Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αντίθετος στο Δημοψήφισμα για τον Πυρηνικό Σταθμό στο Μπέλενε ο Βούλγαρος Πρόεδρος


Όπως αναμενόταν, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ εξέφρασε δημόσια την αντίθεσή του για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ολοκλήρωση του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», υπέρ του οποίου ψήφισαν 700.000 Βούλγαροι πολίτες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε το αντιπολιτευτικό Σοσιαλιστικό Κόμμα ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει τη συμμετοχή της βουλγαρικής πλευράς στο μεγάλο έργο κοινού ενδιαφέροντος με τη Ρωσία.
Μετά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για το θέμα, που άρχισε σήμερα ο πρόεδρος, με την αιτιολογία της διαμεσολάβησης για μία μη πολιτικοποιημένη και ουσιαστική ενημερωτική εκστρατεία για τον συντονισμό ενός αμερόληπτου ερωτήματος εκ μέρους των πολιτικών δυνάμεων και, γενικότερα, για την εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων προϋποθέσεων για την επιτυχία του πρώτου δημοψηφίσματος στη Βουλγαρία εδώ και είκοσι χρόνια, ο κ. Πλέβνελιεφ εξέφρασε την άποψη ότι η ερώτηση προς τους Βούλγαρους πρέπει να αφορά την γενική υποστήριξή τους (ή μη) στη μελλοντική ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, χωρίς να αναφέρεται σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό σχέδιο.


Κατά τη γνώμη του Βούλγαρου προέδρου, αν ο Βούλγαρος ψηφοφόρος κληθεί να απαντήσει «ναι» ή «όχι» σε ερώτηση για την υλοποίηση ή μη του σχεδίου «Μπέλενε», αυτό θα δημιουργήσει προηγούμενο και προϋπόθεση «να γίνονται δημοψηφίσματα στο μέλλον και για κάθε άλλο μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο», κατά τα λόγια του πρώην υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η δραστηριότητα του οποίου στο προεδρικό αξίωμα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την απόλυτη αρμονία της στάσης του σε όλα τα σημαντικά ζητήματα με εκείνη του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, κατά τις αναλύσεις των περισσότερών Βούλγαρων αναλυτών.
Για να τεκμηριώσει την άποψη του περί της γενικής ερώτησης υπέρ ή κατά της παραγωγής ηλεκτρισμού σε πυρηνικές μονάδες στη Βουλγαρία στο μελλοντικό δημοψήφισμα, ο πρόεδρος Πλέβνελιεφ έφερε ως παραδείγματα τα σχέδια κατασκευής των γνωστών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου «Ναμπούκο» και South Stream κ.λπ.
«Τι θα γίνει άραγε; Θα κάνουμε δημοψήφισμα για κάθε μεγάλο έργο από 'δω και πέρα;». Με αυτήν τη ρητορική ερώτηση, ο κ. Πλέβνελιεφ υποστήριξε την άποψη ότι «τα δημοψηφίσματα πρέπει να γίνονται για θέματα αρχής και όχι για συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια», όπως είπε, και γι' αυτό το λόγο η λέξη «Μπέλενε» πρέπει να απαλειφθεί από την ερώτηση, κατά τις δηλώσεις του Βούλγαρου προέδρου στον Τύπο μετά τις σημερινές διαβουλεύσεις του με την ηγεσία των Σοσιαλιστών.
Από την πλευρά του, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρόσεν Πλέβνελιεφ ο αρχηγός των Βούλγαρων Σοσιαλιστών Σεργκέι Στανίσεφ δήλωσε, ότι οι πρωτοστάτες της συνταγματικά κατοχυρωμένης πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα, την οποία στήριξαν πολλοί περισσότεροι πολίτες από το μισό εκατομμύριο που απαιτεί ο κύριος Νόμος, επιμένουν οι Βούλγαροι να εκφράσουν την άποψη τους «υπέρ» ή «κατά» της ολοκλήρωσης του σχεδίου «Μπέλενε» ως ένα εφικτό και ρεαλιστικό βήμα στην πορεία της ανάπτυξης της πυρηνικής ενεργειακής στη χώρα. Ενώ υπογράμμισε, ότι η ερώτηση αναφορικά με την ολοκλήρωση της κατασκευής του σταθμού στο εργοτάξιο του «Μπέλενε» δεν είναι αντίθετη στο Σύνταγμα.
Ο πρόεδρος του ΒΣΚ πρόσθεσε, ότι ζήτησε από τον πρόεδρο να στηρίξει το αίτημα των Σοσιαλιστών, η καταμέτρηση των ψήφων να γίνεται ανάμεσα στους Βούλγαρους που θα εκφράσουν την άποψή τους στο δημοψήφισμα, χωρίς να απαιτείται η συμμετοχή τουλάχιστον ισάριθμων εκλογέων με εκείνους που ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές στη Βουλγαρία.
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου