Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αγωνία για τις Επενδύσεις ΣΔΙΤ


Την αγωνία του για τις επενδύσεις ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, εξέφρασε από την πλευρά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και βουλευτής της ΝΔ, κ. Σταύρος Καλαφάτης. Ο ρόλος του ιδιώτη δεν υπάρχει καν στο σχέδιο διαβούλευσης του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το κείμενο του οποίου, όπως είπε, είναι ένα πολιτικό μανιφέστο, με φιλόδοξους, μη ρεαλιστικούς στόχους που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθούν.
Ο κ. Καλαφάτης μιλώντας στο αναπτυξιακό - επενδυτικό φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργανώνει η Επενδυτική Πρωτοβουλία Α-Energy Investments Energy, στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στην Αθήνα, με χορηγό επικοινωνίας το energia.gr, είπε ακόμα ότι στο πλαίσιο αυτών των στόχων ακυρώνονται ώριμα έργα με εξασφαλισμένους πόρους, χωρίς, όμως, την ίδια ώρα να υφίστανται ώριμες εναλλακτικές προτάσεις. Είμαστε αντίθετοι στη σύγχυση που υπάρχει για τη διαχείριση αποβλήτων, δεν χρειάζονται ιδεοληψίες και αποκλεισμοί, υπογράμμισε.

Καλούμε την κυβέρνηση να κινηθεί με όρους πραγματικότητας, σημείωσε ο κ. Καλαφάτης και εφόσον πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, όπως δήλωσε χθες στο φόρουμ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ κ. Γιάννης Τσιρώνης, πρέπει να την προστατεύσει.
Σε ότι αφορά το «Νέο Ευρωπαϊκό Αγωγό»,υπογράμμισε ότι συμφωνούμε επί της αρχής στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική για τη μετατροπή της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, ωστόσο διερωτήθηκε αν έχει γίνει συγκεκριμένη προετοιμασία και αν έχει επιτευχθεί η -τελική- συμφωνία της τουρκικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.
Η διπλωματία των αγωγών, προσέθεσε, είναι πολύ σημαντικό θέμα για τη χώρα, καθώς η Ελλάδα πρέπει να γίνει ενεργειακός κόμβος, αλλά, επισήμανε, υπάρχουν κενά για τη συμφωνία του αγωγού, όπως η λειτουργία, η χρηματοδότηση, η κατασκευή κ.ά.
Κ. Χατζημπίρος: Να Απενεχοποιηθεί ο Ρόλος του Ιδιωτικού Τομέα στη Διαχείριση Απορριμμάτων
Καμία άλλη χώρα όσο η Ελλάδα δεν ωφελείται από την ευρωπαϊκή πολιτική ενέργειας και την υπό διαμόρφωση ενεργειακή αγορά, υπογράμμισε από την πλευρά του ο καθηγητής του ΕΜΠ και πολιτικός υπεύθυνος Περιβάλλοντος για το Ποτάμι, κ. Κίμων Χατζημπίρος, επισημαίνοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να γίνει εξαγώγιμο προϊόν.
Για τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ, ανέφερε ότι η χώρα μας πρέπει να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κυρίως την ενεργειακή και περιβαλλοντική νομοθεσία, «γιατί μας συμφέρει» και προσέθεσε ότι αν υπάρχουν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές απαιτήσεις, πρέπει να γίνουν αποδεκτές, αφού προηγηθεί διάλογος ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα.
Ο κ. Χατζημπίρος έδωσε έμφαση, κατά την ομιλία του, στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως είπε, τα μεγάλα έργα πρέπει να είναι τα μεγάλα αιολικά πάρκα και η αντλησιοταμίευση. Σύμφωνα με μελέτη του ΕΜΠ, επισήμανε, υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ισχύος 1 GW ως το 2020, ενώ με νέα έργα είναι τεχνικά δυνατό να προστεθεί νέα ισχύς ως 5 MW μέχρι το 2030.
Σε ότι αφορά τις τοπικές αντιδράσεις που παρατηρούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, είπε ότι χρειάζεται συστηματική ενημέρωση και αυξημένα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε, τα νέα έργα θα πρέπει να είναι κυρίως υπεράκτια, ενώ, όπως ανέφερε, στις πλωτές εγκαταστάσεις υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης ισχύος ως 15 GW.
Για τη διαχείριση απορριμμάτων, είπε ότι χρειάζονται μικρές εγγυημένες ποσότητες για τις νέες μονάδες που σχεδιάζονται και όχι να περιλαμβάνεται το σύνολο των απορριμμάτων και μάλιστα με βάση μεγέθη που έχουν υπολογισθεί σε εποχές προ της κρίσης. Τα απορρίμματα πρέπει να διαχειρίζονται με διαλογή στην πηγή και να ανακυκλώνονται, σημείωσε και υποστήριξε ότι η ιδιωτική διαχείριση είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με το κράτος ή τους δήμους.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου