Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

ΙΕΑ: Άλμα των Τιμών Πετρελαίου τον Φεβρουάριο Προκάλεσε το Δριμύ Ψύχος στη Βόρειο Αμερική και η Αυξημένη Παγκόσμια Ζήτηση

Άνοδο στις τιμές του αργού τον Φεβρουάριο προκάλεσε το δριμύ ψύχος στη Βόρειο Αμερική, αλλά και η μεγαλύτερη ζήτηση από τα διυλιστήρια, επισημαίνει η έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του μηνός Μαρτίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Επιπλέον, η έκθεση κάνει αναφορά και στην απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στις 12 Μαρτίου, για δοκιμαστική αποδέσμευση και πώληση 5 εκατ. βαρελιών αργού από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα με στόχο να εξετάσει τις δυνατότητες των σχετικών υποδομών της χώρας. 
Ειδικότερα, ο ΙΕΑ σημειώνει ότι, για πρώτη φορά το τελευταίο 5μηνο, οι τιμές του πετρελαίου Δυτικού Τέξας ( WTI) ξεπέρασαν τα 100 δολ. το βαρέλι, σημειώνοντας αισθητά μεγαλύτερα κέρδη σε σχέση με αυτά του Brent. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, και οι δύο ποικιλίες σημείωσαν πτώση στις τιμές τους στις αρχές του μήνα λόγω προγραμματισμένης διάθεσης αποθεμάτων από πολλά διυλιστήρια. Ειδικότερα, κατά τον χρόνο έκδοσης της νέας έκθεσης του Οργανισμού η τιμή του WTI έφτανε τα 98,20 δολ. το βαρέλι και του Brentτα 108 δολ. το βαρέλι. 


Ας σημειωθεί ότι ο ΙΕΑ τονίζει πως οι τιμές του αργού δεν επηρεάστηκαν από την κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία, με την εξαίρεση μίας μικρής διάρκειας αύξησης στις 3 Μαρτίου. Μάλιστα, όπως σημειώνεται, κατά τον χρόνο σύνταξης της έκθεσης τα επίπεδα των τιμών πετρελαίου βρίσκονταν κάτω και από αυτά που επικρατούσαν στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι συντάκτες της αποδίδουν την συγκριτικά «ψύχραιμη» στάση των αγορών πετρελαίου απέναντι στις εξελίξεις στην Ουκρανία στο ότι η τελευταία δεν αποτελεί βασική χώρα διέλευσης ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου προς την Δύση. 
Σχετικά με την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, η έκθεση του ΙΕΑ σημειώνει ότι αυτή αυξήθηκε κατά 600 χιλ. βαρέλια ημερησίως τον Φεβρουάριο, φτάνοντας τα 92,81 εκατ. βαρέλια ημερησίως, κυρίως λόγω της αύξησης – κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως – στην παραγωγή αργού στις χώρες-μέλη τουOPEC. Αναφορικά με την παραγωγή των χωρών εκτός του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών, η έκθεση σημειώνει ότι αυτή αυξήθηκε κατά 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2013 και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως εφέτος, αύξηση η οποία θα είναι η μεγαλύτερη τουλάχιστον από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κύριος «μοχλός» της ανόδου θα είναι η εκτιμώμενη αυξημένη ζήτηση από ΗΠΑ και Καναδά, ενώ σημαντική θα είναι και η συνεισφορά της πετρελαϊκής παραγωγής σε Ρωσία, Κίνα και Βραζιλία. 
Η παραγωγή στις χώρες του OPEC τον Φεβρουάριο ξεπέρασε, για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες, το όριο των 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη παραγωγή του Ιράκ, η οποία σημείωσε ρεκόρ 35ετίας, φτάνοντας στα 3,62 εκατ. βαρέλια την ημέρα . Ειδικότερα, η παραγωγή του OPEC αυξήθηκε κατά 500 χιλ. βαρέλια ημερησίως, τον περασμένο μήνα, φτάνοντας τα 30,49 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Το πρόγραμμα ποσοστώσεων του καρτέλ μειώθηκε κατά 100 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στα 28,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για το πρώτο τρίμηνο του 2014, ωστόσο για το επόμενο τρίμηνο το όριο αυξήθηκε κατά 250 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 30, 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. 
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου προβλέπεται να αυξηθεί το 2014 κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και αναμένεται να φτάσει τα 92,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω βελτίωσης στα μακροοικονομικά μεγέθη. Βασικοί «πυλώνες» της αύξησης αυτής εκτιμάται ότι θα είναι οι αναδυόμενες αγορές, παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις, με την μισή αύξηση περίπου να παρατηρείται στις ασιατικές χώρες εκτός ΟΟΣΑ. 
Στην νέα έκθεση του ΙΕΑ αναφέρεται επίσης ότι, τον Ιανουάριο, τα συνολικά πετρελαϊκά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ σημείωσαν πτώση κατά 13,2 εκατ. βαρέλια – παρά την συνήθη εποχιακή τάση. Η μείωση αποδίδεται κατά βάσιν στο ασυνήθιστα βαρύ ψύχος στην Βόρεια Αμερική το οποίο προκάλεσε πολύ μεγάλη κατανάλωση αποθεμάτων από καύσιμα θέρμανσης. Το έλλειμμα στα αποθέματα σε σχέση με τον εποχιακό μέσο όρο αυξήθηκε φτάνοντας τα 154 χιλιάδες βαρέλια στα τέλη Δεκεμβρίου 2013, με την κάλυψη της ζήτησης σε προϊόντα διύλισης να σημειώνει κάμψη κατά 0,2 ημέρες, πέφτοντας στις 29 ημέρες. 
Ας σημειωθεί ότι η έκθεση κάνει αναφορά και στην απόφαση του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, στις 12 Μαρτίου, για δοκιμαστική πώληση 5 εκατ. βαρελιών αργού από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα με στόχο να εξετάσει τις δυνατότητες των σχετικών υποδομών της χώρας. Η αποφασισθείσα δοκιμαστική πώληση στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο. 
Τέλος, η έκθεση του Οργανισμού επισημαίνει ότι οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές πρόκειται να αυξηθούν κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, φτάνοντας τα 76,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η μεγάλη αύξηση στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία αναμένεται να αντισταθμιστεί, ωστόσο, μερικώς από την κάμψη στην Ασία και την Ευρώπη. Οι εποχικές εργασίες συντήρησης, επίσης, εκτιμάται ότι θα φέρουν τη διυλιστική δυναμικότητα στα χαμηλά επίπεδα των 74,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα, τον Απρίλιο, εξέλιξη που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές συνολικά στα 75,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2014 (αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο).
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου