Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Τα Ενεργειακά Μέτρα που Περιλαμβάνει η Κυβερνητική Πρόταση – «Παράθυρο» Ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ

Η μη ύπαρξη δέσμευσης για ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και η υπόσχεση για μεταρρύθμιση της αγοράς φυσικού αερίου, είναι κάποια από τα σημεία ενεργειακού ενδιαφέροντος της πρότασης που θα νομοθετήσει η ελληνική Βουλή και η οποία ήδη έχει αποσταλεί στις Βρυξέλλες. Πάντως, η κυβέρνηση αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, διαφοροποιούμενη από τις προτάσεις που είχε αποστείλει στους δανειστές πριν από ένα μήνα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να εφαρμόσει νομοθεσία η οποία θα υιοθετεί τη μεταρρύθμιση στην αγορά φυσικού αερίου και τον ειδικό οδικό της χάρτη και ακολούθως θα υπάρξει εφαρμογή.
Επίσης, δεσμεύεται για τη λήψη μη μετατρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης και της ανακοίνωσης της ημερομηνίας υποβολής των δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ ή να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 ένα εναλλακτικό σχήμα, με ισοδύναμα αποτελέσματα σε όρους ανταγωνισμού, εναρμονισμένο με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές ώστε να διασφαλίζεται ο πλήρης ιδιοκτησιακός διαχωρισμός από τη ΔΕΗ, ενώ θα διασφαλιστεί η ανεξαρτησία του.
Αναφορικά με την αγορά ενέργειας, οι αρχές θα αναμορφώσουν το σύστημα πληρωμών (Μηχανισμός Διασφάλισης Επαρκούς Ισχύος) και άλλων κανόνων της αγοράς ηλεκτρισμού ώστε να αποφευχθεί ότι ορισμένα εργοστάσια αναγκάζονται να λειτουργούν κάτω από το μεταβλητό κόστος και να αποτρέψει τα προβλήματα από τις εκπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ και του Λειτουργού της αγοράς.
Επισης, η κυβέρνηση δεσμεύεται να καθορίσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ με βάση το κόστος, συμπεριλαμβανομένης και της αντικατάστασης της έκπτωσης 20% για τους καταναλωτές υψηλής τάσης, με τιμολόγια που θα βασίζονται στο πραγματικό κόστος. Επίσης, να ενημερώσει την Κομισιόν για τις δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ. Οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη προς το target model, θα ετοιμάσουν ένα νέο πλαίσιο για τη στήριξη των ΑΠΕ και την προώθηση της ενεργειακής αποδοτικότητας και θα επανεξετάσουν την φορολογία στην ενέργεια. Επίσης, οι αρχές θα ενισχύσουν την οικονομική και λειτουργική ανεξαρτησία της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας. 

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου