Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

ΡΑΕ: Σημαντική Αποκλιμάκωση στη Μεσοσταθμική Τιμή Εισαγωγής Φυσικού Αερίου

Στα 18,5 ευρώ ανά MWh υποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβριο η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής του φυσικού αερίου, έναντι 27,5 ευρώ στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το ίδιο διάστημα, η ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης (ΗΤΑΕ), η οποία σε μηνιαία βάση υπολογίζεται ως ο μέσος όρος της ημερήσιας τιμής αερίου εξισορρόπησης όπως ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΦΑ, υποχώρησε σε 26,4 ευρώ, από 32,8 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, κατά τη διάρκεια του 2014 είχε ανέλθει έως τα 30,9 ευρώ/MWh (Δεκέμβριος), ενώ έκτοτε ακολουθεί συνεχώς πτωτική πορεία.

Την τελευταία τριετία (δηλαδή από το φθινόπωρο του 2012), η υψηλότερη τιμή είχε σημειωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 (34 ευρώ/MWh). 

Στο επικαιροποιημένο διάγραμμα που ακολουθεί παρουσιάζεται η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής, ανά μήνα, για το διάστημαΟκτωβρίου 2012 - Σεπτεμβρίου 2015 βάσει των στοιχείων που καταγράφηκαν κατά δήλωση των εισαγωγέων, καθώς και η εξέλιξη της μηνιαίας μεσοσταθμικής τιμής εισαγωγής σε σχέση με την ημερήσια τιμή αερίου εξισορρόπησης (ΗΤΑΕ), όπως αυτή ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του ΔΕΣΦΑ.

Πηγή energia.gr 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου