Σάββατο 18 Ιουλίου 2015

Yψηλό θα Είναι το Κόστος Παράκαμψης της Ουκρανίας για την Gazprom

Τα σχέδια της Ρωσίας να παρακάμψει την Ουκρανία ως διαδρομή για την διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα η Gazprom να βρεθεί αντιμέτωπη με κόστη περίπου 1.000.000.000 δολαρίων προς τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία σε ετήσια τέλη διέλευσης, λένε πηγές του κλάδου.
Η Μόσχα θέλει να παρακάμψει την Ουκρανία λόγω των διαφωνιών που έχουν στην τιμολόγηση, οι οποίες κατά καιρούς έχουν οδηγήσει σε διαταραχές του εφοδιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο το κόστος για κάτι τέτοιο μπορεί να είναι πολύ υψηλό. Ειδικότερα, αναλυτές που επικαλείται το Euractiv.gr, τονίζουν ότι δισεκατομμύρια ευρώ θα απαιτηθούν για να χτισθούν και να επεκταθούν εναλλακτικές διαδρομές, και η διαδρομή του υφιστάμενου αγωγού σημαίνει τέλη διέλευσης προς τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία, τα οποία θα πρέπει να καταβάλει η Gazprom, ακόμη και αν η Ρωσία καταφέρει να παρακάμψει την Ουκρανία μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με τις δύο χώρες, οι οποίες μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Δυτική και Νότια Ευρώπη, αντιστοίχως, η Gazprom θα πρέπει να πληρώνει την Σλοβακία μέχρι το 2028 και τη Βουλγαρία μέχρι το 2030, ανεξάρτητα από το αν περνάει αέριο μέσω αυτών. Η διαδρομή μέσα από τη Σλοβακία είναι το κλειδί για τη ροή του φυσικού αερίου σε ορισμένους από τους μεγαλύτερους πελάτες της Gazprom, την Ιταλία και τη Γερμανία. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα – κανείς δεν ξέρει τι να κάνει με αυτή την σύμβαση», δήλωσε μια πηγή της Gazprom. Το Eustream της Σλοβακίας είχε έσοδα €630 εκατομμύρια (695 εκατομμύρια δολάρια) το περασμένο έτος, λιγότερα από τα €697 εκατομμύρια που είχε το 2013, ένώ τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από την Gazprom, δείχνουν οι λογαριασμοί της εταιρείας και οι υπολογισμοί του Reuters. Άλλα €90 εκατομμύρια χρεώνονται από την Βουλγαρία, σύμφωνα με την κρατική βουλγαρική εταιρεία Bulgartransgaz. Τα συνδυασμένα τέλη διέλευσης και των δύο χωρών ήταν περίπου τα ίδια με το ένα τέταρτο των καθαρών εσόδων της Gazprom πέρυσι.
Τα σχέδια της Gazprom’s να παρακάμψει την Ουκρανία θέτουν πλέον στο επίκεντρο την κατασκευή του Turkish Stream. Ωστόσο η Ρωσία δεν έχει ακόμη συνάψει κάποια συγκεκριμένη συμφωνία με την Άγκυρα και αντιμετωπίζει και τις επιφυλάξεις στην ΕΕ. Σύμφωνα με την Gazprom, τα κόστη για την πρώτη διαδρομή του εν λόγω αγωγού αγγίζουν τα 3,3 δις ευρώ. Ο αγωγός θα αποτελείται από τέσσερεις διαδρομές.
Η δε επέκταση του αγωγού Nord Stream, που διέρχεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, στη Γερμανία, που συμφωνήθηκε τον περασμένο μήνα, υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει άλλα € 9.900.000.000. «Είναι προφανές ότι από την οικονομική άποψη, είναι απίθανο να είναι λογικό αυτό [τουρκική Stream και Nord Stream]. Αλλά αυτό μπορεί να εκληφθεί ως κόστος για να μειώσει τους κινδύνους της διαμετακόμισης», δήλωσε ο Αντρέι Polischuk, αναλυτής της Raiffeisen Bank.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου