Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Copa-Cogeca: Η Πρόταση της Κομισιόν για τα Βιοκαύσιμα Απειλεί Απασχόληση και Αυτάρκεια σε Ζωοτροφές

 Την έντονη αντίθεσή τους εξέφρασαν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα βιοκαύσιμα, που δόθηκε στην δημοσιότητα στις 17 Οκτωβρίου, με την οποία επιβάλλεται παράγοντας έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης με όριο 5% για χρήση βιοκαυσίμων που παράγονται από αροτραίες καλλιέργειες, έως το 2020, καθώς και εξάλειψη της ενίσχυσής τους μετά το 2020. Οι οργανώσεις προειδοποιούν ότι η κίνηση αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη και απειλεί τις προμήθειες ζωοτροφών, την απασχόληση και την πράσινη ανάπτυξη στις αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen, υποστήριξε ότι «Πρόκειται για μια απαράδεκτη παραβίαση της εμπιστοσύνης το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της για τα βιοκαύσιμα. Ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη κάνει σχέδια για το 2020, που υπερβαίνουν το όριο του 5%.
Αυτή η πρόταση θα θέσει ένα βάναυσο τέλος στην ανάπτυξη του τομέα σε πολλά κράτη μέλη και θα προκαλέσει την επιβράδυνση της βιομηχανίας βιοκαυσίμων της ΕΕ και της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές. Ο περιορισμός σε βιοκαύσιμα από αροτραίες καλλιέργειες βάζει σε κίνδυνο και τη βελτίωση της αυτάρκειας της ΕΕ σε πρωτεΐνες για τη διατροφή των ζώων, καθώς μόνο μέρος της ελαιοκράμβης, των σιτηρών και των ζαχαρότεύτλων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων στην πραγματικότητα μετατρέπονται σε ενέργεια. Η πλειοψηφία παραμένει στον τομέα των ζωοτροφών. Οι περιοχές ελαιοκράμβςη σήμερα φθάνουν τα 6,7 εκατομμύρια εκτάρια στην ΕΕ των 27 και κινδυνεύουν να μείνουν στα 2 εκατομμύρια εκτάρια ή λιγότερο, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Η κερδοφορία του κλάδου της ζάχαρης στην ΕΕ οφείλεται επίσης, εν μέρει, σε σημαντικές επενδύσεις στον τομέα της βιοαιθανόλης και αυτό το όριο επιφέρει κινδύνους αναδιάρθρωσης του τομέα. Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής βιομηχανίας βιοκαυσίμων ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι παρέχει άμεση απασχόληση σε 100.000 ευρωπαίους πολίτες. Οι εν λόγω προτάσεις θα έχουν επίσης σοβαρές επιπτώσεις στο εισόδημα των γεωργών και θα τους αποτρέψει από το να έχουν πρόσθετες πηγές εισοδήματος.


Και πρόσθεσε: «Η συνολική εγκατάλειψη της ενίσχυσης του κλάδου των βιοκαυσίμων από το 2021 αγνοεί πλήρως τη συμβολή του στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της ΕΕ, έναντι της εισαγόμενης σόγιας από την Αμερική, στην αύξηση των συντελεστών παραγωγικότητας της γεωργίας, καθώς και τους στόχους της μεταρρύθμισης του καθεστώτος ζάχαρης της ΕΕ το 2006.

Και συνέχισε: «Επιπλέον, είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιείται η έκθεση του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για την διατροφική πολιτική (IFPRI), η οποία δεν έχει ελεγχθεί στην βάση της εισαγωγής όρων έμμεσης αλλαγής της χρήσης γης για προμήθεια βιοκαυσίμων στα κράτη μέλη. Το μοντέλο που χρησιμοποιείται για την έκθεση δεν είναι κατάλληλο για την ακριβή εκτίμηση της έκτασης της αλλαγής της χρήσης γης και των συνακόλουθων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, λόγω κρίσιμων σφαλμάτων δεδομένων και σημαντικών προβλημάτων στην μέθοδο. Για παράδειγμα, έχει αποτύχει να λάβει υπόψη τα 410 εκατομμύρια εκτάρια και τα μέτρα προστασίας που προβλέπονται στην οδηγία 2009/28, όπως τις απαγορεύσεις σχετικά με την αλλαγή χρήσης γης».

Οι Copa-Cogeca πιστεύουν ότι τα βιοκαύσιμα προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, την ενεργειακή εξάρτηση, παρέχοντας επιπλέον απασχόληση σε αγροτικές περιοχές της ΕΕ. Και μπορούν να παράγονται στην ΕΕ με βιώσιμο τρόπο, χωρίς να είναι υπεύθυνα για αλλαγές στη χρήση γης σε χώρες εκτός της ΕΕ Η αυξημένη παραγωγή βιοκαυσίμων στην ΕΕ, θα απελευθερώσει επίσης γη σε τρίτες χώρες για την παραγωγή σόγιας. Σήμερα, τα βιοκαύσιμα είναι μέρος της βιο-οικονομίας στις αγροτικές περιοχές. Τα σχέδια της Επιτροπής είναι ως εκ τούτου εντελώς ασυνεπή και ανεύθυνα. Οι Copa-Cogeca καλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο να αναθεωρήσουν τις προτάσεις αυτές, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι γεωργοί της ΕΕ και οι βιομηχανίες βιοκαυσίμων θα έχουν μέλλον.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου