Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Ο ACER Προωθεί το Σχέδιο της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας


Τις απαραίτητες νομικές εξουσίες ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει τα πλάνα για μια ενιαία αγορά ενέργειας, υπερπηδώντας τα εθνικά εμπόδια, θα λάβει Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER).
Σε συνέδριο που διεξήχθη στηΣλοβενία, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic και ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ σε θέματα ενέργειας Miguel Arias Canete ανακοίνωσαν τα σχέδια ενίσχυσης του ACER.
Την επόμενη εβδομάδα, η Κομισιόν θα δημοσιεύσει ένα λεπτομερές πλάνο για το πώς μπορεί να βελτιωθούν η διασυνοριακές συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τα δίκτυα φυσικού αερίου, ώστε να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό κόστος και να περιοριστεί η ανάγκη για εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα από χώρες όπως η Ρωσία.

Η πράξη αυτή θα προηγηθεί της επίσημης νομοθετικής πρότασης που θα κατατεθεί το 2016 και αφορά τον επανασχεδιασμό των ενεργειακών αγορών, όπου θα περιλαμβάνεται και η ενίσχυση του ρόλου του ACER.
Σύμφωνα με τον Canete, το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ στον τομέα της ενέργειας θα μπορούσε να εξοικονομήσει περί τα 40 δισ. ευρώ το χρόνο.
«Θα θέλαμε να δούμε τον ACER να αποκτά περισσότερες εξουσίες και λόγο στα διασυνοριακά έργα και να αναλαμβάνει να διασφαλίζει ότι οι κανονισμοί εφαρμόζονται», συμπληρώνει από μέρους του ο Sefcovic. Προσθέτει δε ότι «στις διασυνοριακές διασυνδέσεις [….] χρειάζεται κάποιος που θα συνεργάζεται με τις τοπικές Ρυθμιστικές Αρχές, τους Διαχειριστές των δικτύων και να βεβαιώνει ότι η διαδικασία προχωρά επιτυχώς».
Προς το παρόν, ο ACER έχει τη δικαιοδοσία να κάνει συστάσεις προς τις ΡΑΕ των κρατών-μελών της ΕΕ. Στο μέλλον, η Κομισιόν επιδιώκει να του δώσει τη δικαιοδοσία να επιβάλει το ενωσιακό δίκαιο και στα 28 κράτη-μέλη της.
Στο σημείο αυτό, ο Canete συμπληρώνει ότι ο ρόλος των Ρυθμιστικών Αρχών «δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός».
Οι ανησυχίες της Επιτροπής αφορούν τους λεγόμενους «μηχανισμούς διασφάλισης επαρκούς ισχύος», που ορισμένα κράτη χρησιμοποιούνται για να επιδοτήσουν παρόχους ενέργειας για τη διατήρηση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Το σύστημα αυτό δεν είναι πάντα ανταγωνιστικό, ωστόσο διασφαλίζει την αξιοπιστία του δικτύου.

 Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου