Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Πάνω από 2.200 Θέσεις Εργασίας από τις Τέσσερις Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων


Τέσσερις μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική αξίας 1,2 δισ. ευρώ, που θα φέρουν επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ και πάνω από 2.200 θέσεις εργασίας, εγκρίθηκαν χθες από τη Διυπουργική Επιτροπή για τα έργα του νόμου των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
Η Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών, Κωστή Χατζηδάκη. Οπως έγινε γνωστό, οι μονάδες αυτές θα γίνουν στη Δυτική Αττική (Φυλή και Ανω Λιόσια), στη Βορειοανατολική (Γραμματικό) και στη Νοτιοανατολική Αττική (Κερατέα). Για την ένταξη των έργων στον νόμο περί ΣΔΙΤ είχε προηγηθεί σχετικό αίτημα του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου του Νομού Αττικής (ΕΣΔΝΑ).
Οι μονάδες θα μπορούν να διαχειριστούν έως και 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι τέσσερις διαγωνισμοί αναμένεται να προκηρυχθούν μέχρι το τέλος του χρόνου. Στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα 14 μηνών, δηλαδή έως τον Δεκέμβριο του 2013.


Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν, θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων. Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.200 κατά την κατασκευή.
Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.
Εποπτικός ρόλος
Το Δημόσιο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο επί του έργου, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται η εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχουν στον ιδιωτικό τομέα. Καθορίζει, μεταξύ άλλων, τις προδιαγραφές του έργου, εποπτεύει την υλοποίησή του και την τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων του ιδιώτη καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης, διασφαλίζοντας το δημόσιο συμφέρον. Με τον θεσμό των ΣΔΙΤ το Δημόσιο δεν υλοποιεί απλώς μια υποδομή, αλλά προμηθεύεται ολοκληρωμένες υπηρεσίες.
Με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε:
  • Δυτική Μακεδονία:Εχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων, αναμένεται η υποβολή προσφορών έως το τέλος του 2012.
  • Πελοπόννησος:Ολοκληρώθηκε επίσης η προεπιλογή και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφυγών που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
  • Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία:Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.
  • Αχαΐα:Αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Τα οφέλη για τη χώρα
Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, προστασία του περιβάλλοντος, ανακύκλωση υλικών
Πολλαπλά οφέλη για τη χώρα επιφέρει η κατασκευή και λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η υλοποίηση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος, η αξιοποίηση των απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας, η επίτευξη των Κοινοτικών στόχων για ανακύκλωση υλικών (γυαλί, χαρτί - χαρτόνι, μέταλλα, πλαστικά, ξύλο) και η μείωση των υπολειμμάτων που οδηγούνται σε υγειονομική ταφή.
Οι διαγωνιστικές διαδικασίες επιτρέπουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες που καλύπτουν τις απαιτήσεις των περιβαλλοντικών στόχων, της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας. Η ανοιχτή τεχνολογία ενισχύει τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των διαγωνιζομένων και την επιλογή της βέλτιστης λύσης από πλευράς της Τοπικής Aυτοδιοίκησης και των δημοτών της, με πλήρη διαφάνεια και εξασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Βασικό κριτήριο επιλογής του αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο τέλος χρήσης που θα κληθεί να καταβάλει ο δημότης, παράλληλα με την επίτευξη όλων των περιβαλλοντικών στόχων.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου