Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Ποιους Πλήττει το Προτεινόμενο «Κούρεμα» στα Φωτοβολταϊκά

Περί τα 35.000 περίπου εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων καθώς και τα 15.000 φωτοβολταϊκά εδάφους που ανήκουν σε ιδιώτες επενδυτές πλήττονται από το "κούρεμα" που προβλέπει το νομοσχέδιο που έθεσε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ.  

Η μείωση γίνεται με στόχο εκατομμύρια καταναλωτές να μην επιβαρυνθούν με την προαποφασισμένη από τη ΡΑΕ αύξηση 125% του ειδικού τέλους ΑΠΕ, ώστε να μην καταρρεύσει η πράσινη αγορά.

Στο νομοσχέδιο που έδωσε το υπουργείο ΠΕΚΑ προς διαβούλευση (λήγει στις 14 Μαρτίου) προβλέπεται μεσοσταθμική μείωση 29,5% στις εγγυημένες τιμές (ταρίφες) όλων των φωτοβολταϊκών. 


Χαμηλότερο θα είναι το κούρεμα στα αγροτικά φωτοβολταϊκά (περίπου 26%), ενώ περιορίζεται σε 6,4% στα αιολικά, και 5,4% στα μικρά υδροηλεκτρικά.

Το κούρεμα κλιμακώνεται ανάλογα με το χρόνο που οι επενδυτές «κλείδωσαν» ταρίφα - όσο παλαιότερα αυτό έγινε τόσο μεγαλύτερο είναι - και είναι υψηλότερο για φωτοβολταικά που επιδοτήθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο.

Σαν αντισταθμιστικό όφελος προς τους επενδυτές, το Δημόσιο παρατείνει για 5 επιπλέον χρόνια τη διάρκεια των συμβάσεων τους, από τα 20 στα 25 χρόνια.

Κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι παρά το κούρεμα στα οικιακά φωτοβολταϊκά, με τις νέες μειωμένες τιμές προκύπτουν ικανοποιητικές ακόμη αποδόσεις, ύψους 17% (έναντι μέχρι και 40% πριν το κούρεμα). 

Ετσι, σε συνδυασμό δηλαδή και με την παράταση της σύμβασης με το ΛΑΓΗΕ κατά πέντε χρόνια, οι ιδιοκτήτες τους μπορούν να αποσβέσουν την επένδυσή τους σε έξι χρόνια. 

Σημειωτέον ότι η Κομισιόν, πίεζε ώστε η απόδοση να κινείται στα επίπεδα 7,5%-8%.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου