Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Πρωτοβουλία του ΙΑΕΑ για την Θετική Επίδραση της Πυρηνικής Ενέργειας στην Κλιματική Αλλαγή


Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διοργανώνει μια συνεδρία για τις χώρες που εξετάζουν την ανάπτυξη πυρηνικών προγραμμάτων, ώστε να μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, στην οποία πρόκειται να συμμετάσχουν 50 διαφορετικά κράτη-μέλη.
«Η πυρηνική ενέργεια τυγχάνει μεγάλης αποδοχής σε πολλές χώρες ως μια σταθερή και καθαρή μορφή ενέργειας που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οργανισμός στην ανακοίνωσή του.
Από την πυρηνική ενέργεια παράγεται περίπου το 14% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Σήμερα λειτουργούν παγκοσμίως 441 πυρηνικοί σταθμοί, σε 29 χώρες, ενώ ακόμη 60 βρίσκονται υπό κατασκευή, οι περισσότεροι στην Ασία.
Πάνω από 60 ακόμη χώρες εξετάζουν την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας και η ΙΑΕΑ εκτιμά ότι περίπου 10-25 χώρες θα εγκαταστήσουν τους πρώτους αντιδραστήρες μέχρι το 2030.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια δεν θα πρέπει να περιορίζεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Μάλιστα θα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμη και στις αναπτυσσόμενες χώρες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ, Yukiya Amano, το Δεκέμβριο σε πυρηνικό φόρουμ στη Μανίλα.
«Έχουμε τώρα σχέδια για την εισαγωγή της πυρηνικής ενέργειας σε 58 από τα κράτη μέλη μας, 17 εκ των οποίων ετοιμάζουν εντατικά προγράμματαπυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο κ. Amano. 

Πηγή energia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου