Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Μέσα Από την Ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Ιθαγένεια «Πέρασε» η Σύσταση της ΔΕΠΕΝΕ

 Στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια περιελήφθησαν οι προβλέψεις για τη σύσταση της Δηµόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων (ΔΕΠΕΝΕ) Α.Ε., που θα συμμετάσχει, από ελληνικής πλευράς, στην κοινοπραξία που θα αναλάβει την κατασκευή και αξιοποίηση του ρωσικού αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 13 στο ως άνω ψηφισθέν νομοσχέδιο αναφέρει τα ακόλουθα:
«Άρθρο 13
Σύσταση Δηµόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε. (Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.)
Συνιστάται Ανώνυµη Εταιρία µε την επωνυµία «Δηµόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων Α.Ε.»(Δ.ΕΠ.ΕΝ.Ε. Α.Ε.) (στην αγγλική «Energy Investments Public Enterprise SA» (E.I.P.E. S.A.), η οποία διέπεται από τις διατάξεις του νόµου αυτού, το καταστατικό της και συµπληρωµατικά από τις διατάξεις τουκ.ν. 2190/1920 (Α΄ 144), όπως κάθε φορά ισχύει. Η διάρκεια της Εταιρίας ορίζεται σε ενενήντα εννέα (99) χρόνια από την ηµεροµηνία δηµοσίευσης του προεδρικού διατάγµατος της παραγράφου 5.


Σκοπός της Εταιρίας είναι επενδύσεις κατασκευήςκαι διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδοµών και η συµµετοχή σε εταιρίες µε συναφές αντικείµενο.

Το µετοχικό κεφάλαιο της Εταιρίας ορίζεται σε ένα εκατοµµύριο (1.000.000) ευρώ, το οποίο καταβάλλεται από το Ελληνικό Δηµόσιο. Το Δηµόσιο για την άσκηση των µετοχικών δικαιωµάτων του εκπροσωπείται από τονΥπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Εταιρία διοικείται από Διοικητικό Συµβούλιο(Δ.Σ.), το οποίο αποτελείται από επτά (7) µέλη. Με πρόταση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και γνώµη της Επιτροπής Δηµοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισµών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλήςδιορίζονται ο Πρόεδρος, στον οποίο µπορεί να ανατίθενται και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συµβούλου, ο Αντιπρόεδρος και ο Διευθύνων Σύµβουλος. Τα λοιπά τέσσερα µέλη του Δ.Σ. διορίζονται µε απόφαση του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η θητεία όλων των µελών του Δ.Σ.είναι πενταετής και µπορεί να ανανεωθεί µία µόνο φοράσύµφωνα µε τις διαδικασίες του προηγούµενου εδαφίου.

Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονοµικών, που δηµοσιεύεται στην Εφηµερίδατης Κυβερνήσεως, καταρτίζεται και εγκρίνεται το καταστατικό της Εταιρίας, σύµφωνα µε το άρθρο 2 τουκ.ν. 2190/1920 (Α΄ 144), και ρυθµίζονται τα θέµατα πουαφορούν το µετοχικό κεφάλαιο, τη διαδικασία για αύξηση ή µείωση του µετοχικού κεφαλαίου, τα δικαιώµατατου µετόχου, τη συγκρότηση, τη σύγκληση, τη λειτουργία και τις αρµοδιότητες της Γενικής Συνέλευσης και τουΔιοικητικού Συµβουλίου, τους ελεγκτές, τη διανοµή των κερδών, τις ετήσιες οικονοµικές καταστάσεις, τη λύσηκαι την εκκαθάρισή της, την πρώτη εταιρική χρήση, όπως και κάθε άλλο σχετικό θέµα που προβλέπεται από την κείµενη για τις ανώνυµες εταιρίες νοµοθεσία.

Η Εταιρία λειτουργεί σύµφωνα µε τους κανόνες τηςιδιωτικής οικονοµίας, δεν υπάγεται στην κατηγορία τωνοργανισµών και επιχειρήσεων του ευρύτερου δηµόσιουτοµέα και δεν εφαρµόζονται σε αυτήν και στις εταιρίες  που συµµετέχει οι διατάξεις που διέπουν εταιρίες που ανήκουν άµεσα ή έµµεσα στο Δηµόσιο, µε εξαίρεση όσωνρητά ορίζονται στις ρυθµίσεις του παρόντος άρθρου».

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου