Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Ο Πρώτος Κλιματικός Άτλαντας της Ελλάδας

Χρειάστηκαν πέντε επιστήμονες, έξι χρόνια και 80.000 αρχεία. Μέσα από μια σύνθετη ερευνητική δουλειά υψηλής τεχνογνωσίας η Ελλάδα αποκτά ύστερα από 81 ολόκληρα χρόνια έναν σύγχρονο ψηφιακό κλιματικό άτλαντα, μια βάση κλιματικών δεδομένων για τη χρονική περίοδο 1971-2000, κάτι που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του πλανήτη διαθέτουν από χρόνια.
Η μοναδική έκδοση που υπήρχε μέχρι σήμερα χρονολογείται από το 1935 και ήταν εργασία του αείμνηστου καθηγητή Ε. Μαριολόπουλου... Το επίτευγμα αυτό της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δεν συνιστά πολυτέλεια αλλά απαίτηση των καιρών:
Οι κλιματικοί άτλαντες είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής σε κάθε χώρα, ενώ παράλληλα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία: καθοδηγούν τις κατασκευές υποδεικνύοντας τα κατάλληλα σημεία για το χτίσιμο ειδικών μονάδων, όπως βιομηχανίες ή υποδομών όπως γέφυρες, λειτουργούν συμβουλευτικά στη γεωργία -για την επιλογή των σωστών καλλιεργειών ανά τοποθεσία-, παρέχουν στοιχεία που αφορούν ενεργειακά δίκτυα.

Στην ολοκλήρωση του έργου συνέβαλαν μεταξύ άλλων τα δεδομένα 90 βροχομετρικών σταθμών της ΔΕΗ, η εμπειρία της Ουγγρικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Με διαδραστικούς χάρτες, διαγράμματα και πίνακες κλιματικών δεδομένων στα οποία έχει πρόσβαση οποιοσδήποτε μέσω της πλατφόρμας www.climatlas.hnms.gr/atlas παρουσιάζονται οι μέσες μέγιστες και ελάχιστες τιμές θερμοκρασίας, υετού, ταχύτητας ανέμου και άλλων κλιματικών δεδομένων ανά περιοχή με διακριτική ικανότητα 700 - 750 μέτρων εδάφους.
Δεδομένα
«Οι κλιματικοί άτλαντες συνεισφέρουν στην παρακολούθηση του προβλήματος του πλανητικού κλίματος ενσωματώνοντας τα μετεωρολογικά δεδομένα σε χάρτες υψηλής ανάλυσης, ο οποίοι απεικονίζουν σαφώς τα όρια των κλιματικών ζωνών των διαφόρων περιοχών», εξηγεί μιλώντας στο «Εθνος» ο κ. Μανώλης Ανανδρανιστάκης, μετεωρολόγος της ΕΜΥ και συντονιστής του έργου για τον κλιματικό άτλαντα.
Τα κλιματικά χαρακτηριστικά της χώρας μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθορίζονται από το έντονο ανάγλυφό της με τον ιδιαίτερο οριζόντιο και κατακόρυφο διαμελισμό. Ετσι, το βόρειο τμήμα της επηρεάζεται περισσότερο από το κλίμα της Βορειοανατολικής Ευρώπης ενώ το νότιο τμήμα της, το οποίο εκτείνεται βαθιά μέσα στη Μεσόγειο, επηρεάζεται από τον θαλάσσιο μεσογειακό κλιματικό τύπο.
Η σύνθετη τοπογραφία, τόσο η οριζόντια (μεγάλου μήκους ακτογραμμή και πολλά νησιά), όσο και η κατακόρυφη (πολλές οροσειρές και μεμονωμένα όρη υψομέτρου έως 2 917 m), συνεισφέρει στη δημιουργία ενός μωσαϊκού κλιμάτων στη χώρα, τα χαρακτηριστικά των οποίων ποικίλλουν μεταξύ αυτών των κλιμάτων των βαλκανικών χωρών στη Βόρεια Ελλάδα και αυτών της Ανατολικής Μεσογείου.
«Οι κλιματικοί άτλαντες συνεισφέρουν επίσης στην οικονομία και την καθημερινή ζωή, παρέχοντας σημαντικά δεδομένα για τη λήψη οικονομικών και πολιτικών αποφάσεων οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές όπως φωτοβολταϊκά, τη βιομηχανία του κτιρίου, τη διαχείριση των μεταφορών κ.ά.
Οι κλιματικές ζώνες της χώρας
Κλίματα ξηρά και θερμά εύκρατα περιλαμβάνουν οι βασικές κλιματικές ζώνες της Ελλάδας. Συγκεκριμένα:
- Ξηρό ψυχρό κλίμα στέπας: Εμφανίζεται στους σταθμούς Καβάλας, Λάρισας και Κ. Μακεδονίας.
- Ξηρό θερμό κλίμα στέπας: Ο κλιματικός τύπος στον σταθμό του Πειραιά.
- Θερμό εύκρατο υγρό με θερμό θέρος: Φλώρινα, Κοζάνη, Σέρρες.
- Θερμό εύκρατο στέπας με θερμό θέρος: Ολες οι υπόλοιπες περιοχές.

(Πηγή: Το Έθνος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου