Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Επιχείρηση για τη «Διάσωση» του Ιορδάνη

Ο ποταμός - σύμβολο για την Χριστιανοσύνη, Ιορδάνης, εκεί όπου ο Ιωάννης ο Πρόδρομος βάφτισε τον Ιησού Χριστό, τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί έντονα από τη ρύπανση, η οποία έχει αλλοιώσει πλήρως τα χρώματα στα νερά του, ενώ γίνεται όλο και λιγότερο ελκυστική για τους προσκυνητές που επιθυμούν να τον επισκεφτούν.

Με τον Ιορδάνη να εκπέμπει SOS, το Ισραήλ αποφάσισε τον περασμένο Μάιο να απελευθερώσει νερό από τη Θάλασσα της Γαλιλαίας, περίπου 50 χρόνια μετά την διακοπή της ροής. Μάλιστα, το Ισραήλ σκοπεύει να τροφοδοτεί το νότιο κομμάτι του ποταμού με τριάντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ετησίως, ενώ ο χρονικός ορίζοντας για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου είναι δύο χρόνια.
Την ίδια ώρα, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες ώστε να αντιμετωπιστεί η ρύπανση αλλά και να μειωθεί η περιεκτικότητα του ποταμού σε αλάτι. Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον ο ποταμός έχει μόλις το 5% της περιεκτικότητας του νερού που είχε κάποτε.
Παράλληλα, επιχειρείται να γίνει πιο ελκυστικός ο περιβάλλον χώρος του Ιορδάνη, ειδικά στο νότιο κομμάτι του, εκεί όπου πιστεύεται ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς. Προσκυνητές συρρέουν κάθε χρόνο στον ποταμό - σύμβολο για την Ορθοδοξία. Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή περισσότεροι από 300.000 τουρίστες.
Παλαιότερα είχε απαγορευτεί στους πιστούς να μπαίνουν στα νερά του Ιορδάνη, καθώς το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ είχε κάνει λόγο για ρύπανση από μη επεξεργασμένα αποχετευτικά λύματα. Σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον ποταμό μολύνουν ακατέργαστα λύματα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και την Ιορδανία, καθώς και λιπάσματα και μικροβιοκτόνα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου