Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Πετρέλαιο: Δεν θα Περιορίσει την Παραγωγή της η Σαουδική Αραβία Παρά τον Δημοσιονομικό Εκτροχιασμό και τις «Βολές» της Μόσχας


Η Σαουδική Αραβία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, δεν προτίθεται να αλλάξει την τρέχουσα πολιτική της για την παραγωγή αργού. Παράλληλα, είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανή αύξηση της ζήτησης από τους πελάτες. Αυτό δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου του βασιλείου των Σαούντ Ali al-Naimi, παρά την ανακοίνωση, μόλις πριν από δύο ημέρες, πρωτοφανούς ελλείμματος στον προϋπολογισμό, λόγω των χαμηλών τιμών πετρελαίου. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα κατηγορεί το Ριάντ ότι αποσταθεροποιεί την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά με την συνεχή αύξηση της παραγωγής του.
«Πρόκειται για μια αξιόπιστη πολιτική και δεν θα την αλλάξουμε», τόνισε ο Naimi μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης στο Ριάντ.

«Θα ικανοποιήσουμε τη ζήτηση των πελατών. Δεν έχουμε πλέον τον περιορισμό στην παραγωγή. Αν υπάρχει ζήτηση, θα την ικανοποιήσουμε. Έχουμε την ικανότητα να ανταποκριθούμε στη ζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δηλώσεις Naimi έρχονται μόλις δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του ελλείμματος-ρεκόρ, ύψους 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που κατέγραψε ο προϋπολογισμό του βασιλείου το 2015, λόγω κυρίως της ραγδαίας πτώσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η οποία, με τη σειρά της, αποδίδεται κατά βάση, στην πολιτική αυξημένης παραγωγής που ακολουθεί το Ριάντ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Συμβούλιο Οικονομικών και Αναπτυξιακών Υποθέσεων της Σαουδικής Αραβίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοσιονομικό έλλειμμα που ανήλθε στα επίπεδα ρεκόρ των 367 δισεκ. ριάλ (97,9 δισεκ. δολαρίων) το 2015, γεγονός που απέδωσε στις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Οι κρατικές δαπάνες το 2015 ανήλθαν σε 975 δισεκ. ριάλ, έναντι στόχου 860 δισεκ., ενώ τα φετινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 608 δισεκ. ριάλ, χαμηλότερα του αρχικού στόχου για 715 δισεκ. ριάλ (ποσοστό 15%).
Πάντως, όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Χίντι μπιν Αμπντάλα αλ-Σουχάιμι, αξιωματούχος του Συμβουλίου, το έλλειμμα αυτό «θεωρείται αποδεκτό» στις παρούσες συνθήκες, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα πολλών ετών.
Η σαουδαραβική κυβέρνηση, στον απόηχο της ανακοίνωσης του πρωτοφανούς για τη χώρα ελλείμματος, ανακοίνωσε περικοπές στην επιδότηση του πετρελαίου κίνησης, αλλά και αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού. Ας σημειωθεί, τέλος, ότι εισάγεται για πρώτη φορά ΦΠΑ.
Νόβακ Εναντίον Ριάντ: Η Αύξηση της Παραγωγής Έχει Αποσταθεροποιήσει την Παγκόσμια Αγορά Πετρελαίου
Εξάλλου, προχθές, Δευτέρα, ο Ρώσος Υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι έχει αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά αυξάνοντας την παραγωγή της κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
«Εφέτος η Σαουδική Αραβία έχει αυξήσει την παραγωγή κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που στην πραγματικότητα αποσταθεροποίησε την κατάσταση στην αγορά», τόνισε, προσθέτοντας ότι, «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι καμπύλες ζήτησης και προσφοράς μπορεί να συναντηθούν στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, πράγμα που θα φέρει ισορροπία στην αγορά».
Ωστόσο, προειδοποιώντας εμμέσως το Ριάντ, ο Νόβακ δήλωσε ότι παράγοντες όπως «νέα παραγωγή στο Ιράν» μπορεί να επηρεάσουν την αγορά πετρελαίου παγκοσμίως. Όπως εκτιμούν αναλυτές, η πολιτική της Σαουδικής Αραβίας για συνεχή αύξηση της παραγωγής αργού έχει στόχο να υπερασπίσει το μερίδιό της στην αγορά από ανταγωνιστές της, όπως η Ρωσία, αλλά, δυνητικά και από το Ιράν, μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Πηγή energia.gr 
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου