Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Κασίνης: Πάνω Από 2 Τρις Ευρώ η Αξία των Κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ

Στα 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια τοποθετεί ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου κ. Σόλων Κασίνης, τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.  Επίσης, υπολογίζει τη συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ σε 2,01 τρισ. εκατομμύρια ευρώ, εκτιμά δε ότι το καθαρό κέρδος ξεπερνά τα 800 δισ. ευρώ.

Όπως δήλωσε στο ΡΙΚ, μόνο στο τεμάχιο 12 τα κοιτάσματα πιθανόν να ανέρχονται στα 8 με 12 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια και, όπως σημείωσε, αρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Κύπρου για 250 χρόνια.
Η συνολική αξία του τεμαχίου 12 υπολογίζεται σε 350 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό κέρδος μόνο για το συγκεκριμένο τεμάχιο, αν αφαιρεθεί το κόστος ανόρυξης και εκμετάλλευσης, ανέρχεται στα 86 δισ. ευρώ.
Η συνολική αξία των τεμαχίων στην κυπριακή ΑΟΖ ανέρχεται σε 2,01 τρισ. εκατομμύρια ευρώ το δε καθαρό κέρδος εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 800 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κασίνη.
 Και οι δύο εκτιμήσεις αφορούν μόνον το φυσικό αέριο.
Ο ίδιος διατύπωσε τη βεβαιότητα ότι στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ υπάρχει και πετρέλαιο. «Θα γίνει» πρόσθεσε «γεώτρηση σε βάθος επτά χιλιομέτρων και θα διαφανεί πόσο πετρέλαιο υπάρχει».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου