Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Μείωση του Κόστους Ενέργειας: «Ανάσα» για 80 Βιομηχανίες

Μειώνεται κατά περίπου 60% π μοναδιαία χρέωση που πληρώνουν οι βιομηχανίες αυτές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η τιμή είναι στα 6,91 ευρώ, και θα πέσει στα 4,14 ευρώ και αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που καταναλώνουν από 13 γιγαβατώρες.
Τα πρώτα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των ενεργοβόρων βιομηχανιών της χώρας επιδιώκει να λάβει η κυβέρνηση, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της BIOXAΛKO να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», με πρωτοβουλία του υφυπουργού ΠΕΚΑ Μάκη Παπα γεωργίσυ και κατόπιν συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, σύντομα σε νομοσχέδιο θα ληφθούν μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας.

Σημειωτέον σε κλάδους επιχειρήσεων, του χαλκού, της υαλουργίας, της τσιμεντοβιομηχανίας, του σιδήρου, της κλωστοϋφαντουργίας, της χαρτοποιίας κ.λπ. το κόστος ενέργειας έχει πια εκτοξευτεί στο 50% του κόστους παραγωγής.
Έτσι, κατόπιν και του σχετικού διαλόγου που είχε ο κ. Παπαγεωργίου με τους εκπροσώπους της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, προωθούνται ρυθμίσεις που ευνοούν τις βιομηχανίες που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση αν και το προφίλ τους ταιριάζει με τις αντίστοιχες της υψηλής τάσης. Πρόκειται για περίπου 80 επιχειρήσεις, σι οποίες προέρχονται από τους προαναφερόμενους κλάδους. Έτσι μειώνεται κατά περίπου 60% n μοναδιαία χρέωση που πληρώνουν οι βιομηχανίες αυτές για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η τιμή είναι στα 6,91 ευρώ, και θα πέσει στα 4,14 ευρώ και αφορά τις επιχειρήσεις εκείνες που καταναλώνουν από 13 γιγαβατώρες.
«Πράσινο φως»
Επίσης με άλλη διάταξη που έχει πάρει το πράσινο φως του υπουργού Οικονομικών μειώνεται στα 2,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 5 ευρώ o Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Η μείωση είναι της τάξης του 50%. Με τα δύο μέτρα, οι 80 βιομηχανίες εξισώνονται με τις αντίστοιχες της υψηλής τάσης. Οι επιχειρήσεις με τον τρόπο αυτόν παίρνουν μία σημαντική ανάσα. Οι 80 βιομηχανίες εκτιμάται ότι απασχολούν περίπου 10.000 εργαζόμενους, και όπως γίνεται αντιληπτό, μετά την απόφαση της BIOXAΛKO, η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων επιδιώκει να λάβει οποιοδήποτε μέτρο προκειμένου να μη φύγουν κι άλλες επιχειρήσεις.
Συμφωνίες με ΑΔΜΗΕ και μείωση τιμής φυσικού αερίου
Κι άλλες πιο δυναμικές ενέργειες προωθεί το ΥΠΕΚΑ σε μία προσπάθεια να νιώσουν ουσιαστική οικονομική ελάφρυνση οι βιομηχανίες. Έτσι, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου πρόσφατα σε νομοσχέδιο πέρασε διάταξη με την οποία καθιερώνονται και στην ελληνική αγορά ενέργειας οι συμβάσεις διακοψιμότητας. Δηλαδή, ο Διαχειριστής Μεταφοράς και οι βιομηχανίες θα υπογράφουν συμφωνίες, σύμφωνα με τις οποίες όταν ο ΑΔΜΗΕ χρειάζεται φορτία ηλεκτρικού ρεύματος θα κόβει από τις επιχειρήσεις αστές οι οποίες και θα αποζημιώνονται. Το μεγαλύτερο όμως όφελος αναμένεται να έλθει με την επίτευξη συμφωνίας ΔΕΠΑ και ρωσικής Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη και σε καλό δρόμο, λένε οι πληροφορίες.
(από την εφημερίδα "Έθνος", 30/09/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου