Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Προς Αναζήτηση Εκτάσεων για Φ/Β και Ηλιοθερμικά η Περιφέρεια και το Πολυτεχνείο Κρήτης

Η προγραμματική σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης και Πολυτεχνείου Κρήτης, για τη διερεύνηση επιστημονικά των χωροταξικών δυνατοτήτων της νήσου για την βιώσιμη εγκατάσταση μεγάλων μονάδων φωτοβολταϊκών και ηλιοθερμικών ισχύος, υπερψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο.

Σκοπός της σύμβασης είναι αφενός ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων στην Κρήτη για την εγκατάσταση μεγάλων πάρκων ηλιακής ηλεκτροπαραγωγής, (ηλιοθερμικά ισχύος, φωτοβολταϊκά συστήματα), και αφετέρου ο προσδιορισμός των κατάλληλων χώρων για την εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αντλησιοταμίευση, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική μελέτη για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων που εκπονήθηκε από το Πολυτεχνείο Κρήτης, σύμφωνα με τις αρχές της αειφόρου (βιώσιμης) ανάπτυξης και είχε ανατεθεί από την πρώην Περιφέρεια Κρήτης.


Το αναφερόμενο ερευνητικό έργο θα συμβάλει στη δημιουργία και την ενίσχυση μιας συνολικής θεώρησης και αντίληψης για την εγκατάσταση των εν λόγω ενεργειακών μονάδων στην Κρήτη, ώστε να γίνει πιο ευχερής και ισορροπημένος ο προγραμματισμός τους από τους αρμόδιους φορείς στα πλαίσια της αειφόρου βιώσιμης ανάπτυξης και του γενικότερου αναπτυξιακού οράματος της Περιφέρειας Κρήτης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της Προγραμματικής Σύμβασης ανέρχεται στο ποσό των τριάντα χιλιάδων Ευρώ (30.000,00 €), συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.
Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τους ΚΑΠ - Επενδύσεις της Περιφέρειας Κρήτης και αποτελεί το δεύτερο υποέργο (κωδ. 00.14.11.004.002) του έργου «Αναπτυξιακά Έργα σε Συνεργασία με Φορείς της Περιφέρειας Κρήτης» (κωδ. 00.14.11.004) και είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Δράσης έτους 2012 της Περιφέρειας Κρήτης, με προϋπολογισμό 30.000,00 € και πιστώσεις για το έτος 2012 το ποσό των 20.000,00 € και για το έτος 2013 το ποσό των 10.000,00 €.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την απόφαση και την αποδοχή της οποίας έτυχε, επεσήμανε ότι έρχεται σαν συνέχεια μια άλλης πρόσφατης σημαντικής ομόφωνης απόφασης με τη συμμετοχή και της αντιπολίτευσης, για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων από την αρμόδια Επιτροπή και τόνισε ότι το ΠΕΣΥ Κρήτς θα έχει πάρει συγκεκριμένη θέση για την εγκατάσταση και χρήση των ΑΠΕ στην Κρήτη, πριν τις 24 Νοεμβρίου οπότε και θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο μια σημαντική και υψηλού επιπέδου ημερίδα για τις ΑΠΕ.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου