Βαρύ έργο έχει αναλάβει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Να συνθέσει και να συγκεράσει πολλές και διαφορετικές απόψεις για την αναδιοργάνωση εκ βάθρων της ενεργειακής αγοράς. Προχθες, ολοκληρώθηκε η προθεσμία που είχε τεθεί για την υποβολή των θέσεων και απόψεων όλων των συμμετεχόντων στην αγορά και τώρα η ΡΑΕ θα αναλάβει την επεξεργασία και κωδικοποίηση τους, προκειμένου να τις παρουσιάσει σε μια δημόσια συζήτηση, η οποία προγραμματίζεται να γίνει περί τα μέσα του μήνα. Σε αυτήν θα κληθούν να πάρουν μέρος όλοι οι παίκτες της αγοράς, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινή γλώσσα και συνισταμένη, για να προκύψει εν τέλει μια ολοκληρωμένη πρόταση της Αρχής, η οποία θα σταλεί στο αρμόδιο υπουργείο ΠΕΚΑ και την αγορά εκ νέου για να ακολουθήσει και η τελική δημόσια διαβούλευση.
Μακρά και επίπονη προβλέπεται η διαδικασία αυτή. Δεν θέλουμε να προβούμε σε προβλέψεις, αλλά πιστεύουμε ότι θα καταστεί και εξαιρετικά δύσκολη. Πώς να συνθέσεις τόσο διαφορετικές απόψεις σε μια αγορά που φαίνεται ότι έχει χωριστεί σε αρκετά κομμάτια με διαφορετικά συμφέροντα και σκοπιμότητες;
Οι φωτοβολταϊκοί έχουν σηκώσει την παντιέρα της επανάστασης, απέναντι στη δεύτερη δέσμη μέτρων που προτίθεται να φέρει το ΥΠΕΚΑ και τα οποία θα στοχεύουν στον εξορθολογισμό του μεριδίου τους και της εν γένει παρουσίας τους. Ο υπουργός ο κ. Λιβιεράτος σε πρόσφατη συνέντευξη του χαρακτήρισε «τρέλα» την κατάσταση που είχε επικρατήσει στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, «που ήρθε να προστεθεί σε όλες τις άλλες τρέλες που είχαμε στη χώρα». Καμία αντίρρηση. Αλλά αυτό δεν είναι έργο του κλάδου, αλλά των προηγούμενων υπουργών στον ίδιο υπουργικό θώκο, που είχαν αποδώσει πολύ μεγάλη σημασία στις ΑΠΕ. Εκ των υστέρων, όπως συμβαίνει πάντα σε αυτή τη χώρα, ζητάμε το λογαριασμό από εκείνους που εν τέλει δεν φταίνε. Έτσι τους είπαν, έτσι έκαναν. Από τη στιγμή που απέκτησαν ρόλο στην αγορά, λογικό φαίνεται να είναι να ζητούν και το λόγο για την ανατροπή της συγκεκριμένης πολιτικής.
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλεκτρισμού, από την άλλη, βλέπουν να βαίνουν προς ανατροπή ρυθμίσεις που είχαν ληφθεί παλαιότερα, με απώτερο στόχο να στηριχθεί και να ενισχυθεί η παρουσία τους ( cost recovery, ΑΔΙ, κλπ). Και είναι εύλογο, κι αυτοί, να αντιδρούν. Τα επιχειρήματα τους έχουν μια λογική, με βάση τις διαιωνιζόμενες στρεβλώσεις στην αγορά. Από τη στιγμή που δεν έχουν εξαλειφθεί δεν μπορεί να ανατρέπονται τέτοιου είδους ρυθμίσεις, που θα πλήξουν, όπως υποστηρίζουν, τις επενδύσεις τους.
Και στη μέση η ΔΕΗ, οι απόψεις της οποίας αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που δίνει, κατά γενική ομολογία, άλλον «αέρα στα πανιά της».
Άντε τώρα με τόσο διαφορετικές θέσεις και αντιπαραθέσεις να βρεις μια κοινή συνισταμένη. Και κυρίως, να τις ανατρέψεις γιατί διαπιστώνεται ότι η εγχώρια αγορά, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, δεν έχει μέλλον. Σίγουρα αυτό συνιστά και τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΡΑΕ και κατ΄ επέκταση και για το ίδιο το ΥΠΕΚΑ. Θα υπάρξει η πολιτική βούληση να πάει κόντρα ακόμη και σε καθεστηκυίες συμπεριφορές και να δημιουργήσει νέες συνθήκες, προσαρμοσμένες στα ευρωπαϊκά δεδομένα και τις επιταγές της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας; Θα δούμε. Κοντός ψαλμός αλληλούια.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου