Η εξαγορά επιχειρήσεων ή η είσοδος σε μια αγορά υπακούει σε καθαρά επιχειρηματικούς όρους. Είναι επωφελής για τον υποψήφιο επενδυτή; Έχει μακροπρόθεσμα οφέλη; Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εγχειρήματος και η κερδοφορία της επένδυσης; Αυτά τουλάχιστον λέει η οικονομική θεωρία και σε αυτά υπακούει εν είδει Βίβλου κάθε σώφρων επενδυτής. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπάρχει και ένας ακόμη λόγος. Η ανθρώπινη αλληλεγγύη.
Και ειλικρινά εκπλησσόμαστε γιατί η άποψη αυτή προέρχεται από τον κολοσσό που λέγεται Gazprom. Σε πρόσφατο άρθρο του ο αναπληρωτής πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom και γενικός διευθυντής της Gazprom Export Αλεξάντερ Μεντβέντεφ -αναμεταδόθηκε και από το energia- υποστηρίζει ούτε λίγο, ούτε πολύ, ότι το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της ΔΕΠΑ υπαγορεύεται από τη θέση «ο καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται».
«Εμείς οι Ρώσοι», υποστηρίζει, «συγχέουμε τα οικονομικά με τη μακρόχρονη και ειλικρινή συμπάθειά μας προς τους Έλληνες. Γι’ αυτό και έχουμε ακόμα μία λαϊκή ρήση κοινή στις δύο χώρες: «Δείξε μου τον φίλο σου να σου πω ποιος είσαι».
Μακάρι. Να υπάκουαν στρατηγικές συμφωνίες αυτού του βεληνεκούς σε συναισθηματικούς όρους και λόγους. Η Ελλάδα θα είχε λύσει προ καιρού τα προβλήματα της. Γιατί σίγουρα διαθέτει φίλους στην παγκόσμια σκηνή. Που θα θέλαμε να την αντιμετωπίσουν ως μια χώρα που αντιμετωπίζει πρόσκαιρα (sic) κάποια οικονομικά προβλήματα, άρα θα μπορούσαν να τη στηρίξουν με κάποιες επενδύσεις, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να αποκατασταθεί το εγχώριο επενδυτικό κλίμα. Γιατί όμως δεν γίνεται κάτι τέτοιο;
Γιατί απλούστατα η πιο μικρή επένδυση ως η πιο μεγάλη και σημαντική έχει τελείως διαφορετικά και αυστηρά κριτήρια και πάντως δεν βασίζεται σε φιλικές σχέσεις. Αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη εγγύηση ότι θα αυγατίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα κεφάλαια που σκοπεύει να βάλει ένας επενδυτής σε μια εταιρία ή σε μια χώρα τότε δεν θα το κάνει. Γιατί ακριβώς είναι επενδυτής. Διαφορετικά θα ήταν ιεραπόστολος.
Η Gazprom ισχυρίζεται επιπλέον ότι το βαρύ χειμώνα που μας πέρασε «για μια μακρά περίοδο προμήθευσε φυσικό αέριο σε ποσότητα που υπερέβαινε τις συμφωνηθείσες ημερήσιες ποσότητες και, ως εκ τούτου, ούσα τη σωστή ώρα στο σωστό μέρος, ήταν σε θέση να βοηθήσει τους Έλληνες». Γι αυτό, όμως, υπάρχει ενδιαφέρον αντίλογος. Η Gazprom αρνήθηκε να δώσει μικρή πίστωση 15 ημερών, όταν ζητήθηκε από τη ΔΕΠΑ και επιπλέον το Φεβρουάριο μείωσε την πίεση της παροχής φυσικού αερίου προς τη χώρα μας και αν δεν υπήρχαν διαθέσιμες ποσότητες LNG δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες της εγχώριας αγοράς.
Προφανώς, θα έχει τους λόγους της η Gazprom που «πατά» σε συναισθηματικούς παράγοντες και κάνει αξιοπρόσεκτη «επίθεση φιλίας» για να υποδείξει το ενδιαφέρον της για την εξαγορά της ΔΕΠΑ. Δεν θα μπούμε στο κόπο να τους αποκωδικοποιήσουμε. Γιατί εκτός από τους επιχειρηματικούς λόγους υπάρχει και η πολιτική. Κι αυτό το γνωρίζει καλά η Gazprom. Το υπογραμμίζει άλλωστε και η ίδια. «Είμαστε έτοιμοι», λέει, «για έναν ανοιχτό και διαφανή διαγωνισμό και δεν θέλουμε να αναμειχθεί η πολιτική με την οικονομία».Εκεί, εν τέλει, είναι η ουσία όλου του άρθρου. Και ο νοών, νοήτω.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου