Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Θα Συμβάλει η Απόφαση για Επίδομα Θέρμανσης στην Πάταξη του Λαθρεμπορίου Καυσίμων;


Καθώς πριν λίγες ημέρες οριστικοποιήθηκαν οι όροι καταβολής του «επιδόματος θέρμανσης», μολονότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, θα ήταν σκόπιμο να διατυπώσουμε κάποιες πρώτες σκέψεις.
Κατ' αρχήν, δεν πρόκειται για καταβολή επιδόματος, αλλά για επιστροφή φόρου βάσει κάποιων αντικειμενικών κριτηρίων και με αυτοματοποιημένο τρόπο. Ωστόσο, είναι προβληματικό το ότι ο υποψήφιος αγοραστής, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, πρώτα θα καταχωρεί τα στοιχεία του στο σύστημα και στη συνέχεια θα προβαίνει στη συναλλαγή με την εταιρεία που θα του προμηθεύει πετρέλαιο θέρμανσης – οπότε και θα καταχωρεί και τον σχετικό αριθμό τιμολογίου. Αν ο σκοπός του μέτρου της εξίσωσης του ΕΦΚ είναι η πάταξη του λαθρεμπορίου, τότε η παραπάνω διαδικασία θα πρέπει να συνδεθεί και με το σύστημα «Ηφαιστος», το οποίο τηρούν οι βενζινοπώλες και στο οποίο καταγράφονται όλες οι καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης.
Η αύξηση των φόρων θα έχει κάποια ωφέλεια και στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών, καθώς θα οδηγήσει στην μείωση εισαγωγών πετρελαιοειδών, θα δώσει ώθηση σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης (π.χ. πέλλετ), ενώ θα αποτελέσει και μακροπρόθεσμο κίνητρο για την εφαρμογή της εξοικονόμησης ενέργειας στη δόμηση των κατοικιών. Ας σημειώσουμε, τέλος, ότι παρεπόμενη συνέπεια του μέτρου θα είναι το ότι θα καταστεί εφικτή και η διασταύρωση στοιχείων από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων όσον αφορά την ακίνητη περιουσία των δικαιούχων.
Πρέπει, πάντως, να επισημάνουμε ότι η μερική εξίσωση (στο 80%) αφήνει περιθώριο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στη νοθεία, πράγμα που δείχνει πως το μέτρο έχει πιο πολύ στόχο την μείωση της επιβάρυνσης των εισαγωγών μας σε πετρελαιοειδή – με την επιστροφή του φόρου να λειτουργεί ως ένα έμμεσο, αλλά αρκετά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, κίνητρο στην προσαρμογή αυτή.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου