Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Goodbye πετρέλαιο


Στη γενική συνέλευση μιας πολυκατοικίαςστο Γαλάτσι, ένοικος του 3oυ ορόφου επέμενε να μη βάλουν φέτος πετρέλαιο. «Δεν έχω να πληρώσω, κάντε ό,τι θέλετε». Και πήραν το μέρος του περισσότεροι από τους μισούς.
Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εκτιμά ότι φέτος η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 27%. Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) ανεβάζει το ποσοστό σε 50%. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Θυρωρών Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Γκιόρτας αναφέρει ότι «ελάχιστοι θα βάλουν πετρέλαιο. Στην πολυκατοικία που εργάζομαι, μου λένε ούτε να το διανοηθώ. Έχω γνωστό που βάζει air condition σαν να είναι καλοκαίρι. Οι περισσότεροι στρέφονται σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης και να παρακαλάμε να τραβήξει το καλοκαίρι μέχρι τα Χριστούγεννα».


Η ανηφόρα του πετρελαίου
Το Yπουργείο Οικονομικών κατέθεσε τροπολογία για την την εξίσωση του ειδικού φόρου του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης στο 80% που ήταν το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που έχει δύο στόχους: την αύξηση των εσόδων του κράτους και την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, που γίνεται ως εξής: το πετρέλαιο θέρμανσης είχε φόρο € 60 στα 1.000 λίτρα, ενώ το κίνησης € 412 (τώρα θα πάνε και τα δύο στα € 330). Καθώς όμως τα δύο αυτά πετρέλαια έχουν περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές, κάποιοι προμηθεύονταν θέρμανσης, το «πείραζαν» και μετά το πουλούσαν για κίνησης, βάζοντας στην τσέπη τη διαφορά του φόρου. Τώρα, έχοντας και τα δύο πετρέλαια την ίδια τιμή, η συγκεκριμένη πρακτική δεν θα έχει κανένα οικονομικό όφελος για να αποτελεί αντικείμενο λαθρεμπορίου. Θεωρητικά, τουλάχιστον, γιατί «απλώς τώρα το λαθρεμπόριο θα αλλάξει ρότα. Θα γίνεται το ίδιο πράγμα με το ναυτιλιακό πετρέλαιο, που είναι πολύ φθηνό, € 0,55 το λίτρο. Θα το μεταχρωματίζουν και θα το πουλάνε για θέρμανσης ή κίνησης» λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Μιχάλης Κιούσης. Οι πρατηριούχοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να μην περάσει η τροπολογία που θα αυξήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο € 1,35-1,40 ανά λίτρο, εξέλιξη που εκτιμούν ότι θα οδηγήσει σε λουκέτο περίπου 2.000 πρατήρια πανελλαδικά. «Δεν αγοράζουμε - δεν πουλάμε, μέχρι να δούμε τι γίνεται» λέει ο κ. Κιούσης, με τους πρατηριούχους να έχουν ζητήσει συνάντηση με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων της βουλής.
Να κατεβάσω το διακόπτη;
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη μιας εταιρείας διαχείρισης πολυκατοικιών, στις περισσότερες γίνονται έκτακτες συνελεύσεις για να αποφασιστεί εάν θα βάλουν πετρέλαιο ή όχι. «Το φαινόμενο θα είναι περισσότερο έντονο στις παλιές πολυκατοικίες, όπου ιδιοκτήτες είναι είτε ηλικιωμένοι άνθρωποι και συνταξιούχοι, που δεν έχουν χρήματα, είτε ενοικιαστές, συνήθως μετανάστες» λέει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Ο Γεράσιμος Πατρινόπουλος, μηχανολόγος-μηχανικός, ενημερώνει ότι, αν δεν αναφέρει κάτι διαφορετικό ο κανονισμός μιας πολυκατοικίας, μπορεί να αποκοπεί κανείς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης βάσει του Φύλλου Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) με αριθμό 631/7-11-85, δηλαδή θα χρειαστεί να συμφωνήσει το 50+1% των ιδιοκτητών, ενώ θα πληρώνει ένα πάγιο της τάξης του 5%-15%.
Εναλλακτικές πηγές θέρμανσης
PANELS ΥΠΕΡΥΘΡΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Πολύς κόσμος στην έκθεση «Οικονομική θέρμανση» στις 28-30/9 στο Tae Kvon Do, πολύς και στην ουρά στο καφενείο. «Ωραία ιδέα να βάλουν και έκθεση ζωγραφικής, ε;» με ρώτησε ο από πίσω. Η «έκθεση ζωγραφικής» ήταν τα περίπτερα των μεταλλικών σωμάτων υπέρυθρης θέρμανσης ή αλλιώς panels, τα οποία στην μπροστινή τους όψη έχουν φωτογραφίες. «Στο πίσω μέρος του πίνακα υπάρχει ένας μηχανισμός που μετατρέπει την ηλεκτρική ενέργεια σε υπέρυθρη θέρμανση. Έτσι, ζεσταίνουν μόλις κατά 10% τον αέρα και κατά 90% τα αντικείμενα του χώρου και εμάς τους ίδιους, σε αντίθεση με τα air condition που ζεσταίνουν μόνο τον αέρα και με το που τα κλείνεις παγώνει το σπίτι. Μπορείτε να βάλετε και όποια φωτογραφία επιλέξετε. Μεταφέρονται εύκολα, βιδώνουν στον τοίχο, μπαίνουν στην πρίζα και είναι έτοιμα, καταναλώνοντας λίγο. Ένα panel των 1.000 Watt, κατάλληλο για δωμάτιο 13-17 τ.μ., θα καταναλώσει 1 κιλοβατώρα την ώρα και στοιχίζει € 480 συν το ΦΠΑ» μας είπαν.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ «Έρχονται πολλοί για να μετατρέψουν το τζάκι τους σε ενεργειακό. Το συμβατικό τζάκι διαχέει στο χώρο μόλις το 10-15% της θερμικής του ισχύος (το άλλο φεύγει από την καμινάδα) σε σχέση με το ενεργειακό, που βγάζει στο χώρο τουλάχιστον το 75% της θερμότητας που παράγει. Ένα ενεργειακό τζάκι μπορεί να θερμάνει μέχρι και 150 τ.μ., ενώ η μετατροπή ενός συμβατικού σε ενεργειακό ξεκινάει από €1.500 στην απλή μορφή και μπορεί να φτάσει στις € 4.000. Τα ενεργειακά τζάκια καίνε κατά βάση οξιά και δρυ, με τη μέση ετήσια κατανάλωση να φτάνει στους 2-3 τόνους για την Αθήνα, και τον κάθε τόνο να στοιχίζει € 180 με τα μεταφορικά» λέει ο Νίκος Πολίτης, ιδιοκτήτης επιχείρησης ενεργειακών τζακιών και πώλησης ξύλων. Τι να προσέξει κανείς στην αγορά καυσόξυλων; «Να τα προμηθευτεί από στεγασμένο χώρο για να είναι στεγνά και ξερά και, όσο είναι δυνατόν, να ελέγξει την ποσότητα». Φέτος το Yπ. Ανάπτυξης σκοπεύει να περάσει ρύθμιση σύμφωνα με την οποία τα καυσόξυλα θα πωλούνται με το κυβικό μέτρο και όχι με το κιλό. «Πολύ φοβάμαι ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με έξαρση της λαθραίας υλοτόμησης» λέει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής Εκστρατειών της Greenpeace.
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Για μια πολυκατοικία 500 τ.μ. (70.000 θερμίδες) που οι ένοικοί της αποφασίσουν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με φυσικό αέριο, αν ο λέβητας είναι σε καλή κατάσταση και χρειαστεί αντικατάσταση μόνο του καυστήρα θα στοιχίσει από € 3.500, τιμή στην οποία περιλαμβάνονται εργασίες, ΦΠΑ κ.λπ. Αν αντικατασταθεί και ο λέβητας, προσθέστε από € 1.800 έως και € 3.500 επιπλέον.
ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ vs ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ INVERTER Επίσκεψη σε κατάστημα συστημάτων θέρμανσης, όπου ακολούθησε ο εξής διάλογος: «Ενδιαφέρομαι για αντλία θερμότητας». «Πού μένετε;» «Στη Νέα Σμύρνη, σε διαμέρισμα 80 τ.μ. με αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου». «Δεν σε συμφέρει η αντλία. Να βάλεις 3 κλιματιστικά Inverter, δύο 9άρια στα υπνοδωμάτια και ένα 12άρι στο σαλόνι. Και μια βδομάδα το χρόνο που θα κάνει πολύ κρύο ανάβεις λίγο τη θέρμανση πετρελαίου, τον υπόλοιπο καιρό πληρώνεις μόνο το πάγιο. Θα δεις τη διαφορά στους λογαριασμούς σου. Αν έμενες σε μονοκατοικία ή αν έφτιαχνες σπίτι από την αρχή θα σου έλεγα ότι η αντλία είναι η καλύτερη λύση». Οι αντλίες θερμότητας παίρνουν ενέργεια από το περιβάλλον (από τον αέρα οι αερόψυκτες, από τη γη οι υδρόψυκτες) ζεσταίνοντας το νερό στα ήδη υπάρχοντα σώματα καλοριφέρ, ενώ καταναλώνουν μικρό ποσό ηλεκτρικής ενέργειας. Οι τιμές τους ξεκινούν από € 5.000 για ένα διαμέρισμα και φθάνουν και τις € 20.000 για ένα διώροφο σπίτι. Τα κλιματιστικά inverter είναι προηγμένης τεχνολογίας και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια από τα συμβατικά air condition. Ένα 9άρι inverter «καλής» μάρκας κοστίζει από € 400 (με την τοποθέτηση, ΦΠΑ κ.λπ.).
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΗΛΙΑΚΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ Πρόκειται για ηλιακούς συλλέκτες που ζεσταίνουν το νερό που θα χρησιμοποιηθεί από κάποιο άλλο σύστημα θέρμανσης (πετρέλαιο, αέριο), εξοικονομώντας ενέργεια περίπου στο 30%. Δεν μπορεί να γίνει εφαρμογή σε κοινόχρηστο λέβητα, εκτός αν συμφωνήσουν όλοι οι ένοικοι. Στο παράδειγμα ενός διαμερίσματος 80 τ.μ. με ατομικό λέβητα, θα εγκατασταθεί ένα 800άρι θερμοδοχείο στο λέβητα και 4 ηλιακοί συλλέκτες 10 τ.μ. στην ταράτσα, με το κόστος συνολικά να φθάνει περίπου στις € 4.000.
ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ Οι τιμές τους ξεκινούν από €150 και φθάνουν τα € 2.500, ανάλογα με τα Watt και το design. Μία ξυλόσομπα 10 Watt δύσκολα θα ζεστάνει ένα σπίτι 80 τ.μ. Ανάλογα με τη χρήση τους μπορεί να κάψουν 3 έως 6 κιλά την ώρα, ενώ θα χρειαστεί να γίνει τρύπα στον τοίχο για την καμινάδα. Λύση από τις πιο οικονομικές, ιδιαίτερα δημοφιλής στην περιφέρεια.
ΜΟΝΩΣΗ Εάν μονώσεις το σπίτι σου θα έχεις εξοικονόμηση ενέργειας έως και 50%. Η θερμομόνωση μπορεί να γίνει εξωτερικά ή εσωτερικά και στοιχίζει € 30/τ.μ. Χρειάζεται όμως αλλαγή και στα κουφώματα. Μια αλουμινένια, λευκή μπαλκονόπορτα αλουμινίου με διπλά τζάμια και μόνωση κοστίζει περίπου € 1.000 και ένα αντίστοιχο παράθυρο € 500. Εργασίες για την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης (μόνωση, κουφώματα κ.λπ.) επιδοτεί έως και 70%, με χρήματα της ΕΕ, το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» του Υπ. Περιβάλλοντος. Πληροφορίες στο exoikonomisi.ypeka.gr και στο 210 6969.813

Αντί για πετρέλαιο καλαμπόκι
της Νόρας Ράλλη (noraralli@hotmail.com)
Καθαρή ενέργεια και θέρμανση από τα «σκουπίδια» των βιομηχανιών ξύλου και των υπολειμμάτων αγροτικών καλλιεργειών, υλοτομίας ή υφασμάτων; Κι όμως, γίνεται. Κι αν στην Ελλάδα έγινε γνωστό πριν από πολύ λίγα χρόνια, πλέον όλοι στρέφονται προς ό,τι το πιο οικονομικό, οικολογικό και αποδοτικό. Δηλαδή, στο πέλετ (pellet).
Pellet στα ελληνικά σημαίνει «συσσωμάτωμα». Και ακριβώς γι’ αυτό πρόκειται. Είτε από ξύλο είτε από παλιά υφάσματα είτε από απομεινάρια φυτών είτε ακόμη και από καλαμπόκι, είναι η λύση στο πρόβλημα της θέρμανσης. Με απλά λόγια, μιλάμε για μικρούς κυλίνδρους βιομάζας χωρίς την παραμικρή προσθήκη χημικών ουσιών και με απίστευτη απόδοση.Και επειδή μια δοκιμή θα μας πείσει, καθώς το προσωπικό πείραμα μιλάει καλύτερα και από τους ειδικούς: για πέντε μήνες, 16 ώρες την ημέρα, με θερμική απόδοση 95% και με την πλέον ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση, πληρώσαμε μόνο 165 ευρώ σύνολο και ελάχιστο ρεύμα!
Τι σημαίνουν για το περιβάλλον Τα pellets είναι στερεά καύσιμα που παράγονται με μηχανική επεξεργασία βιομάζας. Με λίγα λόγια, δεν είναι ορυκτό (όπως το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο) και είναι πλήρως ανανεώσιμο και κυρίως… δεν τελειώνει. Ας σημειωθεί δε, ότι το ελάχιστο διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται κατά την καύση του pellet αποτελεί την πρώτη ύλη ανάπτυξης των δένδρων και φυτών από τα οποία μπορούμε να φτιάξουμε εκ νέου pellet!
Τι σημαίνουν για την οικονομία Σε εθνικό επίπεδο, η παραγωγή καύσιμης ύλης από εγχώριες πρώτες ύλες σημαίνει ανάλογη μείωση των εισαγωγών καυσίμων. Στην περίπτωση του pellet, η καλλιέργεια των φυτών τα οποία χρησιμοποιούνται ως πρώτες ύλες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και σταδιακά να αποτελέσει μια διέξοδο στη διαρκώς επιβαρυνόμενη κατάσταση της ελληνικής γεωργίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το πέλετ από αγριαγκινάρα: 2 κιλά αγριαγκινάρας αντιστοιχούν σε 1 λίτρο πετρέλαιο.
Πώς χρησιμοποιείται Μία σόμπα pellet* μπορεί πολύ εύκολα να αντικαταστήσει το λέβητα είτε ενός διαμερίσματος είτε και ολόκληρης πολυκατοικίας. Στην περίπτωση της κεντρικής θέρμανσης θα χρειασθεί μία τέτοια σόμπα, καθώς και ένας αποθηκευτικός χώρος για τα pellets. Μία τέτοια σόμπα ξεκινάει από € 2.000 (ίσως και φθηνότερα), ανάλογα το μέγεθος, την ποιότητα και τον τόπο προέλευσης. Πλέον, υπάρχουν και ελληνικές. Υπάρχουν πάντως και καυστήρες πετρελαίου οι οποίοι μπορούν να μετατραπούν σε βιομάζας με μικρότερο κόστος. Από κει και πέρα, το καλοριφέρ της οικίας λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, σήμερα διατίθενται στην αγορά πολύ σύγχρονες και αποδοτικές σόμπες (ακόμα και με θερμοστάτη), οι οποίες μπορούν να ζεστάνουν ένα χώρο 60 τ.μ. περίπου από μόνες τους!
* Να σημειώσουμε ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για το ενεργειακό τζάκι (ξύλου ή pellet ή και των δύο), τόσο στον τρόπο λειτουργίας όσο και στις τιμές. Και αν σκεφτούμε πως 1 λίτρο πετρέλαιο = 2 κιλά pellets = 3,2 κιλά καυσόξυλα, τότε γίνεται άμεσα αντιληπτό πως ό,τι και να επιλέξουμε έχουμε κάνει απόσβεση ήδη από τον 1ο χρόνο. Με τις τρέχουσες τιμές, ένας τόνος pellet κοστίζει περί τα € 250, ποσότητα που επαρκεί για να θερμάνει ικανοποιητικά μια κατοικία 100 τ.μ. για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο.
Πηγή athensvoice.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου