Πάνω από 25 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος συγκαταλέγονται στην αρχική λίστα των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος, που έχει δημοσιοποιήσει η Κομισιόν, για τις ενεργειακές υποδομές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και τα οποία θεωρείται ότι μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση. Ωστόσο, η λίστα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες τουenergia, αναμένεται να διαφοροποιηθεί σημαντικά, μετά την ολοκλήρωση της πρότασης Κανονισμού, που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας το σχετικό νομοθέτημα θα έρθει προς ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο.
Στόχος της Κομισιόν είναι να μειωθεί ο χρόνος αδειοδότησης για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος, προκειμένου να προωθηθεί η ολοκλήρωση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν φαίνεται ότι θα είναι αρκούντως εφικτός, δεδομένου ότι επηρεάζει τις εθνικές νομοθεσίες, με τα «αγκάθια» που αναφύονται σε αδειοδοτήσεις ανάλογου είδους. Επιπλέον, ένα ζήτημα που παραμένει υπό συζήτηση είναι η δυνατότητα χρηματοδότησης των έργων αυτών, καθώς τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα δεν είναι αρκετά για όλα τα έργα.
Σε κάθε περίπτωση και παρά τα όποια αντικειμενικά εμπόδια προκύπτουν, η όλη διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή τη φάση έχουν συσταθεί οι περιφερειακές ομάδες εμπειρογνωμόνων που θα αναλάβουν την τελική επιλογή των έργων. Από ελληνικής πλευράς, στις ομάδες αυτές συμμετέχουν εκπρόσωποι, του ΥΠΕΚΑ, της ΡΑΕ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ. Την πρώτη, ωστόσο, γνωμοδότηση θα πραγματοποιήσει ο ENTSO- E.
Εθνικοί φορείς αλλά και ιδιώτες επενδυτές έχουν υποβάλει τις αιτήσεις τους για τη χρηματοδότηση μιας σειράς έργων κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Πιο συγκεκριμένα, τα έργα για τις υποδομές φυσικού αερίου που έχουν ενταχθεί σε πρώτη φάση στη λίστα της Κιμισιόν είναι:
· Η αναβάθμιση και επέκταση της Ρεβυθούσας με τρίτη δεξαμενή, πρόταση του ΔΕΣΦΑ.
· Η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, πρόταση που συνυπογράφουν ΔΕΣΦΑ και Energean Oil & Gas.
· Η κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη, από την εταιρία Gastrade SA, συμφερόντων του ομίλου Κοπελούζου.
· Η κατασκευή LNG Terminal σε λιμάνι της Βορείου Ελλάδος (πιθανές τοποθεσίες: Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη). Η πρόταση προέρχεται από τη ΔΕΠΑ, ωστόσο, το έργο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προμελέτης.
· Η διασύνδεση Ελλάδος-Βουλγαρίας μέσω του αγωγού IGB. Η πρόταση κατατέθηκε από την ICGB AD, στην οποία συμμετέχουν ισόποσα η βουλγαρικήBEH EAD και η IGI Poseidon.
· Η αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (σταθμός συμπίεσης στη Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και μετρητικός σταθμός συνόρων, στο Σιδηρόκαστρο). Η πρόταση κατατέθηκε από το ΔΕΣΦΑ, από κοινού με την Bulgartransgaz.
· Η διασύνδεση Ελλάδος-Ιταλίας, μέσω του IGI, πρόταση του ΔΕΣΦΑ και της IGIPoseidon.
· Η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το κοίτασμα της Λεβαντίνης, στην Κύπρο, προς την Ελλάδα, με ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη, συνολικού μήκους 1400 χλμ. Η πρόταση κατατέθηκε από το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου.
· Η κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Κύπρο, μέσω Κρήτης, στην Ελλάδα, πρόταση της ΔΕΠΑ.
Στη λίστα, εξάλλου, συγκαταλέγεται και ο αγωγός TAP, όπως και ο NabuccoWest.
Τα έργα που αφορούν στον τομέα του ηλεκτρισμού, μεταξύ άλλων, είναι:
· Ο αγωγός EuroAsia Interconnector, από το υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, για τη μεταφορά 2000 MW, με καλώδιο περίπου 1000 χλμ, που θα συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.
· Η κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου 600-650 χλμ, για τη μεταφορά 2200MW, από την Αττική (Αχαρνές) προς τη Ρόδο, μέσω Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου. Η πρόταση προέρχεται από τη ΔΕΗ.
· Νέα γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 6 GW, στο πλαίσιο του project Ήλιος. Την πρόταση κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ.
· Η διασύνδεση Ελλάδος-Αιγύπτου για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ (παραγωγή στην περιοχή του Σουέζ) και εξαγωγή σε ευρωπαϊκές χώρες, συνολικής ισχύος 3000 MW. Η πρόταση προέρχεται από την Elica Group(συμφερόντων ομίλου Κοπελούζου) και την Egyptian Electric Holding Company.
· Η κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου που θα συνδέσει την Κρήτη με το ηπειρωτικό σύστημα, για τη μεταφορά 1077 MW από 33 αιολικά πάρκα στην Κρήτη. Η πρόταση είναι της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
· Η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, στο πλαίσιο του Ήλιος, με διασύνδεση της Ελλάδος και της Γερμανίας, μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας και Αυστρίας. Η πρόταση προέρχεται από τον ΑΔΜΗΕ.
· Νέα γραμμή μεταφοράς Λαυρίου-Σύρου, 150 KV, από τον ΑΔΜΗΕ.
· Έργο αντλησιοταμίευσης, με δύο δεξαμενές, στον Άγιο Γεώργιο και τον Πύργο, από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.
· Δύο νέες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης από Ελλάδα προς Βουλγαρία και Ρουμανία, από το Λειτουργό της αγοράς.
· Η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, από τον ΑΔΜΗΕ.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου