Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας: Στο 4ήμερο θα Πληρώνουν οι Πελάτες

Οι αλλαγές αφορούν όσους δραστηριοποιούνται στο trading και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς πελάτες. Στόχος να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά των Energa και Hellas Power. Πώς λειτουργεί ο νέος μηχανισμός. 
Από το δεύτερο δεκαπενθήμερο Οκτωβρίου τίθεται σε εφαρμογή δοκιμαστικά κατ΄αρχήν η νέα διαδικασία εκκαθάρισης συναλλαγών την οποία διενεργεί ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Με τη νέα διαδικασία-μηχανισμό, επιδιώκεται να αποφευχθούν στο μέλλον καταστάσεις όπως αυτές που βίωσε η αγορά με τις εταιρείες Energa και Hellas Power, ενόψει και της προετοιμασίας για το άνοιγμα της αγοράς το 2014.

Προς την κατεύθυνση αυτή, η διοίκηση του ΛΑΓΗΕ προχώρησε στη σύνταξη του «Μηχανισμού Περιορισμού του Χρηματοοικονομικού Κινδύνου του ΛΑΓΗΕ στον Ημερήσιο Ενεργειακό Προγραμματισμό» με την τροποποίηση συγκεκριμένων άρθρων του Κώδικα Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Οι αλλαγές αφορούν όσους δραστηριοποιούνται στο trading και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας προς καταναλωτές-πελάτες. Προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την καταβολή εγγυήσεων προς το ΛΑΓΗΕ, οι οποίες θα είναι ανάλογες των συναλλαγών που πραγματοποιούν, ημερήσιο έλεγχο - επαλήθευση των ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που διακινούν και εβδομαδιαίες πληρωμές.
Όπως δε τόνισαν στελέχη του ΛΑΓΗΕ σε ημερίδα παρουσίασης του νέου μηχανισμού, όποιος δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του, θα του καταγγέλλεται η σύμβαση. Συγκεκριμένα και με βάση τις νέες ρυθμίσεις, για την τακτοποίηση εκκρεμοτήτων από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο προμηθευτής θα έχει περιθώριο τεσσάρων ημερών προκειμένου να τις τακτοποιήσει και να καλύψει την θέση του.
Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθεί, τότε ο ΛΑΓΗΕ θα προχωρά στην καταγγελία της σύμβασης συναλλαγών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τετραήμερο περιορίζεται σε τρεις μέρες, για τους προμηθευτές που είναι συνδεμένοι με εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η ΔΕΗ, αλλά και άλλες ανεξάρτητες εταιρείες, οι οποίες ωστόσο πραγματοποιούν ελάχιστες πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας προς τρίτους πελάτες.
Σύμφωνα με ανθρώπους της αγοράς, η αλλαγή του Κώδικα Συναλλαγών κρίθηκε επιβεβλημένη, ενόψει έναρξης εφαρμογής της μεταβατικής φάσης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από το νέο χρόνο. Στη φάση αυτή θα επιτραπεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε δημοπρασίες ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες θα προέρχονται από το «καλάθι» καυσίμων της επιχείρησης, δηλαδή λιγνιτικά, υδροηλεκτρικά, φυσικό αέριο.
Εκτιμάται ότι μία επιτυχημένη εφαρμογή της διαδικασίας, θα επιτρέψει σε αρκετές ενεργειακές εταιρείες να επεκταθούν στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε με τον τρόπο αυτό να ανοίξει και η αγορά προμήθειας, η οποία μετά την κατάρρευση της Energa και της Hellas Power στις αρχές του 2012, «έκλεισε» και πάλι υπέρ της ΔΕΗ.
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια, ανέρχεται σε 97-98%, όταν στην παραγωγή, λόγω ΑΠΕ και ανεξάρτητων μονάδων, έχει μειωθεί στο περίπου 75%.
(από euro2day, 30/09/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου