Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ορατή η Κλιματική Αλλαγή της Τελευταίας Εικοσαετίας για το 90% των Πολιτών


Εννέα στους δέκα πολίτες παγκοσμίως πιστεύει πως το κλίμα έχει αλλάξει σημαντικά την τελευταία εικοσαετία, ενώ το 75% των ερωτηθέντων του δείγματος επισημαίνει πως η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που έχει αποδειχθεί επιστημονικά όπως επισημαίνει μεγάλη έρευνα του ινστιτούτου Ipsos που διεξήχθη σε 13 χώρες τριών ηπείρων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στη μελέτη, που διεξήχθη για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας Axa, οι λαοί ανά τον κόσμο έχουν συνειδητοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών, ανησυχώντας γι' αυτό, ενώ όσοι κατοικούν στις χώρες του νότου, στις λιγότερο πλούσιες νιώθουν περισσότερο εκτεθειμένοι στις συνέπειες της. Ωστόσο, οι πληθυσμοί των κρατών που βρίσκονται πιο κοντά στις τροπικές χώρες έχουν πειστεί περισσότερο για την πραγματικότητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπως στο Χονγκ Κονγκ (97%) ή στην Ινδονησία (98%). Αντίθετα στις ΗΠΑ όπου υπάρχει επιφυλακτικότητα για τις κλιματικές αλλαγές, το ποσοστό ανέρχεται στο 72%.


Σχεδόν το 80% του δείγματος έχει διαπιστώσει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας, ενώ για περισσότερες περιόδους ξηρασίας μιλά το 77%, κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Τουρκία ή το Μεξικό. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σημειώνονται περισσότερες καταρρακτώδεις βροχές, με το ποσοστό να αυξάνεται στο Χονγκ Κονγκ στο 94%. Αυτό σημαίνει πως όταν διαπιστωθούν τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, οι αποκλίσεις είναι μεγάλες. Στις ΗΠΑ το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τα αίτια είναι φυσικά, ενώ στη Βρετανία το ποσοστό μειώνεται στο 34%.
Αντίθετα το 94% των ερωτηθέντων στο Χονγκ Κονγκ και το 92% στο Μεξικό εκτιμούν ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την πρόκληση του φαινομένου. Η ανησυχία για την άνοδο του υδράργυρου είναι έντονη. Ωστόσο, όταν είναι σχεδόν ομόφωνη στις χώρες που η οικονομία τους βρίσκεται στο στάδιο μιας πρόσφατα προηγμένης ανάπτυξης (97%), το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 81% στις πλούσιες χώρες. Συνολικά οι πληθυσμοί φοβούνται τις πλημμύρες, την αύξηση της θερμοκρασίας, την ξηρασία, την κακή συγκομιδή αλλά επίσης τη μετάδοση ασθενειών και τις συγκρούσεις για την πρόσβαση στο νερό και την τροφή.
Ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, έχει προειδοποιήσει πως τα φαινόμενα εκτεταμένης ξηρασίας που καταγράφηκαν στις ΗΠΑ και την Ανατολική Ευρώπη απειλούν την υγεία και την ευημερία εκατομμύρια ανθρώπων. Οι ζημιές στη συγκομιδή καλλιεργειών απ' τις εξαιρετικά ξηρές καιρικές συνθήκες -όπως τις χαρακτηρίζει- θα αυξήσουν κατακόρυφα το δείκτη τροφίμων, με τις τιμές να παίρνουν την ανιούσα σε σχέση με τα επίπεδα του 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πρόσφατα η Παγκόσμια Τράπεζα, επισημαίνει πως η ξηρασία ευθύνεται για την αύξηση των τιμών κατά 25% στον αραβόσιτο και 17% των τιμών στη σόγια τον περασμένο Ιούλιο, προσθέτοντας επίσης πως στο ξηρό Καλοκαίρι της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Καζακστάν αποδίδονται οι ανατιμήσεις 25% το κόστος του σίτου.
Παρά τη σχετικά ζοφερή εικόνα, η έρευνα αποκαλύπτει ένα «φωτεινό» σημείο, καθώς το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες της μπορεί να είναι περιορισμένες. Όπως επισημαίνουν οι ερωτηθέντες, εναπόκειται στις κυβερνήσεις, τη βιομηχανία και το εμπόριο, τους διεθνείς οργανισμούς, ακόμη και στους απλούς πολίτες να δράσουν από κοινού για να επιτευχθούν καλύτεροι στόχοι ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παραδόξως, οι άνθρωποι στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (και όχι στις ανεπτυγμένες χώρες) δηλώνουν κατηγορηματικά πως όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν για την επίτευξη του στόχου.
Να σημειωθεί πως η δημοσκόπηση διεξήχθη από τις 5 Ιουλίου έως της 6 Αυγούστου του 2012 μέσω διαδικτύου σε δείγμα 13.000 ερωτηθέντων, ηλικίας άνω των 18 ετών στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Ελβετία, την Ισπανία, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, το Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Τουρκία, τις ΗΠΑ και το Μεξικό.
  • Το 80% του δείγματος έχει διαπιστώσει άνοδο της μέσης θερμοκρασίας.
  • Το 77% μιλά για περισσότερες περιόδους ξηρασίας κυρίως σε χώρες όπως η Ιταλία.
  • Το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι σημειώνονται περισσότερες καταρρακτώδεις βροχές.
  • Το 94% των ερωτηθέντων στο Χονγκ Κονγκ εκτιμά ότι ο άνθρωπος ευθύνεται για την πρόκληση του φαινομένου.
  • Το 88% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της μπορεί να είναι περιορισμένες.
  • Σε δείγμα 13 χιλ. ερωτηθέντων,ηλικίας άνω των 18 ετών, διεξήχθη η δημοσκόπηση.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου