Μακρά και σύνθετη διαδικασία απαιτεί η εφαρμογή του μοντέλου ΙΤΟ στη χώρα μας. Οι γνωρίζοντες τα πράγματα εκτιμούν ότι θα απαιτηθεί τουλάχιστον ένα έτος, προκειμένου να ολοκληρωθούν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες, με κορυφαία την πιστοποίηση του ΙΤΟ. Και πώς θα λειτουργεί στο ενδιάμεσο η εκκαθάριση της αγοράς;
Υπουργείο και ανεξάρτητοι παραγωγοί καταλήγουν καταρχήν στη λύση της μεταβατικής λειτουργίας του σημερινού ΔΕΣΜΗΕ, όμως, με προϋποθέσεις τις οποίες θα συμφωνήσουν τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτό υπήρξε και η σημαντική συμφωνία μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ και των κορυφαίων επιχειρηματιών του ενεργειακού κλάδου, κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.
Το υπουργείο, αλλά κυρίως η Ε.Ε. ομονοούν στην επιλογή του ΙΤΟ, δεδομένου ότι αυτή πρόκρινε η χώρα. Από την άλλη πλευρά είναι γνωστές οι επιφυλάξεις των ανεξάρτητων παραγωγών για τον market operator και αυτές μετέφεραν με σαφήνεια στην ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, στο τρίτο ενεργειακό πακέτο προβλέπονται σαφείς δικλείδες ασφαλείας για τη λειτουργία του ΙΤΟ, από τις οποίες δεν μπορεί να κάνει ρούπι η χώρα. Και επιπλέον, δεν έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει αιτήματα τα οποία ενδεχομένως δεν συμπλέουν με όσα επιτάσσει το τρίτο πακέτο. Όμως, είναι γνωστό ότι ο ΔΕΣΜΗΕ δεν έχει λειτουργήσει στο παρελθόν επί ίσοις όροις για όλους τους παίκτες της αγοράς. Με προσωπικό που αμείβεται από τη ΔΕΗ και τη Δημόσια Επιχείρηση να ελέγχει το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ήταν εύλογο ότι δεν θα μπορούσε να απεμπολήσει εντελώς τα συμφέροντα ενός τόσο σημαντικού μετόχου του.
Οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, ωστόσο, αρνούνται η εκκαθάριση της αγοράς να γίνεται επί της ουσίας από τη ΔΕΗ κι αυτό το κατέστησαν σαφές στην ηγεσία του υπουργείου. Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν;
Πρώτα-πρώτα στον επόμενο ένα με ενάμισι το πολύ χρόνο θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη λειτουργία του ΙΤΟ, ο οποίος θα είναι θυγατρική της ΔΕΗ, στην οποία θα εισφερθούν τα πάγια της μεταφοράς και θα αναλάβει να κάνει τις επενδύσεις και τον προγραμματισμό των γραμμών μεταφοράς. Για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί, μεταξύ άλλων, να ανοίξει βιβλίο παγίων, το οποίο σήμερα δεν διαθέτει η ΔΕΗ, κάτι που δεν είναι και τόσο εύκολο, και επιπλέον ο ΙΤΟ να πιστοποιηθεί από τη ΡΑΕ, η οποία θα πρέπει να εξασφαλίσει την έγκριση της πιστοποίησης από τον Ευρωπαίο Ρυθμιστή. Αυτό είναι κομβικό σημείο, το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν θα δοθεί πιστοποίηση, όπως λένε αυτοί που γνωρίζουν, σε ελληνικές πατέντες.
Καθώς η Κομισιόν ήδη κοιτά σταθερά στη μελλοντική ενοποίηση, από το 2014, περιφερειακά των Διαχειριστών, με την ομογενοποίηση του τρόπου λειτουργίας τους (έχει ήδη προηγηθεί η ομογενοποίηση των Ρυθμιστών) οι market operatorανά χώρα προβλέπεται να καταλήξουν σε ένα κοινό ευρωπαϊκό PowerExchange. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται ότι θα διευκολύνει την πώληση του ΙΤΟ, όπως έχει ήδη συμβεί σε άλλες χώρες.
Μέχρι τότε λοιπόν ο σημερινός ΔΕΣΜΗΕ θα συνεχίσει να διενεργεί την εκκαθάριση της αγοράς, ως market operator, αλλά επιδεχόμενος βελτιώσεις για τις οποίες είναι ανοικτό πλέον το υπουργείο. Γι αυτό και κάλεσε τους ανεξάρτητους παραγωγούς να καταθέσουν προτάσεις για τις προϋποθέσεις που χρειάζεται ο Διαχειριστής ώστε να λειτουργεί ισόνομα προς όλους, χωρίς αμφιβολίες για τη σωστή λειτουργία της αγοράς και χωρίς μεροληπτικές συμπεριφορές.
Αυτό είναι και το σημαντικό όφελος που αποκόμισαν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί από τη συνάντηση τους με την ηγεσία του υπουργείου. Ίδωμεν, λοιπόν.
Ως υστερόγραφο να υπενθυμίσουμε ότι σήμερα λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της Κομισιόν για τα swaps ενέργειας που πρότεινε η χώρα μας. Αναμένονται, συνεπώς, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά τόσο οι απόψεις που θα κατατεθούν, όσο και η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια η Κομισιόν για ένα κορυφαίο ζήτημα που ενδιαφέρει την ελληνική αγορά ενέργειας.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου