Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Σε Αναβρασμό η Ανατολική Μακεδονία για την Χάραξη του ΤΑΡ

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη, για το θέμα της όδευσης του TAP από την περιοχή τους. Η ανησυχία τους έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν καμία πληροφόρηση για το τι θα γίνει τελικά με τη διαδρομή του αγωγού, μετά την εναλλακτική πρόταση που κατέθεσε το Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάζαρος Βασιλειάδης μιλώντας στο energia.gr ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό γίνεται προσπάθεια να συναντηθούν οι φορείς της περιοχής με τον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. «Αντίθετα οι φορείς του νομού Σερρών είδαν πριν από τις Γιορτές τον υφυπουργό κ. Παπαγεωργίου», είπε ο ίδιος. «Τόσο εμείς, όσο και ο κ. Περιφερειάρχης, προσπαθούμε να κλείσουμε ραντεβού με τον κ. Μανιάτη, αλλά δεν γίνεται δυνατό», τόνισε.
Ο κ. Βασιλειάδης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, που θα περιλαμβάνει τη χάραξη του TAP, είναι ασφυκτικά. Εκτιμάται ότι θα εγκριθεί εντός του πρώτου 4μηνου.Το ΤΕΕ υπέβαλλε στον TAP από το περασμένο Φθινόπωρο, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης, την πρόταση του να περάσει ο αγωγός από ημιορεινές και ορεινές περιοχές, στις οποίες υπάρχουν και αντιπυρικές ζώνες. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται να περάσει ο TAP από την κορυφογραμμή του όρους Συμβόλου, του νομού Καβάλας.
«Η διαδρομή που προτείνουμε είναι από ήδη διανοιγμένες αντιπυρικές ζώνες και δεν θα χρειασθεί να κοπούν δένδρα», είπε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΑΜ. «Είναι πιο οικονομική λύση γιατί δεν θα δοθούν αποζημιώσεις και επιπλέον δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις».
Οι φορείς του νομού Καβάλας αρνούνται κάθετα την όδευση του αγωγού από τα Τενάγη Φιλίππων, αλλά και από την κοιλάδα του Νέστου. Ειδικά, τα Τενάγη θεωρούνται κόκκινη γραμμή, όπως είπε ο κ. Βασιλειάδης. Στις ενστάσεις αυτές προστέθηκαν και οι απόψεις των αρχαιολόγων, που υποστηρίζουν ότι θίγεται και ο αρχαιολογικός πλούτος του νομού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energia.gr, ο TAP σε επιστολή του προς το ΓΕΩΤΕΕ, που στάλθηκε πριν από τις Γιορτές, θεωρεί ότι η πρόταση του ΤΕΕ δεν είναι κατάλληλη, για μια σειρά λόγους. Πρώτον, γιατί προσθέτει αρκετά χιλιόμετρα στη χάραξη του αγωγού και δεύτερον, γιατί περνά μέσα από αρχαιολογικούς χώρους, δασικές εκτάσεις και λατομεία. Τα στελέχη του TAP προγραμματίζουν άμεσα σειρά επισκέψεων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου να γίνει διάλογος με τους τοπικούς φορείς και να εξηγηθεί εμπεριστατωμένα γιατί είναι σωστή η αρχική χάραξη του αγωγού, στην οποία και εμμένουν.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου