Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ως τα Τέλη Ιουνίου 2014 η Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

Στις 20 Δεκεμβρίου, στις 8 το πρωί, λίγες μέρες πριν την είσοδο του νέου έτους, και για δύομιση εικοσιτετράωρα (από της 2 το μεσημέρι της 17ης Δεκέμβρη), τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που αφορά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο νομοσχέδιο, με τίτλο «Ρύθμιση Θεμάτων της ΑΔΜΗΕ Α.Ε.», προβλέπεται η πώληση σε ιδιώτη του 66% των μετοχών του Διαχειριστή του δικτύου, τις οποίες σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, με διαγωνισμό ως το τέλος Ιουνίου 2014.

Το υπόλοιπο 34%, που θα αποτελεί την καταστατική μειοψηφία του Δημοσίου, δεν θα ανήκει στη ΔΕΗ, αλλά σε άλλο φορέας, που δεν θα έχει σχέση με δραστηριότητες παραγωγής ή προμήθειας ηλεκτρισμού ή φυσικού αερίου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό θα αγοραστεί από το Δημόσιο με τίμημα το οποίο θα προσδιοριστεί από το ποσό που θα καταβάλει ο ιδιώτης για την απόκτηση του υπόλοιπου 66%. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νομοσχέδιο (αρ. 4), «Το τίμημα για την απόκτηση των μετοχών που αντιστοιχούν στο ανωτέρω ποσοστό 34% προσδιορίζεται με βάση την τελική προσφορά του ιδιώτη επενδυτή που θα αποκτήσει τις μετοχές που αντιστοιχούν στο 66% των μετοχών εκδόσεως της ΑΔΜΗΕ ΑΕ στο πλαίσιο του οικείου διαγωνισμού και δύναται να εξοφληθεί δια συμψηφισμού με οφειλόμενους φόρους, τέλη ή άλλες απαιτήσεις του Ελληνικού Δημοσίου έναντι της ΔΕΗ ΑΕ, από οποιαδήποτε αιτία και αν προκύπτουν αυτές, περιλαμβανομένων μελλοντικών απαιτήσεων και δικαιωμάτων» κ.ο.κ. Η τελευταία πρόβλεψη θεωρείται ότι περιελήφθη ώστε να διευκολύνει το Δημόσιο στη σημερινή περίοδο δημοσιονομικής στενότητας.
Το νομοσχέδιο διαφοροποιείται από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Ιουλίου 2013 για την αναδιάρθρωση και την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς εκείνη προέβλεπε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, με την πώληση να πραγματοποιείται σε δύο στάδια. Επίσης, σημείο τριβής με τους εργαζομένους της ΔΕΗ αναμένεται να αποτελέσει το ζήτημα της ενσωματωμένης περιουσίας του ασφαλιστικού ταμείου που διεκδικούν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι, αναφορικά με τους όρους για την παροχή εμπιστευτικών πληροφοριών που κατέχει ο ΑΔΜΗΕ προς τη ΔΕΗ και τους προεπιλεγέντες επενδυτές προβλέπεται, στο νομοσχέδιο, ότι «όσον αφορά τις συναφθείσες συμβάσεις σύνδεσης στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρισμού αυτές θα παρασχεθούν στους υποψήφιους επενδυτές που θα προεπιλεγούν και στους εκπροσώπους τους όχι όμως και στη ΔΕΗ, στην οποία κατ' εξαίρεση θα παρασχεθούν εκείνες μόνον από τις εν λόγω συμβάσεις, που θα αποτελέσουν καθ' οιονδήποτε τρόπο αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΔΕΗ και των υποψηφίων επενδυτών».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου