Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Δειλή» Συμφωνία της ΕΕ για τις Εκπομπές των Αερομεταφορών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέληξε την Τρίτη (4 Μαρτίου) σε προκαταρκτική συμφωνία για ένα νόμο που θα απαλλάξει τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων από την πληρωμή για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2016, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ.
Η εν λόγω συμφωνία αποδυναμώνει περαιτέρω την στάση της ΕΕ στο θέμα, ύστερα από τις τεράστιες διεθνείς πιέσεις και απειλές περί εμπορικού πολέμου.
Οι πηγές τόνισαν ότι οι διαπραγματευτές από Κοινοβούλιο, Κομισιόν και Προεδρία της ΕΕ, που εκπροσωπεί τα κράτη μέλη, συμφώνησαν ότι η υφιστάμενη αναστολή της νομοθεσίας της ΕΕ για τις διηπειρωτικές πτήσεις θα πρέπει να επεκταθεί.

Σε συνάντηση Ευρωπαίων διπλωματών που εκπροσωπούν τα κράτη μέλη αναμένεται να συζητηθεί η συμφωνία και πιθανώς να δοθεί το πράσινο φως την Παρασκευή.
Η Κομισιόν δεν έχει προβεί ακόμη σε κάποιο σχόλιο.
Οι ακτιβιστές υπέρ του περιβάλλοντος επέκριναν την συμφωνία της Τρίτης και κάλεσαν την Ευρωβουλή να την απορρίψει.
Χωρίς την έγκριση της Ευρωβουλής, ο αρχικός νόμος, που καλύπτει και τις διηπειρωτικές πτήσεις σε αεροδρόμια της ΕΕ, θα εφαρμοστεί εκ νέου, επαναφέροντας τον κίνδυνο νέων απειλών για εμπορικό πόλεμο.
Διπλωματικές πηγές της ΕΕ, διατηρώντας την ανωνυμία τους, είπαν ότι η συμφωνία θα διατηρήσει την αναστολή του νόμου για τις διηπειρωτικές πτήσεις μέχρι το 2016, με πρόβλεψη να επαναφερθεί το 2017, εάν δεν υπάρξει μια παγκόσμια συμφωνία για την μείωση των εκπομπών των αερομεταφορών.
«Με τη σημερινή συμφωνία, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπέκυψαν και πάλι στις διεθνείς πιέσεις χωρίς να πάρουν τίποτα σε αντάλλαγμα», είπε ο Bill Hemmings, από την ΜΚΟ Transport & Environment.
Από κοινού με το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, κάλεσε την Ευρωβουλή να απορρίψει τη συμφωνία.
«Είναι ριψοκίνδυνο να διαλύσουμε αυτό το αποτελεσματικό μέσο πολιτικής για το κλίμα, έχοντας ως αντάλλαγμα μια αόριστη υπόσχεση για ένα παγκόσμιο σύστημα στο μακρινό μέλλον», είπε η Satu Hassi, εκπρόσωπος για θέματα κλίματος των Πρασίνων.
Πηγή EurActiv.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου