Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

ΚΑΠΕ: Κυρίαρχες οι Ανανεώσιμες στο Νέο Ενεργειακό Μείγμα Παρά την Κρίση


Τη συμβολή των ΑΠΕ στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και στην παραγωγική ανασυγκρότησης της χώρας υπογράμμισε ο νέος πρόεδρος του ΔΣ του ΚΑΠΕ, κ. Βασίλειος Τσολακίδης μιλώντας κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργανώνει η Επενδυτική Πρωτοβολία Α-Energy Investments Energy, με χορηγό επικοινωνίας το energia.gr.
Ο κ. Τσολακίδης επιβεβαίωσε την προτεραιότητα που δίνεται στην παρούσα φάση στην αξιοποίηση των ΑΠΕ ενόψει του επανασχεδιασμού του ενεργειακού μίγματος.
Ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ είπε ακόμα ότι η κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, παρά την πτώση των τελευταίων ετών, παραμένει σε υψηλά επίπεδα και επισήμανε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.


Τέλος, επισήμανε ότι τα επόμενα χρόνια θα αναπτυχθούν εναλλακτικοί μηχανισμοί χρηματοδότησης, όπως η «συλλογική χρηματοδότηση» στην οποία εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες.
Σ.Σεϊμανίδης: Χρειάζεται σταθερό πλαίσιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ
Τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και αποφάσεις σχετικά με τις ΑΠΕ παρουσίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (EREF) και συντονιστής του ΕΣΗΑΠΕ, κ. Σάββας Σεϊμανίδης, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την πρόσφατη δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό, προβλέψιμο, πλαίσιο ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, καθώς απαντούν στο πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη.
Ο ρυθμός αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρισμού για την επίτευξη του εθνικού τομεακού στόχου για το 2020 θα είναι επαρκής, αν μπορεί να διατηρηθεί, τόνισε και προσέθεσε ότι πρέπει να αυξηθεί σημαντικά στις μεταφορές για να επιτευχθεί ο τομεακός στόχος για το 2020.
Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Σηφάκης, δίνοντας έμφαση στο σημαντικό ρόλο των ΑΠΕ και των επενδύσεων για την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα, τόσο από πλευράς δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι επενδύσεις είναι απαραίτητες και πρέπει να προωθηθούν, ενώ τόνισε ότι ενδεχόμενες ιδεοληψίες σε αυτό το θέμα δεν συμβάλουν θετικά στο δημόσιο διάλογο.
Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την αναλυτική παρουσίαση των προοπτικών στα μικρά υδροηλεκτρικά έργα και στη βιομάζα/βιοαέριο.
Την εκδήλωση, υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η « FISIKON», η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», η «ΗΛΕΚΤΩΡ», ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (Ε.Σ.Μ.Υ.Ε), η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η ROKAS RENEWABLES.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου