Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Απειλεί και Πάλι με Κρίση Φυσικού Αερίου η Gazprom

Νέα κρίση τροφοδοσίας φυσικού αερίου δείχνει να απειλεί την Ευρώπη,  καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει την Gazprom ως μοχλό πίεσης προς την Ουκρανία, αλλά και τη Δύση, απαντώντας στις πιέσεις απέναντι στην επικείμενη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλερ προειδοποιεί με διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας ανείσπρακτων οφειλών ύψους 1,89 δισ. δολαρίων, όπως είχε συμβεί και το 2009 όταν το κλείσιμο της στρόφιγγας είχε προκαλέσει προβλήματα στην προμήθεια ευρωπαϊκών κρατών με αέριο.


«Σήμερα 7η Μαρτίου ήταν η προθεσμία πληρωμής για την προμήθεια αερίου στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Gazprom δεν έλαβε πληρωμές για τις οφειλές αυτές» δήλωσε την Παρασκευή ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. 

«Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει ντε φάκτο σταματήσει να πληρώνει για το αέριο. Είτε η Ουκρανία θα ρυθμίσει τις καθυστερούμενες οφειλές ή υπάρχει κίνδυνος να επανέλθουμε στην κατάσταση των αρχών του 2009» προειδοποίησε επικεφαλής του ρωσικού κολοσσού.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ είχε δηλώσει την περασμένη Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να βοηθήσει την Ουκρανία να διευθετήσει τις οφειλές της για φυσικό αέριο έναντι της Ρωσίας.

Ενδεχόμενη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών αερίου προς την Ουκρανία -τη χώρα μέσω της οποίας μεταφέρεται η μισή και πλέον ποσότητα αερίου που αγοράζει η ΕΕ (65 δισεκ. κυβικά μέτρα)- θα είχε άμεσες συνέπειες στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

Την 1η Ιανουαρίου 2009 η Gazprom είχε αναστείλει τις προμήθειες αερίου στην Ουκρανία εξαιτίας εμπορικής διένεξης με το Κίεβο. Οι χώρες της ΕΕ είχαν αποτελέσει τα πρώτα θύματα εκείνης της κρίσης, εν μέσω ενός κύματος ψύχους, καθώς ορισμένα κράτη -όπως η Σλοβακία, για παράδειγμα- εξαρτώνται σχεδόν κατά 100% από το ρωσικό αέριο.

Τον Δεκέμβριο η Ρωσία είχε συμφωνήσει να μειώσει τις τιμές του αερίου που διαθέτει στο Κίεβο στα 268,50 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα από περίπου 400.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου