Κυριακή 16 Αυγούστου 2015

Οικονομική Στήριξη της Ελλάδας από την Υπό Πτώχευση Βενεζουέλα

Όπως έγινε γνωστό από δελτίου τύπου που εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών την 1η Αυγούστου, κατά την διάρκεια πενθήμερης επίσκεψης του στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας Καράκας, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ (και πρωθυπουργικός εξάδελφος) κος Γιώργος Τσίπρας, υπέγραψε μνημόνιο με την κυβέρνηση της εν λόγω χώρας περί ενίσχυσης και σύσφιξης της συνεργασίας των δύο χωρών. 

Η υπογραφή του ανωτέρω μνημονίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, αποτελεί επιστέγασμα της 5μερης παραμονής του κου Γενικού στην Βενεζουέλα όπoυ η βασική του επαφή ήτο ο Υφυπουργός Υδρογονανθράκων κος Angel Gonzalez με τον οποίο και υπέγραψε το MOU. Βασική δε πρόβλεψη του μνημονίου αφορά την συνεργασία Ελλάδος-Βενεζουέλας στον ενεργειακό τομέα και μάλιστα στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Ως γνωστό η Βενεζουέλα διαθέτει από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων παγκοσμίως και τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, τα οπoία σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στατιστικά στοιχεία της BP ανέρχονται στα 298.3 δισεκ. βαρέλια πετρελαίου, δηλαδή μεγαλύτερα και από αυτά ακόμη της Σαουδικής Αραβίας τα οποία υπολογίζονται στα 267,00 δισεκ. βαρέλια. Όμως μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, εκτεταμένης κρατικής διαφθοράς, πολιτικών πειραματισμών του καθεστώτος Τσάβες, που μεταξύ άλλων εξεδίωξε όλες τις ξένες πετρελαϊκές αποστερώντας την χώρα από δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων, με στόχο έναν ανέφικτο σοσιαλιστικό μετασχηματισμό, η χώρα σήμερα πένεται αδυνατώντας να εισάγει βασικά καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα και με έναν πληθωρισμό που καλπάζει εγγίζοντας το 100%. 

Με την οικονομία να εξαρτάται κατά 40% από το πετρέλαιο, το οποίο είναι υπεύθυνο για το 96% των εξαγωγών της χώρας, και την παραγωγή να έχει μειωθεί κατά 20%-30% τα τελευταία χρόνια, και την τιμή του αργού να έχει υποχωρήσει πάνω από 50% σε σύγκριση με πέρυσι, η οικονομία και η κυβέρνηση της χώρας ευρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση. Ετσι η χώρα παρ’ότι παράγει πετρέλαιο, κάτι λιγότερο από 2,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και είναι μέλος του OPEC, πλήττεται από οικονομική ύφεση που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 7.0% εφέτος. Τόσο οι χαμηλές τιμές πετρελαίου, και οι έλεγχοι τιμών και του νομίσματος (capital controls) έχουν προκαλέσει ελλείψεις βασικών καταναλωτικών αγαθών ενώ η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά αυστηρών μέτρων και περιορισμούς στις αγορές αγαθών. 

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση εξυπηρετεί τον εξωτερικό της δανεισμό, επιβάλλοντας στερήσεις στον πληθυσμό όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα μπορέσει να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ. Οι επικριτές της κυβέρνησης Μαδούρο (που διαδέχθηκε τον Τσάβες) επιρρίπτουν την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα και την προϊούσα αποσύνθεση της χώρας στο κρατικιστικό της μοντέλο το οποίο και έχει αποτύχει παταγωδώς.

Και όμως αυτή είναι η χώρα την οποία έχει ως ίνδαλμα επιτυχημένης σοσιαλιστικής οικονομίας η κυβέρνηση Τσίπρα, και δεν διστάζει να οργανώνει έως και διπλωματικές αποστολές και να υπογράφει βαρύγδουπες συμφωνίες περί ενεργειακών συνεργασιών και τα τοιαύτα. Πραγματικά δεν γνωρίζουμε τι οικονομικά η άλλα οφέλη μπορεί να επιδιώκει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα από μια ενεργειακή συνεργασία με την Βενεζουέλα αλλά όπως έχουμε ήδη επισημάνει μέσα από την στήλη τα νούμερα δεν βγαίνουν. Γιατί εάν υποθέσουμε ότι η Βενεζουέλα έχει την δυνατότητα να πωλήσει λίγο φθηνότερο πετρέλαιο στα διυλιστήρια στην Ελλάδα η τεράστια απόσταση (5.000 ναυτικά μίλια) το καθιστά εξ ορισμού πολύ πιο ακριβό σε σύγκριση με τους παραδοσιακούς προμηθευτές της χώρας, από τον Περσικό Κόλπο και την Ρωσία ενώ η ποιότητα του δεν είναι καθόλου συμβατή με τις ρυθμίσεις των εν λειτουργία μονάδων των ΕΛΠΕ και Μότοροιλ. 

Αλλά και στην περίπτωση μιάς πιθανής συνεργασίας Ελλάδος-Βενεζουέλας στις έρευνες πετρελαίου η ερευνητική εμπειρία της PVDSA, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της Βενεζουέλας, είναι τελείως ασύμβατη με τα απαιτούμενα στην Ελλάδα η οποία και έχει ρίξει το βάρος της στις έρευνες σε μεγάλα βάθη. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μαδούρο θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη για συνεργασθεί ενεργειακά με την Ελλάδα και αυτό είναι τελείως απαγορευτικό την τρέχουσα περίοδο. 

Εν όψει λοιπόν των ανωτέρω πολύ συγκεκριμένων ενστάσεων και της εμμονής τών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να συνεργασθούν έναντι κάθε κόστους με μια κατ’ ουσία χρεωκοπημένη χώρα, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο και μυστηριώδες ως προ τα αναμενόμενα οφέλη. Ισως ένα αίσθημα φιλίας και η ανάγκη για αλληλεγγύη, μιάς χρεωκοπημένης χώρας προς μία άλλη ομοιοπαθή, να είναι τελικά η πλέον απλή εξήγηση!
 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου