Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Μανιάτης: Ανοικτή η Προεδρία σε Έναν Στόχο 30% για τις ΑΠΕ

Στην πολιτική της Ε.Ε. αναφέρθηκε ο υπουργός ΠΕΚΑ, κ. Γιάννης Μανιάτης, κατά την χθεσινή ομιλία του στο συνέδριοAthens Energy Forum. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ μιας πιθανής διεύρυνσης του στόχου για τις ΑΠΕ με άξονα το 2030 από το 27% που πρότεινε η Κομισιόν σε 30%.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μανιάτης δήλωσε ότι «η ΕΕ οφείλει να επιδιώξει φιλόδοξους στόχους στα θέματα κλιματικής αλλαγής, αποφασιστικότητα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, εξασφάλιση προβλεψιμότητας σε επενδυτές ενεργειακών υποδομών, στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας μέσα από τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων, στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με μείωση του ενεργειακού κόστους και στήριξη των καταναλωτών, ιδιαίτερα των ευάλωτων. Αυτά ουσιαστικά συνιστούν τα βασικά πορίσματα των δύο τελευταίων Συμβουλίων Υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος».

Με βάση τα προβλήματα και τις προκλήσεις που σχετίζονται με την οικονομική ύφεση και τις ενεργειακές εξελίξεις, ο κ. Μανιάτης τόνισε πως «στόχος της Ελληνικής Προεδρίας, είναι να αναπτυχθεί μία στρατηγική που θα συμφιλιώνει τους μακροπρόθεσμους στόχους για βιωσιμότητα και της Κλιματικής Αλλαγής με τους στόχους για ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια εφοδιασμού. Ως προς τους επιμέρους στόχους για την Ε.Ε. για το 2030, η θέση της Ελλάδας είναι η ακόλουθη:
  1. 40% μείωση των αερίων του θερμοκηπίου το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
  2. Διερεύνηση δυνατότητας αύξησης από 27% σε 30% τηςκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ.
  3. 30% μείωση στη χρήση πρωτογενούς ενέργειας σε σύγκριση με τα προβλεπόμενα επίπεδα μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και της εξοικονόμησης ενέργειας.
  4. 100% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με έξυπνους μετρητές.
  5. 100% των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας να είναι διασυνδεδεμένοι με το Ηπειρωτικό εθνικό ηλεκτρικό σύστημα, δηλαδή πλήρης ηλεκτρική διασύνδεση της νησιωτικής Ελλάδας με το ηπειρωτικό σύστημα».
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην σημασία των αγωγών ΤΑΡ και IGB, αλλά και στην ενίσχυση της αποθηκευτικής δυνατότητας της Ρεβυθούσας. Επανέλαβε, όπως και ο κ. Βενιζέλος, την στήριξη της κυβέρνησης προς το έργο του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, στέλνοντας έτσι μήνυμα στην Βουλγαρία, η οποία τον απέρριψε παλαιότερα.
Τέλος, όσον αφορά το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι «πρέπει να παραμείνουν ανοικτές όλες οι επιλογές για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ένωση. Όλες οι δυνητικές διαδρομές πρέπει να εξετασθούν και να αξιολογηθούν».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι εξελίξεις σε ενδοπεριφερειακές σχέσεις θα καθορίσουν, σε σημαντικό βαθμό, την επιλογή υποδομών από τις χώρες παραγωγής. Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι εάν ένα τέτοιο έργο διέλθει από την Ελλάδα, η Ευρώπη θα αποκτήσει μία σημαντική νέα εναλλακτική διαδρομή, επιπρόσθετα της υφιστάμενης διαδρομής του φυσικού αερίου της Κασπίας μέσω της Τουρκίας».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου