Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δεν Προκύπτει η Ύπαρξη Ζωής στη Λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής με Βάση τα Πρώτα Δείγματα


Τα πρώτα δείγματα που συνέλεξαν οι Ρώσοι επιστήμονες από την υπόγεια λίμνη Βοστόκ της Ανταρκτικής δεν φανέρωσαν την ύπαρξη ζωής, διαψεύδοντας έστω και σε πρώτη φάση τις προσδοκίες τους. Οι Ρώσοι τρύπησαν για πρώτη φορά το εσωτερικό της αρχαίας λίμνης τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η λίμνη Βοστόκ είναι απομονωμένη από τον υπόλοιπο πλανήτη εδώ και 14 εκατομμύρια χρόνια.
Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε πλέον το περιεχόμενο των πρώτων δειγμάτων που ελήφθησαν από τη γεώτρηση και προέκυψε ότι δεν περιείχαν μικροοργανισμούς ή άλλες μορφές ζωής. Όπως είναι φυσικό, οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με την συλλογή δειγμάτων από διαφορετικά βάθη, ενώ οι επιστήμονες και οι μηχανικοί έχουν λάβει πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας ώστε να αποτραπεί πιθανή μόλυνση της λίμνης από τα υγρά της γεώτρησης.
Η σημασία της ανακάλυψης ζωής στη λίμνη Βοστόκ είναι μεγάλη: Στον πλανήτη μας έχει εντοπιστεί μικροβιακή ζωή ακόμα και στα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα, όπως ο βυθός των ωκεανών, τα ηφαίστεια, ή ακόμα και σπηλιές που δεν έχουν καθόλου φως. Για τον λόγο αυτό, οι επιστήμονες θεωρούσαν πιθανή την ύπαρξη ζωής και στη λίμνη Βοστόκ, η οποία μάλιστα θα ήταν απομονωμένη από την υπόλοιπη βιόσφαιρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια, γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον από εξελικτικής άποψης.
Επίσης, ένας ακόμη λόγος που έχει σημασία η παρουσία μικροοργανισμών στη λίμνη Βοστόκ είναι η αστροβιολογία. Αντίστοιχες συνθήκες πιθανολογείται ότι επικρατούν στο εσωτερικό του δορυφόρου του Δία, Ευρώπης, ο οποίος καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου. Αν εντοπιζόταν ζωή στη λίμνη Βοστόκ, τότε θα αυξάνονταν οι πιθανότητες να υπάρχει και στην Ευρώπη ή σε άλλα αντίστοιχα εξωπλανητικά περιβάλλοντα.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου