Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Χρηματοδότηση για Έργα CCS στη Βρετανία



Το υπουργείο ενέργειας της Βρετανίας έλαβε εννέα αιτήσεις ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για την υλοποίηση έργων δέσμευσης άνθρακα ( CCS) με κεφάλαια 4,5 δισ. ευρώ. Τρεις κοινοπραξίες, συμπεριλαμβανομένης της Scottish και των Southern Energy (SSE) και Drax, έχουν ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των σχεδίων τους μέχρι σήμερα.
Η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS) είναι μια τεχνολογία σε πρώιμο στάδιο, αλλά υπόσχεται έναν τρόπο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής από την ταφή των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπουν οι λιγνιτικοί σταθμοί ενέργειας και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες.
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας EON, RWE και EDF Energy, δήλωσαν ότι δεν είχαν υποβάλει προσφορές. ΗDrax και Alstom έχουν υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης για την κατασκευή ενός έργου 426MW CCS. Ο φορέας των ενεργειακών δικτύων της Βρετανίας National Grid, θα αναπτύξει υποδομές για τη μεταφορά του άνθρακα που εκπέμπεται από το εργοστάσιο στο νότιο τμήμα της Βόρειας Θάλασσας.
Η Royal Dutch Shell και η Petrofac θα παρέχουν την υπεράκτια μεταφορά ενώ η Peel Energy ανακοίνωσε ότι είχε ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΕ για τεχνολογίες CCS και βιομάζα που χρησιμοποιείται ως καύσιμο στο σταθμό Hunterston, επίσης στη Σκωτία.
ΗPetrofacεμπλέκεται σε μονάδα Ayrshire της Peel για παραγωγή ενέργειας μαζί με την Doosan Power Systems και την κορεάτικη Fluor. Τονίζεται πως οι εταιρείες εκείνες που αναζητούν χρηματοδότηση από την ΕΕ για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μέσω των αντίστοιχων χωρών στις οποίες έχουν έδρα.
Περίπου οκτώ επιλέξιμα έργα της ΕΕ αναμένεται να αποδώσουν ένα μέρος των εσόδων από την πώληση 300 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών άνθρακα. Η αξία των πιστώσεων είναι περίπου 4,3 δις. ευρώ με την τρέχουσα τιμή του άνθρακα. Η Επιτροπή εκτιμά ότι με τις εισφορές των κυβερνήσεων της ΕΕ και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αυτό θα μπορούσε να ανέλθει στα 9 δις. ευρώ επενδύσεων.
Σημειώνεται ότιη Βρετανία τρέχει ένα χωριστό σύστημα χρηματοδότησης της τεχνολογίας CCS που καλύπτει τα έξοδα για τα τέσσερα έργα με 9,5 δισ. λίρες.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου