Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή των νέων μέτρων για την αγορά των ΑΠΕ, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις η προαναγγελία των οποίων έχει ξεσηκώσει ήδη σωρεία αντιδράσεων στην αγορά, όπως π.χ. η επιβολής έκτακτης εισφοράς στα ήδη συνδεδεμένα έργα.
Επιπλέον, το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιληφθούν τα μέτρα αυτά προβλέπει τη διαγραφή των αδρανών επενδύσεων ώστε να εκκαθαριστεί το σχετικό μητρώο, αλλά και άλλη μία ρύθμιση που αναμένεται να θορυβήσει αρκετά: δεν είναι άλλη από την κατάργηση του18μηνου που έχει στην διάθεσή του ο επενδυτής από την υπογραφή της σύνδεσης με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (AΔMHE) ή με τη ΔEH μέχρι την υλοποίηση της επένδυσης.
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια πάταξης του παρεμπορίου αδειών, το νέο νομοσχέδιο, αναμένεται ότι θα προβλέπει ότι η εγγυημένη τιμή δεν θα «κλειδώνει» με την υπογραφή της σύμβασης με τον AΔMHE, όπως ισχύει σήμερα, αλλά από την έναρξη λειτουργίας και σύνδεσης του φωτοβολταϊκού στο σύστημα.
Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά στα εν λειτουργία φωτοβολταϊκά έργα, παρά την έμμεση δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Aσημάκη Παπαγεωργίου ότι η σχετική ρύθμιση θα φέρει ημερομηνία λήξης, με εφ’ άπαξ ισχύ, παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι η ισχύς του μέτρου θα είναι τουλάχιστον διετής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μία απαίτηση της τρόικας που πρόκειται να περιληφθεί στο νομοσχέδιο είναι το πάγωμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες, το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις στην αγορά, αλλά και απορίες καθώς πρόκειται για εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα με πολύ μικρή επιβάρυνση για την πολιτεία.
Επίσης, η τρόικα ζητά αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) ανά εξάμηνο, με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ ως το τέλος του 2013 καθώς και ανά μήνα δημοσίευση στοιχείων του ΛΑΓΗΕ για την εξέλιξη του λογαριασμού ΑΠΕ με προβολές καθ’ όλο το 2013.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου