Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Τζον Τόμιτς: Κρίσιμο το Θέμα της Μεταφοράς του Κυπριακού Αερίου


Ο διευθυντης της Noble, που βρίσκεται στην Κύπρο, Τζον Τόμιτς, μίλησε στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», τονίζονταςότι εκείνο που ενδιαφέρει τώρα είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος όσο το δυνατό πιο σύντομα και ότι είναι επί τάπητος η μελέτη για αγωγό προς την Κύπρο και τερματικό υγροποίησης.
Ο σερβικής καταγωγής Τζον Τόμιτς, διευθυντής της Νoble στην Κύπρο, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στο νησί μας πριν ένα περίπου χρόνο, είναι γεωλόγος με τεράστια πείρα στον τομέα των κοιτασμάτων. Όπως δηλώνει ο ίδιος στον «Φ», εργάστηκε σχεδόν παντού στον κόσμο - Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Αμερική. «Μόνο στον Βόρειο και στον Νότιο Πόλο δεν έχω εργαστεί», μας αναφέρει χαμογελώντας. Η διάθεσή του για την Κύπρο είναι εξαιρετικά θετική.

Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το «Αφροδίτη , έκλεισε ακόμα ένας κύκλος του δύσκολου προγράμματός του, να διευθύνει τα όσα αφορούν το συγκεκριμένο κοίτασμα. Ο πρώτος κύκλος, αφορούσε την έρευνα. Ο δεύτερος, τη δοκιμαστική γεώτρηση. Ο τρίτος θα ακολουθήσει και αφορά την αξιολόγηση. Ο επόμενος, ίσως ακόμα πιο δύσκολος για τον Τόμιτς, θα είναι αυτός της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Πότε τελειώνετε με το ερευνητικό στάδιο,ήταν η πρώτη μας ερώτηση.
- Αυτή η διαδικασία έχει πολλά στάδια, εξηγεί. Ξεκίνησε με την αξιολόγηση των σεισμογραφικών δεδομένων. Μετά ακολούθησαν οι τρισδιάστατες έρευνες, που ήταν εξαιρετικής σημασίας. Μας έδωσαν τη διάρθρωση του κοιτάσματος, ενδείξεις για το μέγεθος και τον όγκο του και άλλες εξαιρετικής σημασίας πληροφορίες. Όμως η σιγουριά έρχεται μόνο με τη γεώτρηση. Μόνο έτσι βλέπουμε αν πρόκειται για εμπορικά εκμεταλλεύσιμο κοίτασμα. Βλέπουμε την ποιότητα του αερίου, διότι προηγουμένως ξέραμε ότι περιείχε αέριο, αλλά δεν ξέραμε τι σύστασης και τι ποιότητας ήταν αυτό - μπορεί να ήταν κατάλληλο μόνο για τα αναψυκτικά, συμπληρώνει χαριτολογώντας. Εμάς εκείνο το αέριο δεν μας ενδιαφέρει, μας ενδιαφέρει το αέριο σαν καύσιμο. Και επίσης σημαντικό, είναι ότι διαπιστώνουμε τον χαρακτήρα των πετρωμάτων, την πορότητά τους. Γιατί όσο μικρότερους πόρους έχει τόσο λιγότερο φυσικό αέριο σημαίνει ότι περιέχει, όσο μεγαλύτεροι είναι οι πόροι τόσο περισσότερο το αέριο. Επίσης, είναι σημαντικό οι πόροι να είναι συνδεδεμένοι, να μπορεί να κινείται το αέριο μέσα στο κοίτασμα.

Ωραία, αυτό έγινε… - Οι έρευνες, οι αξιολογήσεις αυτές, οι αναλύσεις των πετρωμάτων και του αερίου, διαρκούν εβδομάδες, μπορεί και μήνες. Εδώ είναι που βρισκόμαστε τώρα. Όμως, σε ένα κοίτασμα έκτασης 100 τετρ. χιλιομέτρων όπως αυτό, μια γεώτρηση δεν αρκεί. Θα πρέπει να γίνει και τουλάχιστον ακόμα μία, σε άλλο σημείο. Για να δούμε αν τα δεδομένα είναι τα ίδια ή διαφέρουν, διότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι είναι σε όλη την έκταση τα ίδια δεδομένα. Γι’ αυτό και μέχρι τώρα μιλούμε για στατιστικά δεδομένα.

Πότε προγραμματίζετε τη δεύτερη γεώτρηση; - Εντός του 2012. Προς τα μέσα του χρόνου ή το τρίτο τρίμηνο του έτους. Υπάρχει δυσκολία στο να βρούμε ελεύθερο κατάλληλο γεωτρύπανο για τα μεγάλα βάθη της περιοχής και τον τύπο του νερού.

Η Νoble μας έχει συνηθίσει στην περιοχή (Ισραήλ) και όχι μόνο, να ξεκινά με συντηρητικές προβλέψεις και να τις αναβαθμίζει με την πρόοδο των δεδομένων από τις έρευνες. Ισχύει αυτό και για το «CyprusΑ»; -Μιλούμε για γεωλογικά δεδομένα. Αν στη δεύτερη γεώτρηση βρούμε καλύτερα πετρώματα με μεγαλύτερη πορότητα, ενδεχομένως οι αριθμοί να αυξηθούν. Αν βρούμε την ίδια ποσότητα και άλλα δεδομένα, ενδεχομένως να μείνουν οι ίδιοι. Αυτό δεν το γνωρίζουμε τώρα, οπότε δεν μπορώ να δώσω άλλη απάντηση. Πάντως, στο τέλος της ημέρας θα έχουμε και πιο ακριβείς αριθμούς.

Ισχύουν οι προτάσεις για αγωγό προς την Κύπρο; Γίνεται σε πρώτο στάδιο ο αγωγός να καλύπτει τις ανάγκες της Κύπρου και σε δεύτερο το θέμα της εξαγωγής; Ισχύουν τα προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα σε περίπτωση που η κυβέρνηση συμφωνήσει; Έχετε εισηγήσεις για τερματικό LΝG που να λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι πολύ πιθανό να υπάρχουν και άλλακοιτάσματα στην ΑΟΖ Κύπρου, άρα και άλλες εταιρείες με μελλοντικά συμφέροντα σε αγωγούς και τερματικό υγροποίησης LΝG και εξαγωγών; - Τώρα μου θέτετε το ζήτημα της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος. Ναι, αντιλαμβανόμαστε ότι πρώτο-πρώτο ζήτημα είναι η κάλυψη των τοπικών αναγκών και παρακάτω το ζήτημα των εξαγωγών. Να βάλουμε όμως δύο δεδομένα: Το πρώτο είναι ότι το κόστος του αγωγού είναι σημαντικό. Το δεύτερο είναι ότι η Κύπρος είναι μια πολύ μικρή αγορά. Άρα, χρειαζόμαστε ένα σχεδιασμό που θα είναι κερδοφόρος και φυσικά θα γίνει σε συνεννόηση με το κράτος της Κύπρου, που έχει και τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις, με την εταιρεία να συμμετέχει βέβαια σε αυτές. Έτσι, επί τάπητος είναι η μελέτη για έναν αγωγό προς την Κύπρο, αλλά και τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου (LΝG) για εξαγωγές. Θεωρώ ότι οι απευθείας μέσω αγωγού εξαγωγές δεν ενδείκνυνται, αφού το κόστος του αγωγού θα είναι μεγάλο -μόνο από τα κοιτάσματα προς την Κύπρο το κόστος είναι 1 δισ. δολάρια- ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί εμπορικό, οικονομικό και γεωπολιτικό εγκλωβισμό. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να διατίθεται με συγκεκριμένο τρόπο, προς συγκεκριμένη αγορά. Ενώ το LΝG, δίνει ελευθερία εμπορίας -άρα και γεωπολιτικών σχεδιασμών- και μεγαλύτερα κέρδη. Για παράδειγμα, οι τιμές του LΝG στην Ασία είναι πολύ πιο ψηλές από αλλού.

Μπορεί να γίνει τέτοιος σχεδιασμός, χωρίς να συμμετάσχει και το «Λεβιάθαν»; -Εμπορικά, τα μεγέθη των δύο κοιτασμάτων επιτρέπουν και την ανεξάρτητη μεταξύ τους εκμετάλλευση. 

Τι γίνεται με το πετρέλαιο; Υπάρχει σχεδιασμός για να προχωρήσει η έρευνα πιο βαθιά με στόχο το πετρέλαιο στο «Αφροδίτη»; Θα προηγηθεί το «Λεβιάθαν» ή το «Ταμάρ» λόγω των ταυτόσημων γεωλογικών διαμορφώσεων; - Δεν ψάξαμε για πετρέλαιο, αλλά και στην παρούσα γεώτρηση δεν βρήκαμε ενδείξεις για πετρέλαιο, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πιο βαθιά. Για την ώρα, δεν μας ενδιαφέρει το πετρέλαιο. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η όσο το δυνατόν πιο σύντομη και όσο το δυνατόν καλύτερη εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου. Το πετρέλαιο δεν είναι ένα θέμα επί τάπητος τώρα, θα το δούμε αργότερα. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ποσότητα φυσικού αερίου που βρήκαμε. Τα 7 τρισ. κ. πόδια είναι μια ποσότητα που δικαιολογεί και το ψηλότερο κόστος που έχουμε λόγω του βάθους, αλλά και όλες τις άλλες παραμέτρους.

Πλέον, μετά την ολοκλήρωση των τρισδιάστατων ερευνών και της γεώτρησης, έχετε πλήρη εικόνα για την έκταση του κοιτάσματος και επί χάρτου. Οπότε θα πρέπει να ξέρετε με λεπτομέρεια αν και ποιο ποσοστό του κοιτάσματος ανήκει στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Θα μας πείτε; - Όχι, αυτό είναι κάτι που δεν το ξέρουμε. Είναι κάτι που θα διαπιστωθεί μόνο όταν γίνει ανάλογη γεώτρηση και από την πλευρά του Ισραήλ, οπότε δεν έχουμε τέτοια δεδομένα τώρα.
Πηγή energia.gr 

Τι Μέλλει Γενέσθαι με τις ΑΠΕ και τα Feed-in Tariffs;


Όπως είναι γνωστό, το ΥΠΕΚΑ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μειώσεις των εγγυημένων τιμών στις ΑΠΕ (feed-in tariffs) εντός του 2012, με έμφαση στις ταρίφες των φωτοβολταϊκών. Παράλληλα, άμεση θα είναι η αύξηση του Ειδικού Τέλους ΑΠΕ, προκειμένου να στηριχθεί ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του ΔΕΣΜΗΕ. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν για τη συνέχεια με άξονα το 2020, αν συνυπολογίσουμε και την οικονομική κρίση;
Το πρόβλημα όμως υπάρχει από καιρό και δεν παρουσιάσθηκε ξαφνικά, ενώ όσο αυξάνεται η διείσδυση των ΑΠΕ με την πορεία που ακολουθούν κατά το θεσμικό πλαίσιο και τους στόχους, τόσο γρήγορα θα αυξάνεται και η επιβάρυνση στους καταναλωτές. Ο δισταγμός του ΥΠΕΚΑ και η μετάθεση του χρόνου για την αντιμετώπιση του προβλήματος καθιστά επαχθέστερο το φορτίο για τους καταναλωτές και την οικονομία, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι συμβάσεις έχουν διάρκεια 20 ή και 25 χρόνια. Για αυτό το λόγο, πριν φθάσει στις αυξήσεις έπρεπε να έχει γίνει το πρώτο βήμα με ένα εξορθολογισμό των τιμολογίων ΑΠΕ χρησιμοποιώντας και την ευρωπαϊκή εμπειρία.
Με την αύξηση του Τέλους ΑΠΕ και τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, για άλλη μια φορά καλείται ο καταναλωτής να φορτωθεί το βάρος από την πορεία του ηλεκτρικού τομέα. Μια πρώτη παρατήρηση είναι ότι οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να είχαν αποφασιστεί σε ένα χρονικό βάθος, δηλαδή να εφαρμόζονταν σταδιακά και όχι μονομιάς. Από εκεί και πέρα, το 2012 κρίνεται ως αρκετά δύσκολο για το ΥΠΕΚΑ, το οποίο καλείται να ξελασπώσει τον ΔΕΣΜΗΕ μέχρι τις αρχές του 2013, όταν και θα αρχίσει η ΔΕΗ να πληρώνει δικαιώματα εκπομπών. Στην ουσία όμως, οι υψηλές ταρίφες των φωτοβολταϊκών συμβάλλουν στο πρόβλημα, τη στιγμή που σε άλλες, πιο ώριμες αγορές του εξωτερικού αποφασίστηκαν μειώσεις των εγγυημένων τιμών σε βάθος χρόνου, ώστε να προσαρμοστεί ο κλάδος εγκαίρως.
Οι σύνδεσμοι των ΑΠΕ υπογράμμισαν πρόσφατα ότι ο τρόπος υπολογισμού του ειδικού Τέλους είναι στρεβλός, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι οι ίδιες οι ταρίφες ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος και σε τελική ανάλυση σημασία έχει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ πρέπει να πληρώσει τους παραγωγούς δίχως καθυστερήσεις. Αυτό που λογικά θα πρέπει να περιμένουμε από την κυβέρνηση φέτος, με βάση τα δείγματα γραφής, αν όχι μια συνολική αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου, τουλάχιστο απλά μια μείωση των επιδοτήσεων, η οποία και προέχει, δεδομένης της ωρίμανσης της τεχνολογίας σε ορισμένες κατηγορίες ΑΠΕ. Εάν συνδυασθεί ο εξορθολογισμός των τιμολογίων με την απλοποίηση των διαδικασιών, οι οποίες σήμερα οδηγούν σε παράλογες καθυστερήσεις και αυξημένο κόστος αφού ανθεί η εμπορία αδειών επιβαρύνοντας τις επενδύσεις, η αγορά των ΑΠΕ θα αναπτύσσονταν με καλύτερους ρυθμούς.
Σε ένα μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεν είναι εμφανές πότε ακριβώς θα κατορθώσουν οι ΑΠΕ να γίνουν ανταγωνιστικές ώστε να μην χρειάζονται πλέον τις επιδοτήσεις. Ορισμένες μελέτες που έχουν γίνει τοποθετούν την ημερομηνία αυτή κοντά στο 2015, ενώ άλλες προς το 2020. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και στα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρχει η ανάγκη για στήριξη των επενδύσεων, οπότε το ερώτημα είναι με ποιον ρυθμό θα πρέπει να μειώνονται οι ταρίφες ώστε να παραμείνει υγιής η αγορά και να μην ασκηθεί υπερβολικό βάρος στους καταναλωτές. Σε μερικές χώρες οι ΑΠΕ άρχισαν να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σε άλλες τα τιμολόγια των ΑΠΕ σχεδιάζονται έτσι ώστε σύντομα οι ΑΠΕ να συμμετέχουν στην ανταγωνιστική αγορά χωρίς να περιμένουν μια εικοσαετία με συνέπειες στους καταναλωτές. Επομένως, η σχεδίαση του τιμολογίου κατά κανόνα ερμηνεύει την πολιτική του ΥΠΕΚΑ αφού αυτό αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ που θα τις οδηγήσει στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών και της οικονομίας. 
Η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς πάντως, θα πρέπει να προετοιμαστούν σιγά-σιγά για μια νέα εποχή στην αγορά των ΑΠΕ, δίχως επιδοτήσεις. Προς αυτή την κατεύθυνση θα χρειαστεί μια ευρεία διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και μια σοβαρή αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου με γνώμονα την ενίσχυση της οικονομίας και το συμφέρον των καταναλωτών σε συνδυασμό με τον εθνικό στόχο του 2020, αλλά και του 2030, όταν αυτός καθοριστεί.
Πηγή energia.gr 

Κύπρος: Συνεδριάζει την Τρίτη η Υπουργική Επιτροπή για το Φυσικό Αέριο



Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνέλθει, στην πρώτη της συνεδρία, η υπουργική επιτροπή για το φυσικό αέριο, η οποία θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, τον οδικό χάρτη της επιτροπής συμβούλων που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», από τις 9 Ιανουαρίου αρχίζει νέος κύκλος επαφών της ολομέλειας της επιτροπής συμβούλων με τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς, για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη και των προτεραιοτήτων.
Προκαταρκτικά, προβλέπεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, θα πρέπει να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος της Κύπρου με το Ισραήλ και τη Noble εν αναμονή των προτάσεων για τον β' γύρο αδειοδότησης των άλλων 12 οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ως επείγουσα προτεραιότητα έχει τεθεί η σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία θα είναι ιδιωτικού δικαίου και θα λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κράτους σε όλες τις επενδύσεις που θα γίνουν.
Επαφές θα προωθηθούν σταδιακά με υποψήφιους επενδυτές, αλλά και αγοραστές φυσικού αερίου, μέσω διαπραγματευτικής ομάδας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ο οδικός χάρτης προβλέπει τη λήψη της πρώτης ουσιαστικής απόφασης αναφορικά με τον αγωγό και το τερματικό υγροποίησης. Ως στόχος τίθεται η μεταφορά φυσικού αερίου στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού εντός του 2015, για κάλυψη των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή.
Πηγή energia.gr 

Μελέτη για Επέκταση του Φυσικού Αερίου στη Δυτική Ελλάδα




Μελέτη για την επέκταση του φυσικού αερίου στην Δυτική Ελλάδα, την οποία συνέταξαν το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του ΤΕΕ από κοινού με το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ, παρέδωσε η Περιφέρεια στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα για την επέκταση του φυσικού αερίου ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η δυνατότητα για φθηνή ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την ελάφρυνση των μονάδων που ήδη λειτουργούν, αλλά και για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών".
Σύμφωνα με την Περιφέρεια, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης ανέφερε, από την πλευρά του, ότι αυτήν τη στιγμή το δίκτυο φυσικού αερίου έχει φτάσει μέχρι τα Εξαμίλια Κορινθίας, ενώ πρόσθεσε ότι προϋπόθεση για την επέκταση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα, είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταναλωτή, όπως για παράδειγμα ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο. Μάλιστα, όπως σημείωσε το όλο θέμα συναρτάται με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, ενώ συμπλήρωσε ότι το όλο εγχείρημα συναρτάται με το γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Επίσης κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και μια κατ' αρχήν συζήτηση για εφαρμογή πιθανών εναλλακτικών σχεδίων, ενώ τέθηκε και το θέμα της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φυσικού αερίου, αλλά και της συμμετοχής που πρέπει να έχουν.



Πηγή energia.gr 


Ιράν: Προειδοποιεί για Πετρέλαιο στα $200



Οι τιμές του αργού πετρελαίου θα ξεπεράσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι εάν επιβληθούν ξένες κυρώσεις επί των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας λόγω του πυρηνικού της προγράμματος, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν. 

«Αναμφίβολα η τιμή του αργού θα αυξηθεί δραματικά αν επιβληθούν κυρώσεις στο πετρέλαιό μας… Θα φτάσει τουλάχιστον πάνω από τα 200 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο κ. Rostam Qasemi στην εβδομαδιαία εφημερίδα Aseman.


Πηγή energia.gr 

Έντονη η Αντίδραση της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ για την Αύξηση των Τιμολογίων



Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ για την αύξηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος. Υποστηρίζει ότι ακόμη και με αυτές τις αυξήσεις σε λίγους μήνες η διοίκηση της επιχείρησης θα αναγκαστεί και πάλι να ζητήσει νέες, «γιατί η χρεοκοπία της ΔΕΗ είναι αναπόφευκτη».
Μάλιστα, στελέχη της ΓΕΝΟΠ σημειώνουν ότι η εντολή του κ. Παπακωνσταντίνου προς τη διοίκηση της ΔΕΗ, για κατάργηση της έκπτωσης που έχουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της επιχείρησης στο τιμολόγιο του ρεύματος αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού της κοινωνίας.
Προσθέτουν δε, ότι η έκπτωση έχει δοθεί στο πλαίσιο συλλογικής σύμβασης ως μισθολογική απολαβή και η κατάργηση της θα πρέπει να συνυπολογιστεί στις γενικότερες περικοπές των μισθών των εργαζομένων της ΔΕΗ, που σύμφωνα με το νόμο δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από το 35% των απολαβών τους το 2009.
Πηγή energia.gr 

Στο Γήπεδο της Ανατολικής Μεσογείου



Oπως αναμενόταν, η γεώτρηση στο Oικόπεδο 12 απέδειξε ότι η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) κρύβει ενεργειακό πλούτο. Η αξία μόνο του επιβεβαιωμένου κοιτάσματος υπολογίζεται τουλάχιστον σε 100 δισ. δολ. Είναι προφανές ότι ένας τέτοιος ενεργειακός πλούτος αλλάζει όχι μόνο τη γεωοικονομία, αλλά και τη γεωπολιτική της ευρύτερης περιοχής. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. τη βλέπουν με άλλο μάτι. Εδώ και χρόνια, οι Αμερικανοί ισχυρίζονται ότι η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο οδηγεί και σε πολιτική εξάρτηση. Τώρα, η Ευρώπη έχει ενεργειακές πηγές στην αυλή της. Τα συμφέροντα και των ΗΠΑ και της Ε.Ε. για πρώτη, ίσως, φορά συγκλίνουν με τα συμφέροντα του Ελληνισμού.
Οι Δυτικοί προτιμούν τα ενεργειακά κοιτάσματα να ελέγχονται από την αδύναμη Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε., παρά από τη δύσκολη Τουρκία, η οποία κάνει το δικό της γεωπολιτικό παιχνίδι. Το ίδιο και η Μόσχα, η οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με τη Λευκωσία και προσδοκά βασίμως ότι θα συμμετάσχουν και ρωσικές εταιρείες στην εκμετάλλευση. Ενεργό στήριξη παρέχει και το Ισραήλ, επειδή αυτό υπαγορεύουν τα συμφέροντά του. Ο γεωπολιτικός λόγος είναι ότι για τους Ισραηλινούς η ασφαλής δίοδος προς τη Δύση είναι ζωτικός παράγοντας ασφαλείας. Η ρήξη με τη νεοοθωμανική Τουρκία και η αλλαγή καθεστώτος στην Αίγυπτο υποχρέωσαν το Ισραήλ να επανεκτιμήσει την αξία που έχoυν η ελεύθερη Κύπρος και η Ελλάδα ως ασφαλής δίοδος προς τη Δύση. Ο γεωοικονομικός λόγος είναι ότι οι Ισραηλινοί έχουν ανάγκη την Κύπρο για την εξαγωγή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η λύση που προτείνουν είναι το ισραηλινό και κυπριακό αέριο να μεταφερθεί με αγωγό σε μονάδα υγροποίησής του, που θα κατασκευαστεί στη νότια Κύπρο. Είναι, λοιπόν, η σύγκλιση συμφερόντων που ώθησε το Ισραήλ και την Κυπριακή Δημοκρατία να οικοδομήσουν μία στρατηγική σχέση, η οποία εκ των πραγμάτων συμπεριλαμβάνει και την Ελλάδα.
Η Ελλάδα οφείλει έστω και καθυστερημένα να ξαναδεί τον εαυτό της ως χώρα της Ανατολικής Μεσογείου. Το δόγμα «η Κύπρος είναι μακριά», που έχει εμποτίσει γενιές διπλωματών, δεν είναι μόνο εθνικά μίζερο. Η μονοδιάστατη αντίληψη για την εθνική ασφάλεια, που έχει προκαλέσει την αναδίπλωση του ελληνικού ενδιαφέροντος αποκλειστικά στο Αιγαίο, βολεύει εξαιρετικά την Τουρκία. Πρώτον, της αφήνει ελεύθερο το πεδίο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου πραγματοποιεί συχνές αεροναυτικές ασκήσεις με στόχο τον έλεγχο της θαλάσσιας οδού που ενώνει την Κύπρο με την Ελλάδα. Δεύτερον, τη διευκολύνει να εγείρει αξιώσεις που δεν στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο. Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης δεν είναι λόγος να εγκαταλείψει ένα γήπεδο, που εκτός από γεωπολιτική έχει και τεράστια γεωοικονομική σημασία. Ας μην ξεχνάμε ότι -σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις- το ενδιαφέρον για την ανεύρεση ενεργειακών κοιτασμάτων εστιάζεται κυρίως στον βυθό νοτίως και νοτιοανατολικώς της Κρήτης.
(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Εικοσαήμερη Παράταση στον Διαγωνισμό για τα Υδροηλεκτρικά της ΠΓΔΜ



Εικοσαήμερη παράταση έδωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δύο προσφορών – της ΔΕΗ και της κινεζικής CWE - που υποβλήθηκαν για την κατασκευή και εκμετάλλευση των υδροηλεκτρικών εργοστασίων Τσέμπρεν και Γκάλιστε στον ποταμό Τσρνα, έναν από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Βαρδάρη-Αξιού. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας της ΠΓΔΜ, Βαλιόν Σαρατσίνι, η παράταση δόθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος της κυβερνητικής επιτροπής για την αξιολόγηση των προσφορών, αφού υπήρξαν σχετικές διαβουλεύσεις με την International Finance Corporation ( IFC), η οποία αποτελεί τον σύμβουλο της κυβέρνησης για τον διαγωνισμό.

Έτσι, η εν λόγω κυβερνητική επιτροπή πρέπει τώρα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.

Την τελική απόφαση για την επιλογή του αναδόχου θα λάβει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ενώ ο επενδυτής που θα επιλεγεί, θα συμμετάσχει σε κοινοπρακτικό σχήμα με την κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ELEM της ΠΓΔΜ.


Πηγή energia.gr 

Μόνο Υβριδική η Επόμενη Mercedes C-Class;



Από το 2010 έχει γίνει ευρέως γνωστή η πρόθεση της Mercedes-Benz να προσφέρει την επόμενη γενιά της S-Class μόνο σε υβριδικές εκδόσεις. Πρόσφατα όμως έγκυρο βρετανικό περιοδικό δημοσίευσε την πληροφορία ότι οι Γερμανοί σκοπεύουν να κάνουν το ίδιο και με το μεσαίο τους μοντέλο, την C-Class!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα πρώτα τέτοια αυτοκίνητα βρίσκονται ήδη στο δρόμο για δοκιμές. Κάποια από αυτά μάλιστα είναι υβριδικά πετρελαιοκίνητα! Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Γερμανοί εξελίσσουν παράλληλα ένα νέο τρικύλινδρο κινητήρα, καθώς και τεχνολογία απενεργοποίησης κυλίνδρων όταν δεν απαιτείται μέγιστη επιτάχυνση. Το συνολικό κέρδος από τις νέες τεχνολογίες θα είναι σημαντικό, καθώς όλες οι εκδόσεις αναμένεται να έχουν εκπομπές CO2 μεταξύ 100 g/km και 120 g/km!

Η παρουσίαση της επόμενης γενιάς C-Class θα γίνει το 2013.


(www.protothema.gr)

Ηράκλειο: Κινδυνεύει το Βάι



Τις καταστροφικές επιπτώσεις στο Φοινικόδασος του Βάι από κηποτεχνικές εργασίες, που δε συνάδουν με την διαχείριση ενός φυσικού οικοσυστήματος, επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση το Πανεπιστήμιο Κρήτη και το WWF Ελλάς.
Το Πανεπιστήμιο μάλιστα με έγγραφό του καλεί την Πολιτεία «να μην προχωρήσει σε βαριές και μη αντιστρεπτές παρεμβάσεις».
Η WWF Ελλάς τονίζει και προειδοποιεί πως δεν είναι λύση για το σκαθάρι η χημική καταπολέμηση, ούτε ο δρόμος 2 χιλιομέτρων σε μια περιοχή 200 στρεμμάτων:
Μιλώντας στην ΕΡΑ Ηρακλείου ο επικεφαλής της οργάνωσης στην Ελλάδα Καλούστ Παραγκαμιάν σημείωσε ότι, οι ενέργειες θα πρέπει να είναι θεσμικές, αποφασιστικές και δραστικές.
Η οργάνωση έχει ήδη ενημερώσει τον Δήμαρχο Σητείας και αναμένει τον προσδιορισμό συνάντησης που θα θέσει κάτω από συγκεκριμένους όρους την όποια παρέμβαση στην περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης ο Σύμβουλος Αντώνης Ανηψητάκης απηύθυνε έκκληση για παρέμβαση από τον περιφερειάρχη., τονίζοντας ότι ο στόχος δεν είναι να απορροφηθούν 400.000 ευρώ που θα καταστρέψουν μάλιστα το Βάϊ.
Πηγή energia.gr