Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Τον «Σκληρό» Heinz Hilbrecht Είδε στις Βρυξέλλες ο ΕΣΑΗ


Οι επαφές των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρισμού με την Κομισιόν, με στόχο να υπάρξει μοντέλο ΙΤΟ που θα διευκολύνει και την δική τους λειτουργία στην αγορά ξεκίνησαν, καθώς όπως πληροφορείται το energia gr., ο ΕΣΑΗ είδε χτες στις Βρυξέλλες τον γενικό διευθυντή Ενέργειας κ. Heinz Hilbrecht. Χτες, εξάλλου, έφτασε στο ΥΠΕΚΑ και η επιστολή της Επιτροπής, με την οποία και επισήμως εκφράζεται προτίμηση στο μοντέλο ΙΤΟ που έχει προκρίνει η ΔΕΗ.


Το energia gr. είχε μεταφέρει ήδη από την Τετάρτη, ως απόηχο της συνάντησης της κας. Τίνας Μπιρμπίλη με τους ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια ηλεκτροπαραγωγή, ότι οι τελευταίοι θα ξεκινούσαν σειρά επαφών με αρμόδιους αξιωματούχους της Κομισιόν, προκειμένου να διατυπώσουν πρόταση προς τις Βρυξέλλες για την καλύτερη λειτουργία του μοντέλου ΙΤΟ στην μεταφορά ηλεκτρισμού της χώρας μας.

Και ήδη το λόμπινγκ αυτό ξεκίνησε, αφού οι πληροφορίες μας φέρουν τον πρόεδρο του ΕΣΑΗ κ. Αναστάση Καλλιτσάντση καθώς και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Elpedison κ. Roberto Poti να έχουν μία πρώτη συνάντηση χτες στην βελγική πρωτεύουσα με τον κ. Heinz Hilbrecht, γενικό διευθυντή Ενέργειας και “δεξί χέρι’ του Γερμανού Επιτρόπου Oettinger.

Η ελληνική πλευρά προφανώς εξέφρασε τον προβληματισμό της για το κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει με βάση τους κανόνες του ανταγωνισμού και χωρίς στρεβλώσεις η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού όταν ο ΙΤΟ, ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς, αποτελεί κατά 100% θυγατρική της ΔΕΗ, έστω και αν λειτουργεί αυτόνομα.

Ο ΕΣΑΗ επικαλέστηκε τα προβλήματα που χαρακτήριζαν την αγορά όλο αυτό το διάστημα παρόλο που στον ΔΕΣΜΗΕ, τον σημερινό διαχειριστή, η πλειοψηφία ανήκει στο Δημόσιο. Οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί θα συμφωνούσαν με ένα μοντέλο που θα είχε, μεν, τον ΙΤΟ ως θυγατρική της ΔΕΗ, αλλά η λειτουργία της αγοράς και οι κρίσιμες επαφές για την ένταξη μονάδων θα ήταν υπό την ευθύνη μιας άλλης θυγατρικής, στην οποία και οι ίδιοι επεδίωκαν συμμετοχή.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν ως πιο καθαρή λύση την – κατά το πρότυπο της λειτουργίας των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ – προτεινόμενη από την ΔΕΗ, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε μια ιδιωτικοποίηση του ΙΤΟ και των δικτύων.

Κατά χρονική, άλλωστε, σύμπτωση, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, έφτασε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επίσημη επιστολή που επιβεβαιώνει την θέση της Κομισιόν για το μοντέλο ΙΤΟ.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι η επιστολή υπογράφεται από την κ. Inge Bernaerts, επικεφαλής του τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου και, ουσιαστικά, νο2 της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας.

Προφανώς το λόμπινγκ των ιδιωτών θα συνεχιστεί και ο ΕΣΑΗ, προκειμένου να αποφύγει την ένταξη του ΙΤΟ στη ΔΕΗ, θα συναινούσε, τελικά, ακόμη και σε ένα Διαχειριστή το 100% του οποίου θα ανήκε στο Δημόσιο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου