Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Υψηλότερα Κόστη για τη Βιομηχανία από το Νέο Υπολογισμό των Δωρεάν Δικαιωμάτων Εκπομπών Ρύπων ως το 2020

Τον επανυπολογισμό της κατανομής δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπών CO2 ως το 2020, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (EU ETS), διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε μία κίνηση που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην αύξηση του κόστους για τη βαριά βιομηχανία, καθώς θα μειώσει το ποσοστό των δωρεάν δικαιωμάτων που της αναλογούν στην τρίτη φάση του συστήματος (2013-2020) έως 105 εκατ. τόνους ή 1,6%.  

Επιπλέον, η απόφαση αυτή θα επηρεάσει και τον τρόπο που θα αντιμετωπίζεται μελλοντικά το θέμα της κατανομής των δικαιωμάτων.

ΛΑΓΗΕ: Στα 236 Εκατ. Ευρώ το Έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ στο Τέλος του 2016


Στα 236,72 εκατ. ευρώ εκτιμά ο ΛΑΓΗΕ ότι θα ανέλθει στα τέλη του 2016 το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο τελευταίο μηνιαίο δελτίο (Μάρτιος 2016).


Το τρέχον έλλειμμα εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 174,48 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ΛΑΓΗΕ έχει αναθεωρήσει προς τα πάνω τις προβλέψεις του, καθώς στο μηνιαίο δελτίο Φεβρουαρίου τα αντίστοιχα μεγέθη ήταν 230,07 και 140,83 εκατ. ευρώ.

Ηλεκτρονικά «Όπλα» Κατά του Λαθρεμπορίου


Την πρώτη κίνηση για να μπλοκάρει το λαθρεμπόριο του αφορολόγητου ναυτιλιακού ντίζελ κάνει η κυβέρνηση, καθορίζοντας με κοινή υπουργική απόφαση τις προδιαγραφές εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων, καθώς και εντοπισμού θέσης (GPS) στα δεξαμενόπλοια-σλέπια.
Κι ενώ η παράνομη διάθεση του συγκεκριμένου προϊόντος στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως στο Δημόσιο, εντούτοις για να εκδοθεί η συγκεκριμένη απόφαση χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο χαμένος χρόνος μετρά από τον Απρίλιο του 2012, όταν με νόμο ψηφίστηκαν τα πρώτα μέτρα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης πετρελαιοειδών, κάνοντας χρήση του «όπλου» των ηλεκτρονικών συστημάτων παρακολούθησης εισροών-εκροών καυσίμων και της διασύνδεσής τους με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Ως είθισται, βέβαια, στην ελληνική νομοθεσία η ενεργοποίηση τέτοιων μέτρων προϋποθέτει και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων. Ετσι, σε ό,τι αφορά το λαθραίο ναυτιλιακό ντίζελ, η πρώτη εξουσιοδοτική πράξη υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2015 και η δεύτερη μόλις χθες.

Γιατί Ξαφνικά «Αρέσει» ο Ελληνοβουλγαρικός Αγωγός


Τις εννέα έφτασαν τελικά οι ενδεικτικές- μη δεσμευτικές προτάσεις για χρήση του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου-IGB. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που προέρχονται κυρίως από τη Βουλγαρική πλευρά, το καταρχήν ενδιαφέρον για δέσμευση χωρητικότητας στον αγωγό αυτό ξεπερνά τα 5 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Συγκεκριμένα, 4,3 δισ. κ.μ. στην κατεύθυνση Νότου-Βορρά (Από Ελλάδα προς Βουλγαρία) και ένα δισ. κ.μ. από Βορρά προς Νότο (από Βουλγαρία προς Ελλάδα).
Στην κανονική λήξη της προθεσμίας για την εκδήλωση μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος στις 30 Μαρτίου, είχαν συμμετάσχει έξι εταιρείες για περίπου τέσσερα δισ. κ.μ. Ταυτόχρονα οι αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές είχαν εκδώσει ανακοίνωση για παράταση της περιόδου αυτής κατά οκτώ ημέρες προκειμένου να εκδηλώσουν και άλλες εταιρείες. Ωστόσο, δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τις εταιρείες που δήλωσαν ενδιαφέρον μετά την 30 Μαρτίου, παρά μόνο για τις συνολικές ποσότητες ανά κατεύθυνση.

Απούσα η Ελλάδα Από τις Ενεργειακές Διεργασίες στη ΝΑ Ευρώπη

 Τόσο η επικείμενη έναρξη κατασκευής επί ελληνικού εδάφους του περίφημου διαμετακομιστικού αγωγού φυσικού αερίου TAP όσο και η προγραμματισμένη για τα τέλη Μαΐου επίσκεψη του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν για μια ακόμη φορά δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι η χώρα μας ευρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων της περιοχής διαδραματίζοντας μάλιστα πρωτεύοντα ρόλο.
Εάν μάλιστα συνδυαστούν τα ανωτέρω με την επιμονή ορισμένων δήθεν εμπειρογνωμόνων να ομιλούν περί κομβικού ρόλου της Ελλάδας στη μελλοντική ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης μέσω του υπό μελέτη ακόμη αγωγού East Med- που θα διοχετεύει το φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς Ιταλία μέσω Ελλάδας- ή την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, που πρόκειται να παράγεται σε μεγάλη κλίμακα από ΑΠΕ σε Κρήτη και Πελοπόννησο, προς τις Ευρωπαϊκές αγορές (δηλ. αναβίωση του Project Helios) τότε αναμφίβολα η Ελλάδα αποτελεί σήμερα τον ενεργειακό ομφαλό όχι μόνο των Βαλκανίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης!

Ρωσία και ΟΠΕΚ: Μια Λυκοφιλία Χρόνων

 γράφει ο Άγις Δήγκας*
Στις 27 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ συναντήθηκε με μια ομάδα ρωσικών πετρελαϊκών εταιρειών για να συζητήσουν τα τεκταινόμενα στην εγχώρια και παγκόσμια αγορά ενέργειας. Στο τέλος της συνάντησης αυτής ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συζητήσει μια περικοπή στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου της τάξης του 3-5% σε μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγών Κρατών (πιο γνωστό ως ΟΠΕΚ), τον Φεβρουάριο.
Εκ πρώτης όψεως, η Ρωσία φάνηκε διατεθειμένη να μειώσει την παραγωγή της κατά 300.000-500.000 βαρέλια/ημέρα και μάλιστα η αντίδραση των αγορών ήταν τόσο άμεση, ώστε η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 8% αμέσως μετά τα σχόλια. Ωστόσο, σε μια δεύτερη ανάγνωση, λαμβάνοντας υπόψιν την ιστορία της συνεργασίας Ρωσίας - ΟΠΕΚ, η οποία ελάχιστα επιτεύγματα έχει να επιδείξει, είναι εύκολο κανείς να κατανοήσει ότι μια τέτοια συμφωνία απέχει πολύ από το να είναι επιτυχείς. Με μια γρήγορη ανάγνωση, θα μπορούσε κανείς να πει ότι η Ρωσία, μέσα στην ολοένα και αυξανόμενη οικονομική της ασφυξία, διέρρευσε τα σχόλια για να δει τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται, έστω και ευκαιριακά.