Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πράσινο Χ3 στον Πειραιά


Τρία μεγάλα πάρκα έκτασης 835 στρεμμάτων,τα οποία θα αγκαλιάζουν σε περιμετρική «γραμμή» 11 χιλιομέτρων τον Πειραιά, προβλέπει επιστημονική μελέτη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Η συγκεκριμένη πρόταση στηρίζεται σε τέσσερις παράλληλες έρευνες και έχει κατατεθεί στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ) στο πλαίσιο του διαλόγου για το δίπολο των κέντρων Αθήνας- Πειραιά, που αποτελεί ειδική κατεύθυνση για το πολυαναμενόμενο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής 2020. 
Αν γίνουν τα τρία πάρκα, τότε, σύμφωναμε τον επίκουρο καθηγητή Πολεοδομίαςστο ΕΜΠ και επιστημονικό υπεύθυνο της μελέτης κ. Ν. Μπελαβίλα,το πράσινο ανά κάτοικο στον Πειραιά θα αυξηθεί στα 4 τετραγωνικά μέτρα από 1,56 τ.μ. που είναι σήμερα. «Το πλεονέκτημα της πρότασης του ΕΜΠ έγκειται στο γεγονός ότι περιλαμβάνει δύο σημαντικούς άξονες, δηλαδή τη δημιουργία πράσινων ροών στον αστικό ιστό, ώστε να βελτιωθεί το αστικό μικροκλίμα και την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας του Πειραιά, μέσω της σύνδεσης των αρχαιολογικών χώρων με τις κεντρικές πυκνότητες, όπως είναι οι κύριοι εμπορικοί δρόμοι της πόλης» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρόεδρος του ΟΡΣΑ κ. Ι. Πολύζος.
Η πρόταση για τη δημιουργία τριών πάρκων στον Πειραιά σχεδιάστηκε με βάση την προγραμματισμένη ανάπτυξη των Μέσων Σταθερής Τροχιάς (μετρό και τραμ) προς το κέντρο του Πειραιά και το λιμάνι, η οποία ωστόσο καθυστερεί αδικαιολόγητα. «Ο Πειραιάς και η Αθήνα θα αντιμετωπιστούν ισότιμα στο νέο Ρυθμιστικό, ως πόλεις εντός μιας μεγάλης μητρόπολης, παράλληλα με τον σύνδεσμό τους που είναι η οδός Πειραιώς και τα Μακρά Τείχη» τονίζει ο κ. Πολύζος.  


Πηγή energia.gr 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου