Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Το «Bulgaria’s Green Energy Challenge» του ΙΕΝΕ Ανέδειξε την Έντονη Δυσαρέσκεια των Επενδυτών στις Πρόσφατες Δυσμενείς Ρυθμίσεις για τη Βουλγαρική Αγορά ΑΠΕ


Αποδεικνύοντας, για άλλη μία φορά, την περιφερειακή διάσταση της δραστηριότητάς του στην ΝΑ Ευρώπη, το ΙΕΝΕ πραγματοποίησε στις 10 Οκτωβρίου, στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια ειδικό workshop με τίτλο «Bulgaria’s Green Energy Challenge» με συμμετοχή άνω των 70 ατόμων και σε στενή συνεργασία με τη βουλγαρική Ένωση Φωτοβολταϊκών (BPVA ), τη Βουλγαρική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (BGWA ), τον Σύνδεσμο Παραγωγών Οικολογικής Ενέργειας (APEE ), το Συμβούλιο για τα Πράσινα Κτήρια καθώς και την Βουλγαρική Γεωθερμική Ένωση (BGA ). Το παραπάνω workshop αποτέλεσε μία ευκαιρία να συζητηθεί η τρέχουσα κατάσταση καθώς και να αξιολογηθούν οι μελλοντικές προοπτικές των ΑΠΕ στην Βουλγαρία.



Η αλματώδης ανάπτυξη των ΑΠΕ την τελευταία πενταετία στην γειτονική μας χώρα, η προσπάθεια ευαισθητοποίησης του βουλγαρικού κοινού σε θέματα «πράσινης ενέργειας», ώστε αυτή να διεισδύσει ακόμη πιο δυναμικά στο βουλγαρικό ενεργειακό ισοζύγιο, αλλά και οι πρόσφατες όχι ευνοϊκές ρυθμιστικές και άλλες εξελίξεις στην Βουλγαρία, που, ως γνωστόν, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά, βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολύ σημαντικής αυτής εκδήλωσης του ΙΕΝΕ. Ειδικότερα, η ανάγκη για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων του 20-20-20, οι νέες εξελίξεις μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τη βουλγαρική κυβέρνηση για σημαντικές περικοπές των επιδοτούμενων τιμών (feed-in tariffs) για τα φωτοβολταϊκά και για την αιολική ενέργεια, η έλλειψη δικτύου για μεγάλης κλίμακας έργα ανανεώσιμων πηγών, καθώς και η μακροπρόθεσμη δέσμευση της κυβέρνησης να επιτύχει μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία, ήταν μερικά απ’ τα ζητήματα που συζητήθηκαν με έμφαση κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.
Τις εργασίες του workshop άνοιξε με σύντομα σχόλια του ο γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, κ. Κωστής Σταμπολής, δίνοντας μια γενική εικόνα της ανάπτυξης των ΑΠΕ στην ΝΑ Ευρώπη, ενώ τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο κ. TudorConstantinescu , Επικεφαλής Σύμβουλος της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, ενώ παρουσίασε τις πολιτικές της ΕΕ για την πράσινη ενέργεια, το τι έχει επιτευχθεί έως τώρα και τις μελλοντικές προοπτικές, υποστηρίζοντας με έμφαση τις πολιτικές προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Απ’ την μεριά του ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλιάδης, γενικός γραμματέας του ΙΕΝΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο των χωρών, σημειώνοντας πόσο κρίσιμη είναι η επίτευξη των στόχων του 2020 αλλά και τη σημασία του νέου οδικού χάρτη για το 2050. Ο κ. Χατζηβασιλειάδης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στους εθνικούς στόχους της Βουλγαρίας για το 2020. Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με τον τελευταίο ομιλητή, κ. Velizar Kiriakov , Πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών Οικολογικής Ενέργειας, οποίος έδωσε μια γενική εικόνα της κατάστασης στην Βουλγαρία αναφορικά με τις ΑΠΕ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η απροθυμία εκπροσώπων της βουλγαρικής κυβέρνησης καθώς και στελεχών κρατικών εταιρειών να λάβουν μέρος στην συζήτηση συνεπεία της δυσαρέσκειας των παραγωγών ΑΠΕ από την ξαφνική μείωση των επιδοτούμενων τιμών. Οι επισημάνσεις στην δεύτερη συνεδρία από τους εκπροσώπους τόσο του Συνδέσμου των Αιολικών και συγκεκριμένα του εκτελεστικού διευθυντή κ.Sebastian Noethlichs και της γενικής διευθύντριας κας Mariyanna Yannevaόσο και των εκπροσώπων του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών, με πρώτον απ’ όλους τον Πρόεδρο κ. Nikola Gazdov , ήταν καυστικές και ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην γειτονική χώρα καθώς δεκάδες επενδύσεις μένουν κυριολεκτικά στον αέρα. Απ’ την άλλη όπως πολύ σωστά σημείωσαν οι συμμετέχοντες στη συζήτηση της δεύτερης συνεδρίας, οι δικηγόροι, κ. Γιώργος Φτίκας ( KLC ), κα Dilyana Ivanova (Ivanova Ivanova Law Office και ο κ.Nilolay Kiskinov (Penkov Markov Partners ) η αβεβαιότητα που καλλιεργήθηκε στους επενδυτές έπειτα απ’ τις τελευταίες εξελίξεις δεν διευκολύνει σε καμία περίπτωση την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ, ενώ η απουσία κρατικών φορέων και εκπροσώπων από τις εργασίες του σεμιναρίου μεταφράστηκε ως ένα ισχυρότατο μήνυμα απροθυμίας της βουλγαρικής κυβέρνησης να συζητήσει και να ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με τους επενδυτές και τους συνδέσμους ΑΠΕ.
Από την άλλη πλευρά, στην τρίτη συνεδρία ακολούθησε ένα πιο αισιόδοξο μήνυμα, καθώς φάνηκε ότι αρχίζει να αναπτύσσεται στον τομέα των κτιριακών υποδομών αλλά και γενικότερα στις επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα μία νέα δυναμική. Έτσι, σύμφωνα με τις παρουσιάσεις των κ. Nikola Kaloyanov, καθηγητή στην πολυτεχνική σχολή της Σόφιας και του κ. Krasimir Naydenov, της κρατικής Υπηρεσίας Αειφόρου ανάπτυξης (SEDA ) προωθούνται στη Βουλγαρία πολιτικές ενεργειακής απόδοσης για νέες εγκαταστάσεις, τόσο σε βιομηχανικό όσο και οικιακό επίπεδο.
Το σεμινάριο έκλεισε με τις εισηγήσεις της τέταρτης συνεδρίας όπου καλύφθηκαν θέματα πρακτικών εφαρμογών, νέων τεχνολογιών και πρωτοποριακών έργων στον τομέα των βιοκαυσίμων, της συμπαραγωγής και του τομέα των φωτοβολταϊκών από τους κυρίους MarkAnthony Chesner (Γεν. Δ/ντης NATT ), Κώστα Θεοφύλακτο (Πρόεδρος ΕΣΣΗΘ) και Vassil Petev (BPVA) αντίστοιχα.
Χορηγοί της εκδήλωσης αυτής του ΙΕΝΕ στην Βουλγαρία ήταν οι εταιρείες Sky Solar Bulgaria και EKO Bulgaria, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το ενεργειακό ενημερωτικό portal www.energia.gr.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου