Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Κύπρος: Συνεδριάζει την Τρίτη η Υπουργική Επιτροπή για το Φυσικό Αέριο



Την προσεχή Τρίτη αναμένεται να συνέλθει, στην πρώτη της συνεδρία, η υπουργική επιτροπή για το φυσικό αέριο, η οποία θα μελετήσει, μεταξύ άλλων, τον οδικό χάρτη της επιτροπής συμβούλων που διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», από τις 9 Ιανουαρίου αρχίζει νέος κύκλος επαφών της ολομέλειας της επιτροπής συμβούλων με τους αρμόδιους υπουργούς και άλλους φορείς, για την οριστικοποίηση του οδικού χάρτη και των προτεραιοτήτων.
Προκαταρκτικά, προβλέπεται ότι το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, θα πρέπει να προχωρήσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος της Κύπρου με το Ισραήλ και τη Noble εν αναμονή των προτάσεων για τον β' γύρο αδειοδότησης των άλλων 12 οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ.
Ως επείγουσα προτεραιότητα έχει τεθεί η σύσταση κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, η οποία θα είναι ιδιωτικού δικαίου και θα λειτουργεί ως εκπρόσωπος του κράτους σε όλες τις επενδύσεις που θα γίνουν.
Επαφές θα προωθηθούν σταδιακά με υποψήφιους επενδυτές, αλλά και αγοραστές φυσικού αερίου, μέσω διαπραγματευτικής ομάδας.
Μέχρι τον Ιούνιο του 2012, ο οδικός χάρτης προβλέπει τη λήψη της πρώτης ουσιαστικής απόφασης αναφορικά με τον αγωγό και το τερματικό υγροποίησης. Ως στόχος τίθεται η μεταφορά φυσικού αερίου στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Βασιλικού εντός του 2015, για κάλυψη των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου