Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Αναστασία Αρφανάκου (ΥΠΑΠΕΝ): Στόχος του νέου ΕΣΔΑ η μείωση της παραγωγής αποβλήτων


Στη μείωση της παραγωγής αποβλήτων, τη διαχείριση με την κατά το δυνατόν ανώτερη ιεραρχικά μέθοδο και τη μείωση της εξάρτησης από την υγειονομική ταφή, στοχεύει το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), όπως είπε την Πέμπτη η προϊσταμένη του τμήματος Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του ΥΠΑΠΕΝ, κυρία Αναστασία Αρφανάκου, μιλώντας στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του αναπτυξιακού-επενδυτικού φόρουμ «Επενδύσεις και Υποδομές για την Πράσινη Ανάπτυξη και την Καινοτομία» που διοργάνωσε  η Επενδυτική Πρωτοβουλία Α-Energy Investments, με χορηγό επικοινωνίας το energia.gr.


Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΔΑ, είπε η κυρία Αρφανάκου, είναι οι στρατηγικές, οι πολιτικές και οι στόχοι για τη διαχείριση αποβλήτων, εμπεριέχει εδικά σχέδια για ορισμένα ρεύματα (όπως για παράδειγμα τα επικίνδυνα απόβλητα) και πραγματεύεται 16 ρεύματα στις κατηγορίες αστικού τύπου, βιομηχανικής προέλευσης, γεωργοκτηνοτροφικά, καθώς και απόβλητα κατασκευών και κατεδαφίσεων.



Ο χρονικός ορίζοντας είναι το 2020, με ενδιάμεση αξιολόγηση στην τριετία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα αναθεώρησης πριν την εξαετία.



Σημειώνεται ότι η παραγωγή αποβλήτων ανήλθε το 2011 σε 36.296.000 τόνους και προβλέπεται ότι ως το 2020 θα ανέλθει σε 39.121.500 τόνους. ο κεντρικός στόχος για τα απόβλητα είναι η αύξηση του ποσοστού ανάκτησης από 18% σήμερα στο 26% το 2020.



Οι στόχοι-ορόσημα, είπε η κυρία Αρφανάκου, είναι, μεταξύ άλλων, η προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση με χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων και των βιοαποβλήτων, ώστε να εφαρμόζεται στο 50% των συνολικών αστικών, βιομηχανικών και συναφών αποβλήτων (ΑΣΑ). Επίσης, υπογράμμισε ότι η ανάκτηση ενέργειας είναι μία συμπληρωματική μορφή διαχείρισης όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια ανάκτησης, ενώ η υγειονομική ταφή πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή και να μειωθεί κάτω από το 305 των ΑΣΑ.



Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους στόχους για τα ΑΣΑ, αν και, όπως είπε, είναι πολύ φιλόδοξοι, θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να επιτευχθούν.



Ειδικότερα, προβλέπεται η ανάπτυξη δικτύων για συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών, η χωριστή συλλογή για γυαλί, χαρτί, μέταλλο και πλαστικό, ώστε να ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 65% από το στάδιο της προδιαλογής, η χωριστή συλλογή αποβλήτων με στόχο του 40% του βάρους τους, οι υποδομές μικρής κλίμακας για ανάκτηση προδιαλεγμένων βιομηχανικών αποβλήτων, καθώς και η δημιουργία «πράσινων σημείων» και κέντρων ανακύκλωσης και εκπαίδευσης για τη διαλογή στην πηγή.



Την εκδήλωση, υποστήριξαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Αντιπροσωπεία στην Ελλάδα), η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ), η « FISIKON», η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ», η «ΗΛΕΚΤΩΡ», ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Έργων (Ε.Σ.Μ.Υ.Ε), η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ και η ROKAS RENEWABLES.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου