Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ενας Έλληνας... Πίσω από τη Λάμψη των Φωτοβολταϊκών


Ο Έλληνας Όμηρος Αντωνιάδης, Διευθύνων του τμήματος τεχνολογίας φωτοβολταϊκών στη  Dupond η γείται των εξελίξεων στο χώρο των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο. Η έρευνά του για τη μελάνη πυριτίου εφαρμόστηκε με επιτυχία στα φωτοβολταϊκά με αποτέλεσμα την αύξηση της αποδοτικότητάς τους.
Ο Όμηρος Αντωνιάδης είναι υπεύθυνος για την είσοδο υλικών νέας γενιάς στη Dupond τ η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο και συνεχίζει τις έρευνες που θα αλλάξουν την αξία τη σημασία και την επέκταση των φωτοβολταϊκών σε ολόκληρο τον κόσμο.

-Πότε φτιάξατε για πρώτη φορά μελάνη πυριτίου; Πως ξεκινήσατε να ασχολείστε με αυτό το  Project;
Πριν εφτά χρόνια περίπου ξεκίνησα την ανάπτυξη της μελάνης πυριτίου για εφαρμογή σε φωτοβολταϊκά. Μέσω της νανοτεχνολογίας με την Innovalightπετύχαμε τη διάσπαση ενός δύσκολου υλικού σε μια μορφή μελάνης και δημιουργήσαμε διασπώντας το πυρίτιο τη μελάνη πυριτίου. H Innovalight  ήταν η πρώτη εταιρεία στον κόσμο που μετέτρεψε το πυρίτιο από στερεό σε υγρό.
Η  Innovalight  συστάθηκε από επενδυτές της  Silicon Valley  και εγώ στην εταιρεία ήμουν αντιπρόεδρος και  CTO. Η ιδέα της ανάπτυξης μελάνης πυριτίου για φωτοβολταίκά πάντα άρεσε στους επενδυτές αφού το μεγαλύτερο εμπόδιο στην εξάπλωση των φωτοβολταϊκών είναι χαμηλή απόδοσή ενέργειας. Με τη μελάνη πυριτίου αυξάνεται η αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών.
Τελικά η  Innovalight  αγοράστηκε από την  Dupond  το 2011 και από τότε μπήκε στην αγορά η μελάνη πυριτίου αλλά και συνεχίστηκε η έρευνα.
Σήμερα παρότι πολλές εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή μελάνης πυριτίου για φωτοβολταϊκά αλλά εξακολουθούμε να υπερέχουμε στο χώρο.
Στον τομέα αυτό η  Dupond  ηγείται της έρευνας στο χώρο της μελάνης πυριτίου τομέας που καθορίζει τις εξελίξεις και το μέλλον των φωτοβολταϊκών, αφού αυξάνει την αποδοτικότητά τους και μειώνει το κόστος παραγωγής τους.

-Πόσο βοήθησε την καριέρα σας το πέρασμά σας από τη Silicon Valley;
Πολύ. Στη  Silicon Valley  οι έχοντες πόρους δε διστάζουν να τους επενδύσουν σε νέες τεχνολογίες και νεοσύστατες εταιρείες, το αντίθετο τις αναζητούν. Μάλιστα από ένα σημείο και μετά, όταν η έρευνα είναι πια πολύ κοντά στις εφαρμογές προσέρχονται και οι μεγαλύτεροι επενδυτές όπως η  Dupond. H έρευνα της  Innovalight  ήταν ιδιάιτερα ελκυστική στους επενδυτές γιατί είχε εφαρμογή στο χώρο των φωτοβολταϊκών και το κρίσιμο θέμα της αύξησης της αποδοσή τους.
-Ποιά ήταν η απόδοση των φωτοβολταϊκών πριν τη μελάνη πυριτίου;
Η μικρή απόδοση είναι το σημανιτκότερο εμπόδιο που πρέπει να αντιμετωπίσουν τα φωτοβολταϊκά. Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά μέχρι πρόσφατα είχαν απόδοση 13-15% ενώ αυτά που είχαν κατασκευαστεί πριν 60 χρόνια είχαν ξεκινήσει με απόδοση 6%. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει για την αύξηση της απόδοσής του είναι πολλές και έχουν δοκιμαστεί πολλά υλικά ώστε κάθε στοιχείο να δέχεται όσο γίνεται περισσότερο φως ή να μειώνεται η αντίσταση κατά τη μεταφορά ρέυματος. Η τεχνολογία της μελάνης πυριτίου έρχεται να απαντήσει σε αυτή τη σημαντική πρόκληση για την αγορά των φωτοβολταϊκών.
-Σε τί ποσοστό αυξάνει την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών η μελάνη πυριτίου;
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε η μελάνη πυριτίου σε κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά επιτυγχάνοντας αύξηση της αποδοτικότητας κατά 1%. Έτσι πραγματοποιήθηκε η παραγωγή φωτοβολταϊκών με απόδοση μέχρι 19,5% σε μαζική παραγωγή. Πλέον η έρευνα της  Innovalight  κατευθύνεται σε εναλλακτικές τεχνολογίες μελάνης πυριτίου με στόχο να ανοίξει το δρόμο ώστε να γίνουν τα φωτοβολταϊκά ακόμη πιο αποδοτικά, επιτυγχάνοντας αποδόσεις μέχρι 23-24%.
-Ποιά είναι η κατεύθυνση της έρευνάς σας σήμερα;
Σήμερα το αντικείμενο της έρευνάς μας είναι ευρύτερα η βελτιστοποίηση των υλικών. Η αγορά των φωτοβολταϊκών αυξάνεται με ένα ρυθμό 20% το χρόνο και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 100 δισ. δολάρια το 2015. Το ενδιαφέρον όλων των επενδυτών είναι μεγάλο για τη βελτίωση των υλικών για τα φωτοβολταϊκά και εκεί επικεντρώνουμε με την  Dupond, με στόχο την παραγωγή υλικών νέας γενιάς που θα εξασφαλίσουν αύξηση της αποδοτικότητας, της αξιοπιστίας και της ανθετκικότητας των φωτοβολταϊκών συστημάτων.
Οσο περισσότερο πετυχαίνουμε αυτούς τους στόχους τόσο μειώνεται το κόστος παραγωγής των φωτοβολταϊκών και επιταχύνεται η επέκτασή τους. Η εξέλιξη των υλικών είναι λοιπόν καθορσιτική για την περαιτέρω διεσίδυση των φωτοβολταϊκών και ενδιαφέρει πολύ ολόκληρη την αγορά. Εμείς με την έρευνά μας εξελίσσουμε τα φωτοβολταϊκά και επομένως τη διείσδυσή τους στην αγορά.
Για το σκοπό αυτό προωθούμε σε πολλούς τομείς την έρευνα των υλικών. Όσον αφορά τη μελάνη πυριτίου πλέον δουλεύουμε σε μια διαφορετικότερη μορφή της μελάνης που χρησιμοποιείται στην πίσω πλευρά του φωτοβολταίκού. Έτσι εφαρμόζεται αυτή η νέα τεχνολογία σε δύο πλευρές του φωτοβολταϊκού αυξάνοντας περαιτέρω την απόδοσή του.
-Χρησιμοποιείται ήδη η τεχνολογία της μελάνης πυριτίου και αν ναι από ποιες μονάδες;
Χρησιμοποιείται ήδη σε κάποιες γραμμές παραγωγής σε εργοστάσια στην Ασία. Το καλό με την εφαρμογή της τεχνολογίας αυτή είναι ότι δεν χρειάζεται ουσιαστική πρόσθετη επένδυση και με πολύ ευκολία μπορεί να προστεθεί στην υπάροχυσα γραμμή παραγωγής. Προτείνουμε στους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών να τυπώνουν το μελάνη πάνω στο φωτοβολταϊκό. Αυτό είναι το μόνο που έχουν να κάνουν για να αυξήσουν την αποδοτικότητά τους. Μάλιστα συνήθως οι κατασκευαστές δεν αναφέρονται στη χρήση της μελάνης πυριτίου, αναφέρουν μόνο ότι τα προϊόντα τους έχουν αυξημένη απόδοση.
Ταυτόχρονα οι εφαρμογές της μελάνης πυριτίου θα μπορούσαν να ενισχύσουν την αποδοτικότητα και άλλων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών εφαρμογών.

-Ξεκινήσατε σπουδάζοντας στην Ελλάδα και σήμερα κάνετε σημαντική καριέρα στην Αμερική. Ποιό θα ήταν το μήνυμά σας στα νέα παιδιά που εν μέσω της κρίσης στην Ελλάδα νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον τους.
Τα νέα παιδιά πρέπει να βλέπουν τον κόσμο χωρίς σύνορα και με ανοιχτά τα μάτια να αναζητούν ευκαιρίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Η Ελλάδα είναι ένα τμήμα της Ευρώπης και την Ευρώπη πρέπει να την αντιμετωπίζουν σαν τη φυσική προέκταση της χώρας μας και να είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν όποια ευκαιρία παρουσιαστεί σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα. Να μην κλείνονται από τα σύνορα της Ελλάδας.
Ομηρος Αντωνιάδης
Ο Όμηρος Αντωνιάδης ξεκίνησε τις σπουδές του από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακολούθως βρέθηκε στη Silicon Valley  για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκτός από την Innovalight, η εικοσαετής καριέρα του περιλαμβάνει θέση στην Osram Opto Semiconductors, στη Hewlett-Packard Labs και στη Xerox. Είναι ευρύτατα αναγνωρισμένος για την συνεισφορά του στην εξέλιξη των φωτοβολταϊκών και συστηματικά πραγματοποιεί ομιλίες σε συνέδρια και μεγάλα γεγονότα του χώρου.
Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 60 δημοσιεύσεις για τα κρυσταλλικά και αμορφικά φωτοβολταϊκά.
(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου