Οι γεωφυσικές διασκοπήσεις που ξεκινούν σε λίγες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, προκειμένου να προσδιοριστούν δομές για πιθανή ύπαρξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου, αποτελούν ένα σημαντικό εφαλτήριο για το μέλλον. Αυτό επισήμανε την Παρασκευή ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελος Λιβιεράτος, σε χαιρετισμό του στο διήμερο Συμπόσιο του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων (Σ.Ε.Γ) με θέμα την «Έρευνα και Αξιοποίηση των Υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα - Από τον Μύθο στη Πραγματικότητα», που πραγματοποιείται στην Πάτρα, με συνδιοργανωτή το ΙΕΝΕ.
Θα δοθούν, πρόσθεσε αναφερόμενος στις σεισμικές έρευνες που ξεκινούν στις περιοχές αυτές, ακριβείς, επιστημονικές και πειστικές απαντήσεις για το εάν, πού και πόσα αποθέματα υδρογονανθράκων διαθέτει η χώρα, σε έκταση 220.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ισοδυναμεί με ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας ή είναι 40% μεγαλύτερη από την έκταση της ηπειρωτικής Ελλάδας και των νησιών της.
Ο κ. Λιβιεράτος υπενθύμισε ότι ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αξιολόγησης των οκτώ προσφορών, που κατέθεσαν συνολικά 11 εταιρείες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων σε τρία οικόπεδα, στον Πατραϊκό Κόλπο, το Κατάκολο και τα Ιωάννινα.
«Από εδώ και πέρα απαιτείται σταθερότητα, σε πολιτικό, φορολογικό, κοινωνικό επίπεδο. Ένα διαφανές πλαίσιο αδειοδοτήσεων, με βασικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση των δημοσίων εσόδων και τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες. Και βεβαίως, διαρκής μέριμνα και φροντίδα για την περιβαλλοντική προστασία, με την τήρηση των πιο αυστηρών προδιαγραφών που έχουν τεθεί διεθνώς» σημείωσε.
Ο τομέας της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, κατέληξε ο υπουργός, είναι για τη χώρα μας ένα φιλόδοξο, μεγάλο πρόγραμμα, με σοβαρή προοπτική για επενδύσεις, για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας και νέου εθνικού πλούτου, επαναπροσδιορίζει και ισχυροποιεί τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και πλουτίζει το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.
Ας σημειωθεί ότι ο Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ κ Κωστής Σταμπολής συμμετέχει στο Προεδρείο της 2ης Συνεδρίας του Συμποσίου, το Σάββατο 20/10 (11:00-12:00), ενώ θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα «Έρευνες και Παραγωγή Υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και την Αδριατική», μετά και τον πρόσφατο εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων σε Κύπρο, Ισραήλ κλπ.
Στους συνδιοργανωτές του Συμποσίου συγκαταλέγονται επίσης το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε), το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (Τ.Ε.Ε), το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Επιμελητήριο Αχαΐας.
Χορηγοί του Συνεδρίου είναι τα ΕΛ.ΠΕ. και η Edison Hellas.
Το διήμερο Συμπόσιο «Έρευνα και Αξιοποίηση Υδρογονανθράκων Δυτικής Ελλάδας – Από τον Μύθο στη Πραγματικότητα» φιλοξενείται στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αχαΐας(Μιχαλακοπούλου 58, Πάτρα).
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου