Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Πρόγραμμα «Ήλιος»: Ο Ψευδομεσσίας Μας Άφησε Χρόνους


Το energiagr είχε γράψει από την αρχή ότι το πρόγραμμα «Ήλιος» είναι ένα μη ρεαλιστικό και θνησιγενές σχέδιο, το οποίο εμπνεύστηκαν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι προκειμένου να ενισχύσουν τα δικά τους συμφέροντα και εκείνα των αυλικών τους. Πλέον έχει γίνει σαφές ότι δεν θα εγκατασταθούν όχι 10 GW, αλλά ούτε μισό… μεγαβάτ, για αυτό και όλοι αυτοί που στήριξαν το «Ήλιος» με ποικίλους τρόπους προτιμούν πλέον να μην θυμούνται τις περσινές τους διθυραμβικές δηλώσεις.
Ακόμη μια επιβεβαίωση για το αδιέξοδο τέλος του προγράμματος ήρθε τις τελευταίες ημέρες από την πλευρά του γερμανικού συνδέσμου φωτοβολταϊκών, αφού ο διευθυντής, Γιοργκ Μάγερ, δήλωσε στον Realnews ότι και σε πολιτικό επίπεδο υπάρχει πλήρης αλλαγή πλεύσης και θα πρέπει να εξεταστούν άλλοι τρόποι για να προχωρήσει η ελληνογερμανική συνεργασία στην ηλιακή ενέργεια. Άλλωστε και στην επίσκεψη της Μέρκελ δεν έγιναν σχόλια για το «Ήλιος», σε αντίθεση με παλαιότερες συναντήσεις Ελλήνων και Γερμανών
πολιτικών.


Άραγε, όταν εκπονήθηκε το «Ήλιος» δεν γνώριζαν οι εμπνευστές του ότι το σχέδιο είναι τεχνικώς και οικονομικώς αδύνατο; Δυστυχώς, ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι σήμερα απασχολημένος με άλλα πράγματα και μάλλον δεν μπορεί να απαντήσει στις ερωτήσεις αυτές.
Εν τέλει, μπορούμε να κρίνουμε ότι το «Ήλιος» λειτούργησε τα περασμένα δύο χρόνια όπως τόσοι άλλοι «Μεσσίες» που εμφανίστηκαν εν μέσω της κρίσης: Υποσχέθηκε στο λαό δουλειές και επενδύσεις, ενώ στην πραγματικότητα στήθηκε απλά και μόνο για να εξυπηρετήσει τις σκοπιμότητες και τα προφίλ ορισμένων προσώπων.
Από την πλευρά μας στηρίζουμε με κάθε τρόπο οποιαδήποτε πρωτοβουλία μπορεί να φέρει ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσω της διεθνούς συνεργασίας. Και πράγματι, μια ελληνογερμανική συνεργασία στα φωτοβολταϊκά θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα υπό άλλους όρους και προϋποθέσεις. Αρνηθήκαμε όμως να συμμετέχουμε στην διάδοση ψεύτικων υποσχέσεων και να προβάλλουμε ένα τόσο απροκάλυπτα πλαστό σχέδιο όπως το «Ήλιος». 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου