Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Ισχυρή Ανάκαμψη για το Αμερικανικό Αργό - Διατηρείται το Premium Έναντι του Μπρεντ


Κέρδη της τάξεως του 9% περίπου σημειώνει αυτή την εβδομάδα η τιμή του αμερικανικού αργού WTI), ενώ διατηρείται το premium έναντι του Μπρεντ, φαινόμενο που όπως επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές αναμένεται να συνεχισθεί και κατά τη διάρκεια του 2016.

Χθες, η τιμή του WTI στο συμβόλαιο παράδοσης Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 1,36 δολάρια ή 3,76% στα 37,50 δολάρια το βαρέλι.
Το Μπρεντ σημείωσε άνοδο 3,63% στα 37,42 δολάρια/βαρέλι. Η διαφορά στις τιμές των δύο συμβολαίων αναφοράς της αγοράς πετρελαίου, υπέρ του WTI, συνέβη αυτή την εβδομάδα για πρώτη φορά έπειτα από ένα -σύντομο- διάστημα μέσα στο 2014.
Η διαφορά των τιμών υπέρ του WTI ήταν ένα συνηθισμένο φαινόμενο έως το 2010.
Σήμερα, Πέμπτη, το WTI ενισχύεται περαιτέρω, στα 37,74 δολάρια. Αυτή την εβδομάδα έχει σημειώσει τα υψηλότερα κέρδη από τις αρχές Οκτωβρίου. Από τις αρχές του μήνα, πάντως, οι απώλειες προσεγγίζουν το 10%.

Ανοδικά κινείται και το Μπρεντ, στα 37,60 δολάρια. 
Σε ό,τι αφορά την πορεία της παραγωγής στις ΗΠΑ, χθες η Baker Hughes ανακοίνωσε ότι οι ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου μειώθηκαν για πέμπτη εβδομάδα στις τελευταίες έξι, γεγονός που δείχνει ότι οι εταιρείες εξόρυξης αναμένουν υψηλότερες τιμές πριν αρχίσουν ξανά την άντληση αργού. 
Επίσης, σημαντικό στοιχείο είναι η μείωση που σημείωσαν τα αποθέματα την περασμένη εβδομάδα, κατά 5,88 εκατομμύρια σε 484,78 εκατ. βαρέλια, όπως έδειξαν τα στοιχεία της ΕΙΑ, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, αύξηση κατά 1,4 εκατ. βαρέλια.
Αυτή την περίοδο οι εταιρείες στις ΗΠΑ σπεύδουν να αξιοποιήσουν την άρση της απαγόρευσης εξαγωγών πετρελαίου. Η αμερικανική εταιρεία ενέργειας Enterprise και η εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Vitol ανακοίνωσαν ότι το πρώτο φορτίο με 600,000 βαρέλια θα αποχωρήσει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός. 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Barclays, η αμερικανική παραγωγή θα υποχωρήσει το 2016, ίσως και το 2017, κάτι που σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να σημαίνει ότι θα διατηρηθεί το premium της τιμής του WTI έναντι του Μπρεντ και μέσα στο νέο έτος.
Πάντως, η αγορά πετρελαίου σε γενικές γραμμές παραμένει «αδύναμη», καθώς η υπερπροσφορά υπολογίζεται σε ημερήσια βάση, σε 500.000 με 2 εκατ. βαρέλια. Η επιστροφή του Ιράν στις διεθνείς αγορές το 2016 σημαίνει ότι η υπερπροσφορά θα διευρυνθεί περαιτέρω, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές. Ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να δούμε και τιμές κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι απόρροια του αυξημένου ανταγωνισμού στην αγορά, είναι η εκτίμηση του ΟΠΕΚ ότι η παγκόσμια ζήτηση για το αργό που παράγουν τα κράτη-μέλη του θα είναι χαμηλότερη το 2020 συγκριτικά με το 2016, καθώς η προσφορά από τους ανταγωνιστές αποδεικνύεται περισσότερο ανθεκτική απ’ ό,τι αναμενόταν.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου