολόγος μηχανικός Σταύρος Κουμάκης που ανέλυσε την εφαρμογή της φωτοβολταϊκής ενέργειας.
Στην δεύτερη συνεδρία μίλησαν ο βιολόγος και ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Σταύρος Ξηρουχάκης, που ανέλυσε τις επιπτώσεις που έχουν στη βιοποικιλότητα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κι ο εκπρόσωπος οργάνωσης εφαρμογών βιώσιμης ανάπτυξης Φοίνιξ και μέλος του ΕΚΠΑΖ Αίγινας, Δημήτρης Ψαρράς, που εστίασε το λόγο του στη διαφάνεια, τον σχεδιασμός και την συμμετοχή των πολιτών και της κοινωνίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Πηγή energia.gr



Ο ΟΣΕ σε Αποσύνθεση - οι ΑΠΕ ως Μέρος της Λύσης

Ο γράφων θα ήθελε να διηγηθεί ορισμένες ιστορίες που συνέβησαν πρόσφατα και φανερώνουν με έκδηλο τρόπο την δυσλειτουργία των κρατικών σιδηροδρόμων και τη φιλοσοφία που δυστυχώς συνεχίζει να διέπει τα στελέχη τους. Πρόσφατα, ταξίδεψα μετά από αρκετό καιρό με τρένο και είχα την ευκαιρία να δω τον ΟΣΕ όπως έχει γίνει στην εποχή της αποκρατικοποίησης.

Ήδη από την αρχή, ο οργανισμός σε προϊδεάζει για το τι μέλλει γενέσθαι: Ο ταξιδιώτης δεν έχει τη δυνατότητα να κλείσει εισιτήριο μέσω τηλεφώνου και πρέπει να τραβηχτεί άσκοπα μέχρι τον σταθμό η το κέντρο της Αθήνας. Όταν έρθει η ημέρα του ταξιδιού, ο σταθμός Θεσσαλονίκης σε χαιρετά με λούκια τα οποία χύνουν το νερό της βροχής στον χώρο που περιμένει το επιβατικό κοινό. Εκείνη την ώρα, έτυχε να αφιχθεί ο προαστιακός αποβιβάζοντας 100-200 άτομα, τα οποία στη συνέχεια έπρεπε να περάσουν από τις ράγες της πρώτης γραμμής ώστε να βγουν από το σταθμό. Την ίδια στιγμή, στη γραμμή αυτή πλησίαζε αμαξοστοιχία, με αποτέλεσμα να αρχίσει να κορνάρει ώστε να σταματήσει ο κόσμος να διασχίζει τη διάβαση. Με καθυστέρηση έφτασε στο σημείο μέλος της ιδιωτικής εταιρείας security που έχει αναλάβει την φύλαξη του χώρου και άρχισε να σφυρίζει και να φωνάζει στον κόσμο, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα χειρότερα (αν και η αμαξοστοιχία είχε σχεδόν σταματήσει).

Κάπου εκείνη τη στιγμή, έτυχε να κρυφακούσω συζήτηση στελέχους του ΟΣΕ που μίλαγε στο τηλέφωνο για την εγκατάσταση ορισμένων αυτόματων πωλητών αναψυκτικών στους σταθμούς. Έκανε λόγο για 10-20 μηχανήματα και όπως διεμήνυσε στην άλλη πλευρά, το τίμημα θα ήταν «τετραψήφιο» για μερικές πρίζες και τα εργατικά...

Μετά από αυτές τις όμορφες εικόνες, πάμε και στη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στον ΟΣΕ: Η διοίκησή του αποφάσισε πρόσφατα να καταργήσει τις κλινάμαξες, γεγονός που εξαγρίωσε τόσο τους εργαζόμενους, όσο και το επιβατικό κοινό που επί χρόνια «πόνταρε» σε αυτές για τη μετακίνησή του. Αν μη τι άλλο, δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να κρίνει ότι οι κλινάμαξες είχαν μεγάλο βαθμό πληρότητας και μόνο έσοδα θα μπορούσαν να δώσουν στον ΟΣΕ.

Τα ευτράπελα όμως δεν σταματούν εκεί: Ο ΟΣΕ αποφάσισε επίσης να διακόψει τις διεθνείς γραμμές από Θεσσαλονίκη προς Σερβία και προς Κωνσταντινούπολη πριν από 1-2 μήνες. Αντί δηλαδή να επενδύσουν στις γραμμές αυτές και να τις διαφημίσουν, ή έστω να μειώσουν τα δρομολόγια, οι εγκέφαλοι του ΟΣΕ αποφάσισαν να ακρωτηριάσουν τους σιδηροδρομικούς δεσμούς της χώρας μας με τους γείτονές της.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε πολύ σύντομα μετά από την ανακοίνωση της απόφασης αυτής: Πριν λίγες εβδομάδες, η αεροπορική Aegean ανακοίνωσε τη νέα της γραμμή Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη.

Ο ΟΣΕ έχει να απαντήσει σε όλα αυτά ότι κατάφερε μέχρι σήμερα να περιορίσει τα ελλείμματά του στα 2,5 εκατ. ευρώ. Το ζήτημα όμως είναι πως θα κατορθώσει να αναπτυχθεί και να επιτύχει θετικό πρόσημο. Και δεν θα μπορέσει ποτέ να το κάνει αυτό με εργαλεία μονάχα τις απολύσεις και το κόψιμο των δρομολογίων, δηλαδή μειώνοντας ουσιαστικά το «προϊόν» που παράγει. Χρειάζονται διαφορετικές ιδέες, με γνώμονα την ανάπτυξη.

Η στήλη μας, αν και ενεργειακού χαρακτήρα, έχει να προτείνει στη διοίκηση του ΟΣΕ κάτι που ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία σε άλλες χώρες από αντίστοιχους σιδηροδρομικούς οργανισμούς: Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στους σταθμούς ή ακόμα και στα ίδια τα τρένα, σε συνεργασία με χρηματοδότες και ειδικευμένες εταιρείες του χώρου. Η λύση αυτή δεν θα έσωζε από μόνη της τον Οργανισμό, αλλά τουλάχιστον θα του παρείχε μια μακροπρόθεσμη πηγή εσόδων και θα έδινε το μήνυμα ότι κάτι θετικό συμβαίνει εκεί.

Πηγή energia.gr

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Υπέρ της Μείωσης των Επιδοτήσεων στα Φωτοβολταϊκά ο ΣΕΒΠΔΕ


Την πεποίθηση ότι το θέμα της μείωσης των εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας θα πρέπει να επανέλθει εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας, Πέτρος Μαντάς, στην πρόσφατη ημερίδα που συνδιοργανώθηκε από το Τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Εξοικονόμηση Ενέργειας: Προκλήσεις και προοπτικές».
Όπως ανέφερε ο κ. Μαντάς, ειδικά στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών, η μείωση των εγγυημένων τιμών είναι περισσότερο επιτακτική, δεδομένου ότι οι τιμές των πάνελ έχουν μειωθεί σημαντικά.
Ο κ. Μαντάς τόνισε ότι η ένταξη των ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται με οικονομικά συμφέροντα τρόπο ενώ υπογράμμισε, επίσης, ότι το πλήρες κόστος της πριμοδότησης των ΑΠΕ πληρώνουν όλοι οι χρήστες, πλην των οικιακών χρηστών και της βαριάς βιομηχανίας, οι οποίοι εξαιρέθηκαν.
«Επιπρόσθετα, όμως, η βιομηχανία αναγνωρίζει και αποδέχεται την υποχρέωσή της, για λόγους τόσο κόστους όσο και βιωσιμότητας του περιβάλλοντος να στηρίξει ερευνητικά αλλά και να υλοποιήσει δράσεις περιορισμού της ενεργειακής της κατανάλωσης», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Μαντάς. 

Πηγή energia.gr

Δηλώσεις Ι. Μανιάτη για την Αξιοποίηση του Ορυκτού Πλούτου της Χώρας


Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, σημείωσε τα ακόλουθα:
 
«Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που διαθέτει σημαντικούς ορυκτούς πόρους, τόσο σε ποιότητα, όσο και σε ποσότητα και ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων.
Σήμερα στον κλάδο απασχολούνται περίπου 23.000 άμεσα εργαζόμενοι και υπάρχουν ακόμη περισσότερες από 100.000 θέσεις έμμεσης- εξαρτημένης εργασίας.
Οι πωλήσεις μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών, μαρμάρων και κατεργασμένων μεταλλουργικών προϊόντων για το 2008 ανήλθαν σε περίπου 1,1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 800 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 72%, αντιστοιχούν σε εξαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η αξία των αδρανών υλικών, περίπου 400.000.000 ευρώ.
Ασφαλώς, σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας για την υλοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας εξόρυξης απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση.
Στο ΥΠΕΚΑ έχει συγκροτηθεί Ομάδα συντονισμού για τα περιβαλλοντικά θέματα (αξιολόγηση Μελετών Περιβάλλοντος) που σχετίζονται ειδικά με την παραγωγή χρυσού στην Ελλάδα.
Σε ότι αφορά στο επενδυτικό σχέδιο Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών, βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης της περιβαλλοντικής μελέτης.
Σύμφωνα με μελέτη του ΙΓΜΕ τα μεταλλευτικά αποθέματα του υπεδάφους της χώρας είναι αξίας ύψους 28 δισ. ευρώ περίπου. Η αξία αυτή αφορά στη συνολική μεταλλική αξία, με βάση τις τρέχουσες τιμές του Χρηματιστηρίου Μετάλλων του Λονδίνου. Δεν έχουν υπολογισθεί σε αυτήν απώλειες από τη μετατροπή των γεωλογικών αποθεμάτων σε εκμεταλλεύσιμα.
 
Η πολιτική της Κυβέρνησης για την προώθηση των επενδύσεων στον τομέα της μεταλλευτικής δραστηριότητας συνοψίζεται στις ακόλουθες στοχευμένες δράσεις:
1.Αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημοσίων μεταλλείων της χώρας.
Σύμφωνα με απόφασή μας της 20ηςΙανουαρίου 2011, συγκροτήθηκε επιτροπή για την αξιολόγηση του οικονομικού και αποθεματικού δυναμικού των δημόσιων μεταλλείων, των εξηρημένων υπέρ του Δημοσίου μεταλλευτικών χώρων και των ήδη ερευνηθέντων λατομικών χώρων βιομηχανικών ορυκτών της χώρας.
Επιδιώκεται η εκμίσθωση από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου πάνω από 10 χώρων που θα αποτελέσουν τη βάση ισάριθμων νέων επενδύσεων στο μεταλλευτικό τομέα.
Εντός εικοσαημέρου περίπου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για έρευνα και εκμετάλλευση τουλάχιστον 5 νέων δημόσιων μεταλλευτικών χώρων για κοιτάσματα πορφυρικού χαλκού- χρυσού καθώς και γιακοιτάσματα αντιμωνίτη, ορυκτού κρίσιμου για την βιομηχανία της ΕΕ σύμφωνα με την πρωτοβουλία Verheugen.
Έχει ολοκληρωθεί κατ’ αρχήν το έργο της καταγραφής όλων των στοιχείων των πρώτων 30 δημόσιων μεταλλευτικών χώρων από τους 100 και πλέον που υπάρχουν σε όλη την Ελληνική Επικράτεια .
Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως Ελληνικού Κράτους που γίνεται μια τόσο σοβαρή δουλειά τεκμηρίωσης για τον ορυκτό πλούτο της Χώρας μας. Η συνολική αξία των αποθεμάτων των ορυκτών που εξετάζονται από την επιτροπή ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ.
Πριν ακόμα προκηρυχθούν οι παραπάνω διαγωνισμοί υπάρχει ήδη εκδηλωμένο ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές της εγχώριας και διεθνούς αγοράς.
Όλα τα ανωτέρω βέβαια θα υλοποιηθούν εφόσον ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση.
 
2.Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τις πρώτες ύλες (πρωτοβουλίαVerhaugen) και λατομικό νομοσχέδιο
Το Φεβρουάριο συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας για την υποβολή εισήγησης σχετικά με την εξειδίκευση της πρωτοβουλίας αυτής στην ελληνική πραγματικότητα και την διαμόρφωση αντίστοιχων πολιτικών.
Η Ομάδα Εργασίας βρίσκεται στο στάδιο διαμόρφωσης του τελικού πορίσματος το οποίο στη συνέχεια θα ληφθεί υπόψηκατά την σύνταξη του νέου λατομικού νομοσχεδίου, σχετικά με τις αναγκαίες τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου για τα λατομεία (αδρανή υλικά, βιομηχανικά ορυκτά και μάρμαρα)
Σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) θα οργανώσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα δημόσια ανοικτή συζήτηση / ημερίδα προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι σχετικές αποφάσεις.
 
3.Έκδοση νέου σύγχρονου Κανονισμού Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).
Με σκοπό να ανταποκριθεί στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, στις ιδιαιτερότητες της Ελληνικής εξορυκτικής βιομηχανίας, αλλά και στις νεότερεςπεριβαλλοντικές επιταγές και προκλήσεις, τίθεται σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών (ΚΜΛΕ).
 
Με το νέο κανονισμό αναμορφώνεται και ο εκσυγχρονίζεται το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, που ίσχυσε από το 1984, για τη λειτουργία της εξορυκτικής βιομηχανίας αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας και ορθολογικής εκμετάλλευσης.
Οι Ορυκτές πρώτες ύλες μπορούν να μας κάνουν πρωταγωνιστές. Με όραμα, με σχέδιο, με αποφασιστικότητα και καθημερινή επιμονή,μπορούν να δώσουν απαντήσεις στο ζητούμενο μιας σύγχρονης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Απαιτείται ξεκάθαρη πολιτική αξιοποίησης του εθνικού ορυκτού πλούτου καθώς και αξιόπιστη υλοποίηση αυτής της πολιτικής. Διαθέτουμε και τα δύο».
 
Πηγή energia.gr 

Κορεατικό Ενδιαφέρον για τον Σταθμό Τσερναβόδα της Ρουμανίας



Κοινοπραξία της Νοτίου Κορέας ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στην επέκταση του πυρηνικού σταθμού Τσερναβόδα της Ρουμανίας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.
Εκπρόσωποι της KEPCO επισκέφτηκαν το Βουκουρέστι την περασμένη εβδομάδα και είχαν συναντήσεις με τους Ρουμάνους αξιωματούχους. Η κοινοπραξία αποτελείται από την KEPCO International Nuclear και την Global Em Power Sistem Nuclear. Η εταιρεία Nuclearelectrica, που διαχειρίζεται τον σταθμό, αναζητά νέους επενδυτές για το έργο εδώ και αρκετό καιρό.
Η επένδυση υπολογίζεται στα 4 δις ευρώ, αλλά δεν αναμένεται να επαναπροσδιορισθεί.

Πηγή energia.gr



Συνάντηση της Πολιτικής Ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του SouthStream



Η σημασία του South Stream ως αγωγός τροφοδότης της εσωτερικής αγοράς, καθώς και διακoμιστής προς την Ιταλίατονίστηκε σε συνάντηση που είχαν σήμερα η Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του South Stream, Marcel Kramer.
Να σημειωθεί ότι οι προπαρασκευαστικές τεχνικές μελέτες του έργου εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοπρογραμματισμό τους. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε πρόσφατα η μελέτη σκοπιμότητας του ελληνικού τμήματος που αφορά το South Stream.
Η Υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, δήλωσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί το South Stream ως ένα από τα ενεργειακά έργα προτεραιότητας που προσδίδουν ενεργειακή ασφάλεια, μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων και υπάρχει συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προώθησή του.
Από την πλευρά του ο κ. Kramer τονίζοντας ότι ο South Stream αφορά περίπου το 1/3 των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημέρωσε ότι το σύνολο των ρυθμιστικών ζητημάτων του έργου εξετάζονται στο πλαίσιο της σχέσης Ε.Ε- Ρωσίας και υπογράμμισε τον κομβικό ρόλο που έχει η Ελλάδα για την υλοποίησή του.
Κλείνοντας, συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά προκειμένου να προχωρήσουν οι περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για να προχωρήσει το έργο.
Μέσω των αγωγών φυσικού αερίου η Ελλάδα επιδιώκει τη διασφάλιση του εφοδιασμού της χώρας και της ευρύτερης περιοχής από διαφορετικές πηγές. Ο South Stream θα διασφαλίσει την εισαγωγή αερίου από την παραδοσιακή πηγή που είναι η Ρωσία, ενώ ο Ελληνο- Ιταλικός αγωγός (ITGI) θα προσφέρει αέριο από νέα πηγή που είναι η Κασπία.
Πηγή energia.gr 



Καταµαράν µε Φωτοβολταϊκά Πανιά



Με την πυξίδα του να δείχνει τον Ηλιο και όχι τον µαγνητικό Βορρά, το µεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσµο προσπαθεί να κάνει ρεκόρ, ταξιδεύοντας 27.000 µίλια περιµετρικά της Γης, εκµεταλλευόµενο τον ούριο ηλιακό άνεµο στα φωτοβολταϊκά πανιά του.

Το σκάφος λέγεται «Τούρανορ» και δανείστηκε το όνοµά του από το µυθιστόρηµα «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών». Σηµαίνει «Η ισχύς του Ηλίου» και έχει µήκος 31 µέτρα. Σχεδιάστηκε από την ελβετική εταιρεία Planet Solar και ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερµανίας, σε χρονικό διάστηµα 14 µηνών.

Το φιλόδοξο ταξίδι του άρχισε στις 27 Σεπτεµβρίου του 2010 από το Μονακό. Προχθές έφθασε στην Αυστραλία, στην πόλη Μπρίσµπεϊν, που τη διασχίζει ο οµώνυµος ποταµός, κινούµενο µόνο µε την ενέργεια του Ηλίου που συλλέγουν τα φωτοβολταϊκά του συστήµατα.

Νωρίτερα είχε διασχίσει τον Ατλαντικό Ωκεανό και «έπιασε» στο Μαϊάµι, πέρασε από τον Παναµά και προσέγγισε τα νησιά Γκαλάπαγκος. Από εκεί ταξίδεψε στον Ειρηνικό Ωκεανό µέχρι την Αυστραλία. Το περιπετειώδες ταξίδι θα συνεχιστεί βόρεια προς τη Μανίλα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σαγκάη, το Αµπου Ντάµπι και πίσω ξανά στη Μεσόγειο από τη ∆ιώρυγα του Σουέζ.

Ολόκληρο το κατάστρωµα του σκάφους αλλά και επιπλέον αναδιπλούµενα µέρη του καλύπτονται από τους ηλιακούς συλλέκτες σε έκταση 537 τετραγωνικών µέτρων.

Οι ακτίνες του Ηλίου που προσπίπτουν στους συλλέκτες µετατρέπονται σε ενέργεια και αποθηκεύονται σε τεράστιες µπαταρίες ιόντων λιθίου, µε σκοπό να τροφοδοτήσουν δύο ηλεκτρικές µηχανές που βρίσκονται στις ισάριθµες γάστρες.

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ που οι καπετάνιοι του σκάφους προσπαθούν ν’ ακολουθούν την πιο…ηλιόλουστη διαδροµή την ώρα που ταξιδεύουν στον ωκεανό», ανέφερε προς την εφηµερίδα «Γκάρντιαν» ο Ντάνι Φουγκό, µέλος της PlanetSolar.

Είναι η πρώτη φορά που έναηλιακό σκάφος επιχειρεί να καλύψει µια τόσο µεγάλη απόσταση περιµετρι κά της Γης µε µόνο καύσιµο την ηλιακή ακτινοβολία. «Μέχρι σήµερα η ιστιοπλοΐα εξελίχθηκε στηριζόµενη σε τρεις βασικές παραµέτρους: τα κύµατα, τον άνεµο, τις παλίρροιες. Εµείς προσθέσαµε δύο ακόµη διαστάσεις, το ηλιακό φως και τις µπαταρίες ιόντων λιθίου».

Οι µπαταρίες που διαθέτει µπορούν να του εξασφαλίσουν αυτοδυναµία στην κίνησή του για τρεις µέρες µε ταχύτητα 7,5 κόµβων, δηλαδή14 χλµ./ώρα. Τόση είναι η µέση ταχύτητα ενός πετρελαιοφόρου.

Αν ελαττώσει την ταχύτητά του, µπορεί να ταξιδεύει χωρίς «ανεφοδιασµό» για 15 µέρες. Η µέση κατανάλωση της κάθε µηχανής είναι 20 kw που αντιστοιχούν σε ιπποδύναµη 26,8 ίππων, ενώ η εγκατεστηµένη του ισχύς είναι 93,5 kw που αντιστοιχούν σε ιπποδύναµη 127 ίππων. Από την άλλη πλευρά, αν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τουδεν συναντήσει ούτε ένα σύννεφο, τότε η ηλιακή ακτινοβολία µπορεί να του προσδώσει ανώτατηταχύτητα 14 κόµβων. δηλαδή 26 χλµ./ώρα.
Η ΝΑΥΠΗΓΗΣΗ του «Τούρανορ» αποτελεί συγκερασµό πολλών επιστηµονικών πεδίων, από το σύστηµα πρόωσης και τη σχεδίαση των ηλιακών συλλεκτών µέχρι την αποθήκευση ενέργειας, την υδροδυναµική και αεροδυναµική σχεδίαση του σκάφους. Για τον Ιµο Στρόχερ, ιδιοκτήτη του σκάφους, το ταξίδι στους ωκεανούς της Γης αποτελεί έµπρακτη απόδειξη για το ότι αξίζει να γίνουν επενδύσεις στις τεχνολογίες εκµετάλλευσης καθαρής ενέργειας. «Κάποια στιγµή στο άµεσο µέλλον θα υπάρχουν πλοία που θα µπορούν να ταξιδεύουν στους ωκεανούς αθόρυβα και χωρίς να µολύνουν από τη χρήση συµβατικών καυσίµων».
\(από την εφημερίδα "Τα Νέα")