Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Με το Βλέμμα Στραμμένο στις Ενεργειακές Εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη τα ΕΛΠΕ


Σαφές μήνυμα ότι ο όμιλος της ΕΛ.ΠΕ. είναι θωρακισμένος χρηματοοικονομικά και λειτουργικά έτοιμος για οποιεσδήποτε συνθήκες έστειλε σήμερα η διοίκηση του. Ταυτόχρονα, παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις ενεργειακές εξελίξεις σε ολόκληρη τη Ν.Α. Ευρώπη, σε συνδυασμό και με την αναμενόμενη άρση του εμπάργκο στο Ιράν, στις οποίες εξελίξεις προσβλέπει να έχει ενεργό ρόλο. Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΛ.ΠΕ. προτίθεται να συμμετάσχει στο β’ μεγάλο γύρο παραχωρήσεων, για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, διεκδικώντας το οικόπεδο 1, Β.Δ. της Κέρκυρας, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την υποστήριξη των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στην περιοχή, τα οποία έθεσε πρόσφατα σε αμφισβήτηση η Αλβανία.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρης Στεργιούλης, μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι το οικόπεδο 1 δεν φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο κοίτασμα, η εταιρία, ύστερα και από επαφές με το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε να καταθέσει προσφορά για τη διεκδίκηση του. «Θα κάνουμε οτιδήποτε χρειασθεί και σε διπλωματικό επίπεδο, ώστε να μην αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα μας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στις ενεργειακές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, που εμπλέκουν και την ελληνική πρωτοβουλία για το Νότιο Ευρωπαϊκό Διάδρομο, τόνισε ότι η ΕΛ.ΠΕ. τις παρακολουθεί στενά, με στόχο να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία που θα παρουσιασθεί. «Δεν γνωρίζουμε ακόμη το αγοραστικό κοινό για τον αγωγό, ούτε εάν θα συμμετάσχει η ΔΕΠΑ. Παρακολουθούμε στενά το θέμα, έχοντας τα μάτια μας ανοιχτά και συμμετέχοντας στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες».
Για το θέμα των οφειλών της εταιρίας προς το Ιράν ο κ. Στεργιούλης ανέφερε ότι αναμένεται εντός του έτους σταδιακή άρση του εμπάργκο προς τη χώρα αυτή και υπό αυτήν την έννοια η ΕΛ.ΠΕ. προετοιμάζεται για τις διαπραγματεύσεις αποπληρωμής τους. Προσδοκάται, όπως είπε, μια συμφωνία win- win.
O CEO της ΕΛ.ΠΕ. έκανε αναφορά και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, από την οποία η εταιρία αναμένει έσοδα 212 εκατ. ευρώ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μικρομετόχου, τόνισε ότι το ζήτημα αυτό δεν εξαρτάται από την ΕΛ.ΠΕ. καθώς έχει παρέμβει η DG Comp, ωστόσο, ανέφερε ότι πρόθεση της διοίκησης της εταιρίας είναι να καλύψει το ποσό αυτό από άλλες πηγές, χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες.
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική του ομίλου, ο κ. Στεργιούλης έδωσε έμφαση στην εξωστρέφεια του, η οποία, όπως είπε, θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, με παράλληλη ενίσχυση της ασφάλειας, της εμπορίας και μέσω της αύξησης των ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων, που σήμερα φθάνουν στα 139, την εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών-εκροών, για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, καθώς και τη μείωση του δανεισμού, με πώληση μη στρατηγικών συμμετοχών. Στον τομέα του ηλεκτρισμού, η Elpedison, όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, με δεδομένα τα προβλήματα ζήτησης, εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, προσανατολίζεται στη διατήρηση σε θερμή εφεδρεία των δύο μονάδων της, έως ότου το ενεργειακό ισοζύγιο επιτρέψει να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία.
Τα περιθώρια διύλισης, εξάλλου, τα οποία, όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, είναι φέτος από τα υψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά, εφόσον διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα, και με την ισοτιμία του πετρελαίου να σταθεροποιείται στα 55-65 δολ. το βαρέλι, θα έχουν ως συνέπεια να υπάρξουν ιδιαίτερα θετικές οικονομικές εκπλήξεις για τον όμιλο στο τέλος του έτους. Ήδη, και στο δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφεται η ίδια εικόνα από άποψη οικονομικών μεγεθών, ανάλογη του πρώτου τριμήνου.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΠΕ. Στάθης Τσοτσορός εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του ομίλου προς τις οικογένειες των θυμάτων από το πρόσφατο δυστύχημα στο διυλιστήριο του Ασπροπύργου και επισήμανε ότι η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθεί, θα περιορίσει την αβεβαιότητα. Εξέφρασε, πάντως, την άποψη ότι τα μέτρα που συζητούνται ενδεχομένως να επηρεάσουν την ανάπτυξη. «Όλα είναι ρευστά, ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος», υπογράμμισε.
Για το θέμα του δυστυχήματος ο κ. Στεργιούλης είπε ότι ήταν το χειρότερο στην ιστορία της εταιρίας, ζήτησε συγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και διαβεβαίωσε και ο ίδιος ότι η στήριξη προς τις οικογένειες τους θα είναι ουσιαστική και έμπρακτη.
Να σημειωθεί ότι έξω από το ξενοδοχείο, όπου γινόταν η γενική συνέλευση, έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας εκπρόσωποι από την «Εργατική Ομοσπονδία Βάσης», παρουσίας ισχυρής αστυνομικής δύναμης.  

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου