Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Βουτιά το Πετρέλαιο στα Διεθνή Χρηματιστήρια Εμπορευμάτων

Τα παράγωγα πετρελαίου τόσο στο ICEτου Λονδίνου όσο και στο NYMEX της Νέας Υόρκης ακολουθούν έντονα πτωτική πορεία από χθες το μεσημέρι. Με το Brentνα διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στα $107,77 το βαρέλι για παραδόσεις Φεβρουαρίου έχοντας σχεδόν απολέσει $6,00 από το υψηλό επίπεδο της προηγούμενης Δευτέρας (30/12) όπου αυτό είχε αγγίξει τα $113 δολάρια σε ενδοσυνεδριακές συναλλαγές. Με μικρότερες απώλειες κινείται το WTI, η γνωστή ποικιλία των ΗΠΑ, όπου στα $95,44 φαίνεται να έχει χάσει $ 4,00 το βαρέλι από την αξία του από τις αρχές της εβδομάδος. 



Παράγοντες της χρηματαγοράς στο City του Λονδίνου, με τους οποίους επικοινώνησε το EnergiaGrαποδίδουν αυτή την σημαντική πτώση στο επικρατούν κλίμα στις αρχές του έτους όπου παραδοσιακά εξασκούνται δικαιώματα πώλησης με στόχο την αποκομιδή κερδών, εάν ασφαλώς συντρέχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Φαίνεται ότι για το πετρέλαιο επικρατούν ώριμες συνθήκες αφού αυτό έκλεισε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα πριν το τέλος του έτους. Στην περίπτωση του Brent, του διεθνούς benchmark για την αγορά αργού, το επίπεδο των $112-$113 το βαρέλι που εκινείτο η αγορά τις τελευταίες ημέρες του 2013 θεωρήθηκε από αρκετούς traders αρκετά ελκυστικό για να προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις. Το αποτέλεσμα ήτο η σημαντική πτώση κατά $6,00 περίπου το βαρέλι. Όμως η γενική αίσθηση στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων είναι ότι οι τιμές σύντομα θα επανακάμψουν στα επίπεδα των $110 το βαρέλι για το Brent και στα $96,00 το βαρέλι για το WTI, κυρίως λόγω του κλίματος αβεβαιότητας που επικρατεί μετά από το κύμα των πρόσφατων βομβιστικών ενεργειών στην Β. Αφρική, Μέση Ανατολή και Ρωσία. Ενισχυτικό αυτού του αρνητικού κλίματος είναι η εντεινόμενη διένεξη στο Νότιο Σουδάν και η ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση στην αγορά πετρελαίου της Νιγηρίας.
Με την ζήτηση στο βόρειο ημισφαίριο να παραμένει σταθερή και με ανοδικές τάσεις και με διαφαινόμενα προβλήματα στην τροφοδοσία οι εκτιμήσεις των περισσοτέρων αναλυτών συγκλίνουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές ανοδικές πιέσεις το Α’ τρίμηνο του 2014.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου